Članek
Kdaj je pravi čas za kastracijo psa?
Objavljeno Nov 25, 2022

To vprašanje se običajno pojavi lastnikom psov, ki odraščajo. Zelo pomembno je, da se lastniki dovolj hitro odločijo za kastracijo njihovega štirinožnega prijatelja. Kdaj je pravi čas za kastracijo psa? To vam prav gotovo natančno lahko povedo veterinarji. Mi pa vam bomo na kratko predstavili, v katerem obdobju je pes primeren za kastracijo. Prav tako vam bomo predstavili tudi kastracijo psa. Prijazno vas vabimo, da nadaljujete z branjem.

Kastracija psa

Kastracija psa je poseg, pri katerem štirinožnemu kosmatincu odstranijo spolne žleze – testise ali moda. Z odstranitvijo teh žlez namreč prekinejo izločanje moškega spolnega hormona testosterona, posledično pa se prekine tudi spolno vedenje. Tako žival po posegu ni več plodna. Običajno se lastniki kužkov odločijo za ta poseg in ne odlašajo predolgo. Obstajajo namreč zdravstveni in tudi vedenjski razlogi, ki pripomorejo k boljšemu počutju psa. Ste vedeli, da imajo nekastrirani psi zelo pogosto težave s prostato? To je še eden izmed mnogih razlogov, da se lastniki kužkov odločijo za omenjeni poseg. Zmanjša se tudi morebitna agresivnost do lastnika.

Kdaj je pravi čas za kastracijo psa?

Kdaj je pravi čas za kastracijo psa? Sporočamo vam, da je to odvisno od starosti, pasme ter tudi od teže kužka. Naj še omenimo, da kosmatinčke manjših pasem (do 20 kg odrasle teže) lahko veterinarji kastrirajo pred dopolnjenim 1 letom starosti, pri psih večjih pasem (odrasla teža 20 kg ali več) pa je zaželeno s kastracijo počakati do dopolnjenega prvega ali drugega leta starosti. V kolikor se lastnik prehitro odloči za kastracijo psa, to vpliva na njegov razvoj. Za najbolj optimalno določitev starosti za poseg pa vam vsekakor priporočamo, da se lastniki domačih živali o tem pogovorijo z veterinarjem. Ta namreč na podlagi pasme in morebitnih težav najbolje svetuje, kdaj je najbolj primeren čas za poseg. Dejstvo pa je, da za ta poseg ni nikoli prepozno.

Kako poteka kirurški poseg?

Ob koncu pa naj vam še na kratko predstavimo, kako poteka kirurški poseg. Pes je med posegom v splošni anasteziji. Ta poseg je popolnoma prilagojen posamezni živali. Pred posegom veterinarji žival najprej pomirijo (premedikacija). V tem času je priporočeno, da je lastnik prisoten, saj se pes tako počuti bolj varno.  Po 10 ali 15 minutah pa psa prevzame veterinar, ki nato preko intravenske kanile aplicira anestetik. Potem lahko prične z uvodom v anastezijo. Slednjo prilagodijo telesni teži, starosti in zdravstvenemu stanju posamezne živali. Poseg poteka tako, da kranialno pred mošnjo naredijo rez, skozi katerega veterinar odstrani moda. Žilni splet ligirajo z resorbilnim kirurškim materialom. Kožo pa zašijejo v dveh plasteh.

V kolikor bi želeli izvedeti še več informacij o tej tematiki-kdaj je pravi čas za kastracijo psa, vas prijazno vabimo, da kliknete na zgornji odebeljeni napis. Na spletni strani veterinarske ambulante Zamba vas namreč čakajo še številni zanimivi članki o hišnih ljubljenčkih.