Članek
Kako velik panj naj bo
Objavljeno Dec 18, 2022

Ampak res, kako velik panj naj bo?

O velikosti panja oziroma o njegovi prostornini čebelarji največkrat razmišljamo ob nakupu te čebelarske opreme, dostikrat pa tudi kasneje, če se čebelarski račun ne izide.

BEE CARNICA - Home

Ob nakupu panja imamo pred očmi ogromno število satov, in vsak od tistih satov je po PS in DČP napolnjen s pokritimi satnimi celicami medu od leve do desne, od gor do dol. Ja, takrat dobro vemo, da mora biti tudi panj ustrezno ogromen, za ogromno število satov. To so tipične predstave čebelarjev začetnikov in kupcev medu kajpak tudi. Velikanski bo torej panj.

Skupaj z vizualizacijo velikega števila medenih satov se čebelarju prikazujejo pred očmi tudi cvetoči travniki, tako veliki, da jim ni videti konca, cvetovi akacije dišijo ob nakupu panja še bolj, kot v paši, moško socvetje kostanja ima vsaj pol metra in cvetkov je nešteto skritih očem, ajdovim poljem nikar v mislih omejevati dolžine ... pa ne spreglejmo še dejstva, da čebele nanosijo medičine v tri prazne sate za en pokrit medeni sat. Veliko prostora v panju potrebujejo čebele, če naj naredijo veliko medu, še plodišče lahko zabašejo, če ni dovolj prostora. Velik, velik panj naj bo!

Pred očmi se prikazujejo roji na vejah, ki se obešajo do tal, ogromno čebel je to, pa še ogromna polovica jih ostane doma v panju – seveda mora biti panj tako velik, da bo že velikanski prostor v njem preprečil čebelam pomisliti na rojenje. Ker dandanašnji ni po DČP, da čebele naravno rojijo, bodo imele v velikem panju na razpolago toliko prostora, da ga niti napolniti ne bodo mogle do kresa. Eden izmed glavnih razlogov za rojenje je pač premajhna prostornina panja, saj čebelji družini zmanjka prostora za normalni razvoj, matici pa za zaleganje - velik panj naj bo!

Queen bees and bees – Čebelarstvo Pislak Bali, Adela Pislak Bali s.p.

Močna čebelja družina potrebuje seveda velikansko število čebel, za katere se mora najti prostor v panju. Veliko zalege, veliko mladih hišnih čebel, veliko pašnih čebel, veliko prostora za zimske zaloge - za vse to je treba velikanski panj. Le največji panj bo omogočal pridni in delovni matici dovolj veliko plodišče za tako močne družine, kot jih v svojih mislih vidi čebelar ob kupovanju panja.

Osnove čebelarske tehnologije so širjenje prostora, najprej prostora za širjenje plodišča, kmalu zatem pa še prostora za širjenje medišča. To je zapisano v čebelarske gene, v vedno nova stara navodila in članke. Plonkajo, vam rečem, zastarelo je vse to starodavno znanje, panj mora bili res velik, pa bo vse prav, nič nepotrebnega dela s širjenjem! Velik panj naj bo!

Types Of Beehives | Most Popular Types Of Beehives

Ni samo velikost panja tista, ki daje misliti in sili razmisliti. Ne gre le za število satov, ki bodo v lahko v panju. Pred največjo zagato je čebelar postavljen pri izbiri panjskega sistema: AŽ panj in čebelnjak, ali nakladni sistem, kjer je mogoče dodajati naklade 'nebotičniško' navzgor. AŽ panj je bolj čebelarju prijazen, recimo. LR panj je čebelam prijaznejši, recimo. So še nianse, sploh pri nakladnem sistemu, ki je fizično max obremenjujoč, ampak nekateri čebelarji trdijo, da z veseljem nesejo naklado, če je polna medu ... Ja, potlej pa je najboljša izbira nakladni panj, za njim pa še dovolj dodatnih naklad za širjenje prostora. Nič prekladanja satov, delaš samo z nakladami, tako pravijo. Zdaj vemo vse, ne le največji panj, biti mora največji nakladni panj.

Čebelar se potem strezni, nekajkrat skozi čebelarsko sezono. Tistih neskončnih medenih satov ni, pa naj bo razlog na čebelarju, podnebnih spremembah, prenaseljenosti čebel, slabi tehnologiji – ali pa je kriv premajhen panj.

Tudi čebeljih paš kar ni, niti tako dolgotrajnih, niti dovolj bogatih, da bi medičina tekla na žrelih ven pri vseh panjih vseh čebelarjev. Seveda je kriv panj!

Čebele rojijo tudi v (pre)velikih panjih, kako je vendar s tem? Itak, panj je še premajhen. Moda so krive matice, niso dovolj kakovostne in mlade! Morda čebelje družine niso močne in zdrave. Morda je kriv čebelar, ker ne pozna DČP. Morda ... Ne, panj mora biti res velikanski, to je to!

Kateri in kako velik panj naj bo še najbolje povedo čebelarji, ki radi ponavljajo staro mantro: ni važno, kateri panj in kako velik je najbolj pravšnji, važno je, kdo za njim stoji.