Članek
Medoviti vrt za opraševalce iz slamnatih bal
Objavljeno Dec 15, 2021

Medoviti rajski vrt lahko naredimo drugače kot običajno, recimo iz slamnatih bal. Vrt iz slamnatih bal je edinstven, brez dvoma drugačen in poseben. Takšen vrt brez težav vključimo kamorkoli, saj se povsod prilega. Lahko podpira rastline, zagotavlja dovolj prostora koreninam, slama zatira plevel naravi in vrtnarjevi hrbtenici prijazno, bale slame dvignejo vrt od tal, kjer je lažje dosegljiv in spet prijazen hrbtenici, ker ni globokega sklanjanja.

Navdušujoča je že ideja o gojenju zelenjave v slami, zakaj bi ne naredili še vrta za opraševalce v slami? Če so v vrtni zemlji škodljivci ali kamenje, bale slame pripomorejo k bolj zdravi prsti, brez stroškov za kupovanje vrtne zemlje ali prekopavanje. Polži in drugi škodljivci se neradi plazijo po straneh bale, mačke jih verjetno ne bodo zamenjale za smetnjak, krti ne bodo rili skozi balo. Plevela skoraj ni. Celo razmočen del vrta lahko prekrijemo s slamnatimi balami, voda pronica, korenine se spustijo, vsi smo zadovoljni.

Ko načrtujemo uporabo slamnatih bal, se spotoma naučimo še kaj o baliranju, slami in balah. Recimo, bale imajo lahko prerezano in prepognjeno stran. Lahko so različnih oblik in teže. Če slučajno ne upravljamo balirke, kako bi to vedeli? Najprej poskrbimo, da kupimo slamo in ne sena. Seno je polno semen in ta niso dobra za naš bodoči vrt. Najboljša je slama sestavljena iz popolnoma zrelih pšeničnih stebel. Zrna so že omlatena, slama pa je stranski proizvod. Bale slame se razlikujejo po teži in velikosti glede na uporabljeno balirko, vendar so na splošno težke. Ne moremo dvigniti 90-kilogramske bale, lahko pa dvignemo en konec in natovorimo balo za prevoz. Pri tem opravilu gre za vzvode, vlečenje, potiskanje in kletvice. Bolje je povabiti prijatelja za pomoč. Ali pa nabaviti več manjših bal.

Bale je mamljivo postaviti tako, da bi bila prekrita največja površina, vendar se moramo tej nameri odločno upreti. Bale razporedimo tako, da je vrvica za baliranje vzporedno s tlemi. Pred tem prvim korakom moramo preučiti obe strani, ki nista vezani. Ena stran bo imela morda prepognjena stebla, druga stran pa rezana. Odrezana stran gre navzgor. In ne prerežimo vrvice za baliranje!

Če bale postavljamo na območje, kjer se bi lahko bujne trajnice prebile skoznje, pod bale razporedimo plast ali dve kartona. Karton deluje kot ovira za plevel ravno dovolj dolgo, da odvrne trajnice, vendar se bo sčasoma kompostiral in izginil.

Bale slame je treba pred uporabo kondicionirati. Če sadimo neposredno v novo balo, se bo slama začela kompostirati takoj ko se zmoči, toplota pa bo ubila vse, kar smo posadili. Najlažji način kondicioniranja bal je, da jeseni kupimo bale in jih pustimo odležati zunaj vso zimo. Če nimamo dovolj časa, jih lahko v nekaj tednih kondicioniramo tako, da jih potresemo z gnojilom z visoko vsebnostjo dušika in zalijemo. Ekološki vrtnarji lahko uporabijo krvno moko ali druga naravna dušična gnojila.

Gnojilo preprosto potresemo po odrezani površini bale. Gnojilo bo delovalo navzdol skozi balo v votla stebla in med njimi. Dušik spodbuja rast talnih organizmov, kar pospešuje kompostiranje slame. Skoraj v trenutku se bodo bale zelo segrele. S termometrom preverimo, kdaj bo temperatura padla na temperaturo okolja in takrat lahko začnemo saditi.

Slami, tudi če je v celoti kompostirana, morda primanjkuje hranilnih snovi. Mnogi vrtnarji po bali potresejo plast komposta ali zemlje za lončnice in jo malo obdelajo, drugi pa pač ne.

Alternativno ali dodatno lahko izkopljemo luknje v slami in luknje napolnimo s kompostom, preden vanje posadimo svoje sadike. Izkopavanje lukenj je veliko lažje, če se pravočasno spomnimo, da postavimo balo z odrezano stranjo slame navzgor.

In potem ustvarjamo cvetlični raj za opraševalce – izbor rastlin je odvisen od lokalnih pogojev, pri tem pa ne spreglejmo dejstva, da avtohtone medovite rastline običajno zagotavljajo največ cvetnega prahu in medičine, čebele pa imajo najraje modre, bele in rumene cvetove. Upoštevajmo tudi, da v naravi pogosto primanjkuje pozno poleti in jeseni cvetočih rastlin.

Ne pozabimo na vir vode za opraševalce: v plitvi posodi za pite drobni kamenčki ali frnikole preliti z vodo delujejo odlično.

Po potrebi vrt zalivamo; ugotovili bomo, da bale zadržujejo vlago, hkrati pa zagotavljajo dobro drenažo – popolni pogoji za zdrave korenine. Po potrebi dodajamo še kompost ali gnojilo.

Pripravimo fotoaparat.

čebele

Namig: ob sončnicah naredimo vrt za opraševalce z dvema balama slame.

Tisti čebelarji, ki uporabljajo bale slame za vetrobrane pri svojih panjih, so že skoraj tam – vse kar morajo še storiti, je da posadijo rastline.