Članek
ZIMSKA RAZMIŠLJANJA
Objavljeno Jan 09, 2020

Sonce se je ob koncu decembra zasukalo in polagoma veča svoje loke preko nebesnega svoda, zimski mraz se stopnjuje in bliža višku. Čebele bi se v mrzli in sneženi zimi globoko pogreznile v svoj zimski sen in bi jim ne bil mar še noben izlet, pa saj ga niso potrebne, če imajo mir in hrano. Zdržale bi brez težav še nekaj tednov v toplem panju. Svet naš pa je zasičen s spremembami, tudi zime niso več, kot so bile, čebele se prilagajajo, hitreje in temeljiteje, kot čebelarji. Mi stopicljamo za njimi in odreagiramo, ali pa tudi ne, na njihove reakcije na spremenjene razmere.

Rezultat iskanja slik za sneg slike

Seveda, čebelarji na toplem, a še vedno in neprestano v skrbi za čebele; pripravljamo se na novo čebelarsko sezono, se učimo in vlečemo črto za preteklimi sezonami, da bi se na nedavnih napakah kaj naučili, da bi negativne izkušnje v prihodnje znali uporabiti v svoj prid in v prid čebel.

Za udejanjanje izkušenj potrebujemo kvalitetne zapiske, panjske liste, zaznamke vseh mogočih oblik na drobnih papirčkih in svoj spomin. Led bo prebit, ko 'naredimo domačo nalogo' v topli sobi in gremo z dobro voljo in velikimi pričakovanji naprej, vedno naprej. Letos bo medilo obilno, pika!

Vse zapise o čebeljih družinah bomo uporabili za odbiro najboljših in postopno razformiranje najslabših, dobrih/povprečnih pa se bomo držali kot pijan plota! Slednje so namreč najboljše, saj narava sama to uči, da je treba štrline iz povprečja navzgor in navzdol počasi obrusiti in zgladiti …, podobno kot se čebelarji sčasoma zgladimo, se unesemo, ali pa nas obrusi življenje samo, tako nas tudi čebele tešejo na mikro milimetre natančno.

Zapiski o opazovanjih žrel od lani nam bodo dali odlične informacije: katere družine so z veliko vnemo izletavale na pašo. Enim se je mudilo na pašo, druge so bile pri tem počasnejše, ene so hitro našle pašo, druge so zaostajale. Nekatere družine so se zdramile zgodaj zjutraj, druge so se kasno v dopoldnevu odpravile na delo. Zberemo te podatke in že vemo, od katerih družin bomo odbirali vzrejno gradivo, prednost bodo imele tiste, ki izletajo na pašo zjutraj, vendar ne zelo prezgodaj. Kako bomo vzrejali matice in nove družine pa bomo preštudirali iz velikanske mase teorij, če ne celo teorijo vsakega čebelarja posebej. Velika masa, veliko plev, dobra zrna pa je treba nenehno iskati in luščiti …

Milejše zime zadnjih let so dober povod za razmišljanje o učinkoviti vzimitvi čebeljih panjev. Še ne tako daleč nazaj, v tujini v nekaterih okoljih pozimi prenesejo čebelje panje v 'hladilnice' ali takšne prostore, kjer zagotovijo enakomerno in dovolj hladno temperaturo, ki jo (še) potrebujejo čebele. V naših razmerah pridejo v poštev za senčenje žrel podnevi vsaj lesene lopute ali zastori, v mrzlih nočeh pa varujejo čebele prehudega mraza in ostrih vetrov, ki se skupaj z drugimi podnebnimi spremembami krepijo in so pogostejši.

Vedno več imamo zim, ko ni več pravega in izrazitega prvega izleta čebel s trebljenjem. Čebele izletavajo večkrat po malem. Na dan prvega čistilnega izleta je bil v preteklosti ponavadi sneg, ki ga je bilo treba odkidati pravi čas še preden nastopil ta veličastni in težko pričakovan dan. Zadnje zime prinesejo malo snega, ko pa ga, je sneg najbolje skidati na velik kup, kjer se bo talil postopoma in bodo čebele tam našle prvo vodo.

Rezultat iskanja slik za svečnica slike

Ob sv. Antonu sredi januarja je dan že občutno daljši, jutra so zgodnejša, na svečnico v začetku februarja pa ljudska modrost vedežuje: Če svečnica je topla, sončnega vremena, čebele bogate, dobrega plemena. Zato čebelarji težko pričakujemo svečnico, ker napove tudi vreme v prihodnost: Če je svečnica zelena, bo velika noč zasnežena. Skratka, čebelarji si želimo na svečnico sončen dan v beli zimski obleki – to je obet bogate čebelje paše in zdravja v čebelnjakih.

