Članek
Čebelarjenje je prednost okoljskega standarda
Objavljeno Dec 11, 2022

Čebelarjenje je tista aktivnost gojenja medonosnih čebel, ki jo poenostavljeno delimo na dva enako pomembna pola, in oba sta izjemnega pomena, prvi za človeško telo, drugi za planetarni organizem.

Beekeeping – News, Research and Analysis – The Conversation – page 1

Čebelarjenje za pridobivanje čebeljih produktov, kot hrana in zdravilo za človeško telo in dušo: med, cvetni prah, vosek, propolis.

Med je glavni razlog, da so ljudje začeli gojiti čebele in je tudi danes najbolj znan in poznan pridelek iz čebeljega panja. Med ni nič več kot medičina iz cvetov medovitih rastlin, v večini primerov so te tudi zdravilne. Medičino pašne čebele (specialistke za medičine) prinesejo v panj. Kompleksen proces preoblikovanja v zrel med čebele obvladajo s sušenjem in dodajanjem encimov.

Cvetni prah nabirajo pašne čebele (specialistke za različne pelode). Panjske, hišne čebele vnešeni cvetni prah nalagajo v satne celice, kjer ga tesno tlačijo, da iz celice iztisnejo ves zrak. Čez čas pod encimskim delovanjem v procesu anaerobne fermentacije se cvetni prah spremeni v čebelji kruhek (cvetni prah – izkopanec), tako pripravljenega lahko prebavimo čebele in ljudje. Proces asimilacije iz cvetnega prahu v čebelji kruhek deluje na ovojnice drobnih pelodnih zrnc, tako se koristni vsebini sprosti pot v čebelji ali človeški organizem.

Vosek je skrivnostni izdelek čebel, ki ga ne gre zanemariti med vsemi drugimi čebeljimi pridelki. Ima namreč posebne terapevtske lastnosti, zato ga človeštvo uporablja že od antike. Zelo je podoben živalskim maščobam, pravzaprav je nekakšen vmesnik med živalsko in rastlinsko maščobo. Čebelji vosek je elastičen, mehak, netopen v vodi in se kot tak pogosto uporablja za osnovo ali korektor v kozmetičnih izdelkih. Ima močan antibakterijski, antiglivični, protibolečinski, antialergijski učinek.

Top 5 Must-Watch Honeybee and Beekeeping Documentaries

Čebelarjenje za planet, gospodarski pomen opraševanja in biodiverzitete

Opraševanje, ki ga izvajajo čebele, je izrednega gospodarskega pomena, žuželke z opraševanjem prispevajo v svetovnem gospodarstvu cca 9 % kmetijske proizvodnje. Približno 70 % najpogosteje gojenih rastlinskih vrst se v veliki meri zanaša na opraševanje žuželk.

Čebele prenašajo cvetni prah in tako omogočajo oploditev in razmnoževanje rastlin. S tem se omogoča obstoj dobršnega dela flore našega naravnega okolja, vrtov in parkov. Tako se manifestira neizmeren pomen, ki ga imajo čebele in drugi opraševalci. Z drugimi besedami, nujno je pomagati čebelam in čebelarjem – z nakupom čebeljih produktov se aktivno vključimo in podpremo ohranjanje in razvoj lokalnih čebelarstev.

Z nakupom čebeljih pridelkov omogočamo čebelam, da nam pomagajo k ohranitvi naravnega okolja in biodiverziteti še naprej. To delajo že milijone let, učinkovito!

beekeeping summary | Britannica

Okoljski standard Čebelarstva MedaPolnaSkleda

Naše čebelarstvo se vse od naših prvih korakov čebelarskih začetkov drži zdaj že dodobra uhojene poti ohranjanja najvišjega možnega okoljskega standarda. Čebele delajo izjemno trdo, in če želimo imeti koristi od njihovih čarobnih stvaritev, jim moramo biti mi čebelarji iz MedaPolnaSkleda karseda enaki. Zato tudi mi delamo marljivo, da izkoristimo vse dobrote čebeljih pridelkov, ker ... si zaslužimo med, kot si ga je narava zamislila.