Članek
O čebelah in vodi
Objavljeno Jan 05, 2022

Čebele potrebujejo vodo, čebelja družina porabi letno povprečno 30 litrov vode. Brez vode čebele ne morejo preživeti in jih že pomanjkanje vode prizadene.

Why do Honey Bees forage for Water in spring time

Čebele uporabljajo vodo za mnoge namene, v vročih poletnih dneh jo uporabljajo za hlajenje panja. Voda je del njihovega klimatskega sistema: mahajo s svojimi krili in tako izhlapevajo vodo, da znižajo temperaturo panja.

Čebele s pomočjo vode pripravljajo hrano za člane čebelje družine in mehčajo kristalizirani med, največ vode pa potrebujejo v času pospešenega spomladanskega razvoja, ki brez vode in hrane ni mogoč. Čudovito preprosto, kajne?

Kadar čebelam ne bo dostopne dovolj vode, se bo to naglo odrazilo podobno kot ob pomanjkanju medu in cvetnega prahu – na zastoju v razvoju, čebeljih pridelkov bo manj, zmanjšano bo čistilno vedenje in razvile se bodo čebelje bolezni. Čebelam bolj škodi pomanjkanje vode in posledična žeja kot pomanjkanje same hrane, lakota! Skratka, čebelje družine brez vode ne bodo več močne in zdrave.

Zima je odličen čas za načrtovanje, v čebelarske načrte že za začetek vključimo napajalnik za čebele. Ko bo vroče, bomo v vodnem viru uživali ljudje in čebele. Postavitev napajalnika načrtujemo izven koridorja leta čebel, da bi napajalnik ne bil izpostavljen iztrebljanju čebel. Namestimo ga v zatišju, ob strani, nekaj metrov proč od čebelnjaka.

V vročih dneh, ko vsi hlepimo po hladnem pljusku vode, čebele lahko postanejo nadloga na dvoriščih, kjer bi se ljudje radi v miru hladili ali morda zaplavali v svojem bazenu. Tudi če je malo verjetno, da bi čebele pikale, kdo bi želel biti v kopalkah blizu pikajočih žuželk?

Morda se ne zavedamo dovolj dejstva, da so čebele zelo zveste svojemu vodnemu viru, zato je ključno, da napajalnik pravočasno postavimo in napolnimo z vodo. Ne glede na to, kateri vodni vir bodo našle prvega, bo to kraj, kamor se bodo vračale vso sezono, tudi če bodo kasneje na voljo drugi viri vode. Zbiralnike vode za zalivanje vrta, škropilnice, vrtne zalivalke in podobne reči bodo čebele zlahka ignorirale, ko se bodo navadile na 'svojo' vodo.

Čebelarji postavimo vodni vir pozno pozimi ali zgodaj spomladi, takrat, ko čebele začno izletati. Tako bo manj verjetno, da bi iskale vodo pri sosedih, kjer bi morda naletele na puščajočo pipo v vrtu, ali se na sosednjih čebelnjakih z vodnimi napajalniki pretirano družile s sosednjimi, morda bolnimi čebelami.

Napajalnik kot barometer paše: čebelji napajalnik služi kot zanesljiv barometer stanja trenutne paše – če na napajalniku ni čebel ali jih je zelo malo, je to znak dobre paše! (Avguštin, 2017)

Čebelji napajalnik je koristen in vsestranski pripomoček, tako za ljudi, kot za naše pridne 'muhe', za gradnjo dobrih sosedskih odnosov in za dobro počutje čebel – za dušo in telo!

Bees Need Water Too - The Grow Network : The Grow Network

Napajalnik lahko izdelamo sami, ali pa ga kupimo.

Za izdelavo manjšega sonaravnega napajalnika za čebele potrebujemo: posodo za vodo, vrtne odpadke in druge naravne materiale, malo nerafinirane morske soli, larvicid proti komarjem, eterično olje limonske trave ipd.

Velikost posode izberemo glede na velikost čebelnjaka, glede na število čebeljih družin. Izdelava majhnega napajalnika za čebele bo dobra vaja za čebelarja začetnika. Za manjše čebelnjake z nekaj čebeljimi družinami lahko izberemo karkoli iz stekla, plastike, betona, gline ipd. Za velika profesionalna čebelarstva potrebujemo velike, robustne in trajne napajalnike za vodo, ki jih je mogoče tudi kupiti. Vse napajalnike, velike in majhne po potrebi čistimo, zato izberemo material, ki nam čiščenje olajša.

Zagotovimo stalen dotok vode, redno oskrbo napajalnika s pitno vodo.

Potrebujemo še nekaj večjih in manjših kamnov, vej, drevesno lubje, mah, šota – vse, kar najdemo v naravi, bo dobrodošlo.

Izdelava je nadvse preprosta, nič skrivnostnega ali zapletenega. Posodo napolnimo s kamni, vejicami, drevesnim lubjem, šoto ... Približno čajno žličko soli raztopimo v približno treh litrih vode, če je posoda majhna, bo dovolj ščepec. Priporočena doza je 1 g na 10 litrov vode, več soli po nepotrebnem skrajša življenjsko dobo čebel. Vodo nalijemo v posodo. Prepričamo se, da kamni ali drugi vrtni odpadki dovolj štrlijo iz vode. Dodamo larvicid proti komarjem na nivo, kjer se dotika vode. Če imamo pri roki eterično olje limonske trave, kapnemo nekaj kapljic na katerikoli kamen ali lubje, ki štrli iz vode. Bilo je preprosto! Čebele zdaj lahko uživajo v svojem čarobnem vodnem viru.

5 Ways to Make Your Yard Bee-Friendly – River Oaks Houston

Zakaj vrtni odpadki, kamni, skale in odpadle veje? Čebele se bi utopile že v dveh prstih vode. Tako vejice in kamni nudijo prostor, kjer čebele sedejo. V naravi lahko pogosto opazimo čebelo na mokrem kosu lubja, ki je porasel z mahom – vode ne vidimo, a čebela jo najde prav tam.

Zakaj sol? V resnici ne vemo dovolj o tem in so mnenja o koristi vs škodljivosti deljena, dejstvo pa je, da imajo čebele rade slano vodo. Nerafinirana morska sol poleg NaCl vsebuje tudi bogastvo ostalih mineralov – Ca, Mg, K, Br, F, I. Zdrava je za delovanje imunskega sistema, sol je bistvenega pomena za delovanje vseh celic in tvorbo energije. Skrbi za prenos informacij do celic in je nujna za delovanje žlez. (Dimic, 2020)

Kaj je larvicid proti komarjem? Larvicid proti komarjem se prodaja tudi v trdni obliki. Ubije ličinke komarjev, ne poškoduje pa čebel ali čebeljih ličink, ko čebele vnašajo vodo v panj.

Eterično olje limonske trave, zakaj? To je vonj, ki se pogosto učinkovito uporablja v vabah za roje, privabil bo čebele tudi v napajalnik, prav kmalu bodo vodo odkrile po vonju.

Skrb za napajalnik? Nikakor ne dovolimo, da se napajalnik izsuši. Poskrbimo, da bo v posodi vedno sveža voda, sicer bodo čebele našle nov vodni vir in jih bo težko zvabiti nazaj. Pogosto preverimo v posodi prisotnost ličink komarjev.