Članek
Leptospiroza pri psih
Objavljeno Jul 15, 2022

Leptospiroza pri psih je bolezen, ki je razširjena po vsem svetu. Gre za bolezen divjih in domačih živali, ki povzročitelja izločajo z urinom. Tudi človek se lahko okuži, in sicer z neposrednim ali posrednim stikom z okuženo živaljo ali njenimi izločki. Kot smo že omenili, je bolezen razširjena po vsem svetu, z izjemo polarnih območij. V Sloveniji se pojavlja leptospiroza pri psih v endemični obliki v Pomurju, od koder je tri četrtine vseh prijavljenih primerov. V ostalih predelih Slovenije se pojavlja obolenje bolj  redko. Vedite, da je povzročitelj te bolezni spiroheta iz rodu leptospir. Najboljši rezervoar te okužbe so glodavci, zlasti podgane in poljske miši ter še številne druge živali - tudi psi in govedo.

Inkubacijska doba

Sedaj pa naj vam predstavimo, kako poteka bolezen in kakšna je inkubacijska doba. Ta v povprečju traja do 10 dni. Oboleli pa lahko izloča leptospire z urinom (običajno 1 mesec). Vedite, da bolezen poteka v dveh fazah. Začetni bolezenski znaki so neznačilni, podobni gripi: hitro naraščanje telesne temperature, pogosto z mrzlico, hudim glavobolom, bolečinami v mišicah. Pridružijo se lahko še bolečine v trebuhu, slabost, bruhanje, povečanje jeter, redkeje povečanje bezgavk in celo izpuščaj. Zvišana temperatura se po 1 tednu normalizira, kar pri manjšem delu bolnikov pomeni tudi konec bolezni. Pri večini bolnikov pa pride celo do ponovnega dviga temperature. Kot zanimivost lahko omenimo, da je leptospiroza kot nekakšna poklicna bolezen oseb, ki delajo z živino, živalmi idr.

Zdravljenje pri psih

Pa si oglejmo, kako poteka njeno zdravljenje. Leptospirozo pri psih je potrebno zdraviti z antibiotili. Zdravljenje lahko traja od 5 do 7 dni. Zelo pomembno je nadomeščanje tekočin in mineralov ter kontroliranje delovanja pljuč, ledvic in jeter. Vedite tudi, da se pri psih akutna oblika bolezni najbolj pogosto pojavi v povezavi s poškodbo ledvic in okvaro jeter, za subakutno obliko pa so značilni naslednji simptomi: močno povišana telesna temperatura, neješčnost, bruhanje, pretirano pitje in uriniranje, odpor do gibanja, kar pa lahko vodi celo v pogin. 

Preventiva

Če se kot lastnik psa želite izogniti leptospirozi pri psih, vam svetujemo, da tudi vašemu kosmatincu omogočite redno letno cepljenje proti kužnim boleznim. Kljub temu cepivo ni 100 % zagotovilo, da kuža ne more zboleti. Na tržišču so namreč cepiva, ki nudijo zaščito proti 2 ali 4 serovarom leptospire, ki se najpogosteje pojavljajo v določeni regiji. Dejstvo pa je, da je vseh podvrst leptospire bistveno več. Na tem mestu vam še enkrat svetujemo, da se odločite za cepljenje vašega psa proti kužnim boleznim. Zagotavljamo vam, da vam bodo veterinarji iz veterinarske ambulante Zamba ob cepljenju vašega ljubljenčka tudi svetovali in vam odgovorili na morebitna vprašanja. Poskrbite za to, da bo vaš štirinožni prijatelj veselo užival svoje pasje življenje in radosti, ki so povezane z vsem tem!