Članek
Kdaj je pravi čas za sterilizacijo mačke?
Objavljeno Nov 25, 2022

Kdaj je pravi čas za sterilizacijo mačke? Na to vprašanje vam bomo odgovorili v nadaljevanju tokratnega članka. Prijazno vas vabimo, da nadaljujete z branjem.

Najprej naj omenimo, da je sterilizacija kirurški poseg, pri katerem se živali v splošni anesteziji odstranijo rodila oziroma del rodil z namenom preprečitve brejosti in razploda. Če imate tudi vi doma mlado mucko, ki je pripravljena za rodnost, vam svetujemo, da se odločite za sterilizacijo mačke. Slednje imajo namreč precej visoko rodnost. To je tudi glavni razlog, da se pogosto pojavljajo problemi z namnožitvijo. Med parjenjem so pogoste mačje borbe, posledično pa lahko pride do poškodb ali ran. Tudi prenos bolezni je veliko večji pri parjenju in pri veliki populaciji mačk. 

Kdaj je pravi čas za sterilizacijo mačke?

Kdaj je pravi čas za sterilizacijo mačke? Čeprav se poseg lahko opravlja v katerikoli starosti, največkrat veterinarji opravijo sterilizacijo mladih muck, med 6 in 12 mesecem starosti. Na poseg mačko naročijo teščo, saj se tako izognejo nepotrebni slabosti in bruhanju pred, med ali po anesteziji. Pred posegom je zaželeno, da se mački opravijo tudi osnovne laboratorijske preiskave (hemogram, biokemijske analize jeter in ledvic, pri mačkah pa še Fiv/FeLV test), saj se tako lahko izognejo morebitnim zapletom med anestezijo.

Vedite, da se poseg opravlja v splošni anesteziji, lahko se uporabi injekcijska anestezija, inhalacijska anestezija (hlapni anestetik, ki ga žival diha) ali pa kombinacija obojega. Žival torej prejme antibiotik in analgetik. Zelo pomembno je, da se operacijsko polje na trebuhu pobrije, umije in razkuži. Rezna rana je dolga dober centimeter. Skoznjo se z zato namenjenim inštrumentom poišče maternico in jajčnike. Slednje se odstrani, razen v primeru, da je maternica bolezensko spremenjena. Jajčnik se podveže z namenom preprečitve krvavitev, nato se ga odreže. Maternica se po končani ovariektomiji vrne v trebušno votlino. Rana pa se zapira v treh plasteh. Z resorptivnim materialom se zašije najprej trebušna stena, nato podkožje in nazadnje še koža. Slednjo običajno šivajo s tako imenovanimi intradermalnimi šivi. S tem se rana približa rob z robom, brazgotina je manjša, izognejo pa se tudi pobiranju šivov, saj material sam razpade v telesu. Rano po končanem posegu zaščitijo še s sprejem, ki na rani naredi tanek film in jo tako ščiti pred infekcijami.

Sterilizacije mačke v veterinarski ambulanti Zamba

Če se boste odločili za takšen poseg v veterinarski ambulanti Zamba (v Celju), se bo žival po posegu prebudila v njihovem hospitalu, v kletki, ki je opremljena z grelno blazino, saj anestezirana žival še po posegu ni sposobna termoregulacije. Mačke so običajno še isti dan izpuščene v domačo oskrbo, vendar ne prej kot je mačka zbujena. Dva dni po posegu priporočamo, da se tudi sicer zunanje mačke zadrži notri, da ne pride do podhladitve. Za ta poseg boste v Zambi odšteli 79 evrov. Za še več informacij pa kliknite na odebeljeni napis zgoraj - Kdaj je pravi čas za sterilizacijo mačke?