Sredi zime čebelarji modrujemo in načrtujemo: bomo čebelarili na med ali na mlade družine, kako bomo dosegli, da bodo perspektivne družine pravi čas godne za prestavljanje, kako bomo aprila pospeševali zaleganje, in da ne bi padli na glavo v past, kako bomo potem ukrepali, da te najmočnejše družine kljub moči ne bodo silile v rojenje, kako bomo prevešali in prestavljali, kdaj in kako bomo realizirali zadostno število 'doma pridelanih' najboljših matic, kaj bi bilo dobro ukreniti za izboljšanje čebelje paše v svojem okolišu, kako bomo zdravili varozo …

In tako gre čebelarjev svet naprej, leto za letom iste teme, podobne stiske in iskanje odgovorov na vedno znova enaka vprašanja. Prav na kratko je uspeh prezimovanja in bodoče čebelarske sezone odvisen od tisočkrat že napisanih navodil – ampak …, kako recimo zagotoviti zračenje in se izogniti prepihu? Vsa čebelarska literatura temelji na 'kaj' in pomanjkljivo ali pa sploh ne pove 'kako'! Pa vendar, zračenje 'naredimo' tako, da je žrelo dovolj široko odprto tudi pozimi – 10-12 x 1 cm spodnje žrelo, ali 8 x 1 cm v panjih z zgornjim žrelom, recimo v AŽ panjih.

Dobra družina pozimi 'sedi' na petih do šestih satih, panji pač niso polni čebel kot poleti in tako je naravno. Satovje sicer deli zimsko gručo na več oddelkov, a čebele si med sati že prej napravijo skozi sate primerne prehode, tako da je gnezdo glede toplote vendarle celota, vsaka čebela pa njen samostojen proizvajalec. Trditev drži pogojno: v primeru, da čebelar že jeseni ni preveč brskal in štefnal po plodišču in je čebelam dovolil, da so si pravilno (po čebelje pravilno) uredile zimsko gnezdo.

Čebele lahko gremo poslušat in gledat tudi pozimi – bilo bi joj!, če ne – ampak drugače kot izven zime. Spravimo se ven iz tople hiše in gremo pred čebelnjak, a čebel ne smemo spraviti ven z nepremišljenim ravnanjem, tudi žrel ne ogleduje kaj dosti. Zaradi gibanja čebel slišimo iz panja, če prisluhnemo pri žrelu, komaj zaznaven, precej nizek in enakomeren šum, ki nam naznanja, da je v panju vse v redu. Če nastopi hujši mraz, se gibanje čebel stopnjuje in seveda tudi šum.

Ko bo zunaj še zima in mraz, se bo življenje zimi navkljub pričelo konec januarja ali v začetku februarja. Čebele takrat znova začno spremljati matico in jo hraniti z izdatnejšo hrano. Temperaturo v panju bodo dvignile do 35 stopinj, pojedle bodo več zimskih zalog, v panju bo več vlage. To prebujenje povzroči nagon po razmnoževanju, ki se stopnjuje ves čas burnega spomladanskega razvoja do rojenja, ki je višek tega dogajanja.

Rezultat iskanja slik za čebele pozimi slike

Niso vse čebelje družine enako zgodnje v razvoju, a znova velja, da so najboljše tiste iz zlate sredine, ne prezgodnje, ker bodo čebele teh družin prezgodaj izrabljene, posledica pa bo ta, da bo v takšni družini manjkalo čebel za vzrejo zalege kasneje. Uspešen čebelar pospešuje razvoj in ga drži na kratko, da čebele ne izrojijo, spotoma pa šteje sate s čebeljo zalego, medene sate in jih toči.

Rezultat iskanja slik za čebele pozimi slike

Ampak to že niso več zimska razmišljanja v topli sobi. Te dni si še vedno voščimo srečno, zdravo, medeno, tako čebelam kot ljudem!

Ključne besede za prihodnje čebelarske uspehe so izražene v večini voščil ob novem letu: sreče in zdravja. Tesno za njimi pa so še: potrpljenje, odgovornost, ob pravem času, predvidevanje, potrebe čebel, varnost, varna hrana, zatiranje varoj, zdrave in močne čebelje družine, znanje, pozitiva, sonce, svetloba, življenje, rast, mir, prijaznost, naklonjenost, narava, medenje, medovite rastline, čebelje paše, voda, zanesenost, plodišče, medišče, zlata sredina, prijateljstva, 'naj medi' … in še jih je, za vsakega čebelarja po meri.

Rezultat iskanja slik za sonce slike

Slednjič, sveta resnica je ta, da v mrzlih zimskih mesecih ne smemo 'štefnat' po panjih!Se je pa čebelarju težko vzdržat in obvladat … in zagotavljat čebelam pozimi mir!