Članek
Lučnikov sirup
Objavljeno Sep 30, 2018

Rezultat iskanja slik za lučnik slike

Papeževa sveča je skoraj do 2 m visoka medovita rastlina in prav zato fascinantna. Cvetovi so čebelam prijazna paša, zdravilna pa je celotna rastlina.

Cvetovi dajejo zdravilno medičino, zato je zdravilen tudi med, za katerega najdejo čebele surovino na papaževi sveči. Najdemo jo v naravi in tudi posamično solitarno v vrtovih.

Papeževa sveča cveti že od julija in septembra ali v prvih oktobrskih dnevih je še mogoče ob zgodnjih dopoldnevih nabrati sveže cvetove in iz njih pripraviti zdravilni sirup.

Nabrane cvetove razprostremo na čistem papirju oz. papirnatih brisačah in počakamo, da iz cvetov prilezejo na plano različne žuželke.

Nato cvetove zlagamo v večji stekleni kozarec po plasteh, vsaka plast je lahko visoka do 5 cm. Na vsako plast cvetov nasipljemo plast sladkorja, tudi zadnjo plast cvetov prekrijemo s plastjo sladkorja. Kozarec mora biti napolnjen prav do vrha.

Nato kozarec s cvetovi papeževe sveče in sladkorjem prekrijemo s tanko bombažno krpo in ga postavimo na sonce, kjer ga pustimo 4 – 6 tednov, ko sirup dobi zlatorjavo barvo. Nato ga precedimo v temno steklenico (ali pa prozorno 'oblečemo' v alufolijo) in ga shranimo v temnem hladnejšem prostoru na stalni temperaturi.

Sirup papeževe sveče je odličen za lajšanje izkašljevanja.

Na podoben način lahko pripravljamo sirup tudi iz drugih zdravilnih rastlin.