Članek
ZA VSAKO BOLEZEN ROŽCA RASE - KAS-81
Objavljeno Jan 08, 2020

V minulih desetletjih so čebelarji poskušali obvarovati zdravje čebel in jih zaščititi pred paraziti z različnimi sredstvi, zdravili, zeliščnimi pripravki, akaricidi, eteričnimi olji, kislinami ... in apitehničnimi ukrepi … in še čem. Varoje ostajajo neželene gostje in učinkovito parazitirajo v čebeljih panjih. Nosema ostaja in v bistvu ni zdravila za to driskasto dogajanje spomladi. Virusi, paraziti, bakterije, glive … se učinkovito prilagajajo in razvijajo rezistenco na vse, kar si človek-čebelar izmisli in zamisli čebelam v bran zdravja. V sili še hudič muhe žre in čebelarji si rečemo: za vsako bolezen rožica raste in kuhamo KAS – 81!

KAS – 81 je rastlinski pripravek iz naravnih sestavin, ki ne puščajo ostankov v čebeljih pridelkih, varoje pa na pripravek ne pridobijo rezistence. Na varoje deluje v vseh razvojnih fazah. Pripravek ostaja še vedno prisoten v čebelarstvu, kljub temu, da mu mnogi oporekajo učinkovitost. Učinkoval naj bi sinergično, skupaj z registriranimi in dovoljenimi sredstvi v Sloveniji – za zatiranje varoze in noseme.

Poleg tega, da uničuje varoje, ima še druge ugodne učinke: preprečuje hudo gnilobo, stabilizira prebavni trakt čebel in izboljša splošno kondicijo čebel. Največ parazitov odpade v prvih 15 dneh.

V raziskavah učinkovitosti pripravka so raziskovalci upoštevali povprečne vrednosti pri terapiji v opazovalnih čebelnjakih: zasedenost ulic spomladi, število mrtvih čebel, število zaleženih celic na panj, okužbo z varojami, pridelek medu in število zasedenih ulic jeseni.

Del družin so tretirali s KAS – 81, drugi del družin s fluvalinatom, impregniranim v paličicah in tretji del družin brez dodatkov, so dobile le sladkorni sirup.

Rezultati so pokazali, da samo dodatek KAS – 81 v zimski krmi ni dovolj za obvladovanje varoze, je pa pokazal dobre rezultate pri prezimovanju čebel (manj mrtvic, manj okuženih čebel z nosemo).

Zeliščni pripravek KAS – 81 morebiti deluje proti varojam in verjetno res preprečuje nosemo v obdobju krmljenja čebeljih družin s sladkornim sirupom z dodatkom KAS – 81. Spodbuja tudi spomladanski razvoj čebeljih družin ob dražilnem krmljenju ter spodbuja zaleganje v poznem poletju. Ob koncu zime je v panjih manj mrtvic, družine na pašah naberejo več medu. Kot vsako pravo zdravilo je pripravek pričakovano na vso moč grenak!

Ali učinkuje proti varojam ali ne, se vprašujejo čebelarji in pozvedujejo o izkušnjah pri drugih čebelarjih. In izkušnje ne dokazujejo bistvenega učinka proti varojam, a kdo bi vedel, koliko varoj bi bilo v panju, če bi pripravek ne bil uporabljen! Končno pa, vsak čebelar je sveto prepričan, da 'vsaj škodi ne'!

Pred desetletji, ko smo pri nas dobili varoje v panje, so čebelarji verjeli, da nekoč bo nagruntana, registrirana in dovoljena neka zdravilna reč, ki bo učinkovita proti varojam. Verjetje traja in traja, medtem pa se čebelarji oklepajo KAS – 81 in še mnogih drugih 'čajčkov', ki so učinkoviti kot 'blažev-žegen' in čebelarji se mažejo s potrpljenjem, ki naj bi bilo božja mast.

V resnici pripravek ni najbolj učinkovit akaricid, lahko pa ga uporabljamo hkrati z dražilnim ali zimskim krmljenjem, brez škodljivih posledic za družino. Paraziti se hkrati s sesanjem čebele najedo tudi KAS – 81 in mrtvi odpadajo na podnico.

Sestavine pripravka KAS – 81:

  • pelin, nabran v času razvoja listne mase, 50 g

  • pelin, nabran v času cvetenja, 900 g

  • borovi vršički, 50 g

  • voda, 10 l

Nabiranje, sušenje in priprava zelišč:

Pelin (Artemisia absinthium L.)

Rezultat iskanja slik za Artemisia absinthium slike             Rezultat iskanja slik za Artemisia absinthium slike

Pelin nabiramo dvakrat, najprej v obdobju vegetacije, v času bujne rasti in razvoja zelene mase, ko je dolžina stebla cca 20 cm – max 40 cm. Nabiramo mlade liste.

Naslednjič pelin naberemo v času cvetenja, julija – septembra. Pelin je medovita rastlina in čebele ga rade pasejo. Nabiramo le vrhove pelina, pelinove vejice skupaj z listi in cvetovi.

Zvežemo ga v snopiče in sušimo v senci na prepihu. Suh je, ko se zlahka zlomi.

Bor, borovi vršički (Pinus silvestris L.) ali (Pinus nigra Arnold) ipd.

    Rezultat iskanja slik za borovi vršički slike            Rezultat iskanja slik za borovi vršički slike

Zaradi večje vsebnosti vitaminov nabiramo predvsem beli in črni bor, nekateri čebelarji menijo, da je boljši mlad svetlejši bor, nizke rasti. Borove vršičke nabiramo konec meseca marca, zgodaj spomladi, ko so še krajši od 4 cm.

Borovi vršički se nabirajo skupaj z mladimi iglicami v dolžini do 4 cm (od vrha). Lahko se nabira tudi ločeno vršički in ločeno iglice in se združi kasneje.

Bor sušimo v temnem ali senčnem mestu pri temperaturi do 20 stopinj Celzija, na prepihu.

Posušena zelišča zdrobimo, da niso večji od 4 cm. Do uporabe jih hranimo na suhem, hladnem in zračnem prostoru. Rok uporabe je dve leti.

Priprava zeliščnega pripravka KAS – 81:

Zavremo 10 litrov vode v emajliranem loncu, dodamo posušen pelin in borove vršičke. Tesno pokrijemo in kuhamo 2 – 3 ure na blagem ognju. Vode med kuhanjem ne dolivamo, da dobimo čim bolj koncentrirani izvleček s kar največ koristnih sestavin – grenčin in eteričnih olj.

Lonec pokrijemo z volneno odejo in ga pustimo na mlačnem štedilniku v toplem prostoru še 6 – 8 ur, da se ohlaja počasi. Hladno vsebino precedimo skozi dve ali tri plasti bombažne gaze. Dobimo cca 6 – 7 litrov tekočine, ki zadošča za pripravo 200 – 230 litrov zdravilne sladkorne raztopine.

Rok trajanja je pravzaprav kratek, najbolje je pripravek porabiti takoj, zdrži pa menda do deset dni v hladilniku v dobro zaprtih steklenicah. Po prvem krmljenju lahko ostanek preparata zmrznemo, recimo v vrečkah za ledene kocke.

Uporaba KAS – 81:

Na liter sladkornega sirupa – razmerje 1,5 : l v korist sladkorja – (ali 1 kg pogače) ga dodamo 30 – 35 ml v juliju/avgustu ali marcu/aprilu.

V brezpašnem poletnem obdobju krmimo 300 ml sirupa 1 : 3 z dodatkom KAS – 81 vsak drugi dan, da čebele ne bi prenehale z zaleganjem. Brezpašno obdobje v Sloveniji se pokriva z začetkom zatiranja varoj v čebeljih panjih.

Čebelarji priporočajo dodajanje preparata v sladkorni sirup razmerja 1,5 : 1 v korist sladkorja. Pomembno je, da KAS – 81 ne dodajamo sladkornemu sirupu v času, ko so v panjih nastavljena medišča: med bo morda grenak zaradi pelina!

Pri jesenskem krmljenju se dozira sirup glede na moč družin od 6 do 10 litrov sirupa, 3 – 4x. Uporaba preparata ob jesenskem krmljenju deluje preventivno proti nosemi. Preparat svetujejo tudi v obdobju dražilnega krmljenja za spodbujanje spomladanskega razvoja.

O KAS – 81, 'ruskem zvarku' je pri nas prvi pisal dr. Jože Rihar (1987); kot vir navaja študijo sodelavcev na Veterinarsko-sanitetnem inštitutu v Moskvi.

Prof. Kalajžić (2018) trdi: ekološki preparat KAS – 81 je boljši od amitraza, saj učinkuje proti varojam skoraj 100 %, čebele pa stimulira za 35 %.

Poleg tradicionalnega KAS – 81 je manj znana raba preparata v obliki tinkture. Za tinkturo ni potrebno dolgotrajno kuhanje, pa tudi rok uporabe je daljši. Postopek je preprost, pripravek pa zaradi alkohola nekoliko dražji, vendar se ga uporabi manj.

Sestavine so približno enake, lahko se uporabi domači in divji pelin. Sveža zelišča narežemo na drobno in jih namakamo vsaj tri mesece v 40 % alkoholu. Lahko se uporabi tudi posušeni pelin. Steklenico napolnimo do vrha z zelišči in prelijemo z alkoholom. Lahko se uporabi etilni alkohol, ki ga je potrebno razredčiti s prekuhano vodo, nikakor pa ne metilni alkohol, ki je strupen tako človeku kot čebelam. Pripravek je še učinovitejši, če se zelišča namakajo dlje, lahko tudi do 3 leta.

Tinktura ima svoje prednosti in slabosti, tveganje pa je lahko veliko zaradi tujona, ki je v večjih količinah strupen. Tujon se iz pelina izloča v alkoholu, v vodi pa ne.

Rezultat iskanja slik za KAS - 81 slike      

Na trgu je dostopnih mnogo različic KAS – 81, tako tradicionalni na vodni osnovi, alkoholni pripravek z dodatkom materine dušice in zelenih orehov.