Članek
Bownova terapija
Objavljeno Jan 22, 2019

Bownova terapija je učinkovita in priznana tehnika zdravljenja. Temelji na znanju avstralskega terapevta Thomasa Bowna. Gre za eno izmed najbolj nežnih terapij, ki s pomočjo manualne tehnike poskrbi za iboljšanje vašega stanja. Predstavil vam bom nekaj glavnih značilnosti te terapije.

Bownovo terapijo mnogi uvrščanjo v alternatino medicino. Gibi, ki se med terapijo uporabljajo so zelo nežni in specifični. Terapevt mora biti izredno natančen, saj bo le tako dosegel uravnovešenje celotnega telesa. S pomočjo te terapijo boste odstranili svoje bolečine v različnih delih telesa, terapija pa bo aktivirala ti. samozdravljenje vašega telesa. Izredno zanimiv je tudi podatek, da gre za terapijo, ki se jo lahko poslužujejo vsi ne glede na njihovo starost. Tako priznani terapevti ponujajo tudi bownovo terapijo za dojenčke. O tem kdaj in zakaj jo lahko izvajamo na dojenčkih, pa bom predstavil v nadaljevanju.

Avstralski terapevt je sprva deloval sam. V mestu Geelong je odpru svojo kliniko in zaslovel s pomočjo svoje učinkovitosti. Prav zaradi tega se imenuje po njegovem priimku. V kolikor niste prepričani o bownovi terapiji naj vam zaupamo, da to tehniko uporabljajo po vsem svetu.

V kolikor se zanimate za bownovo terapijo vam predlagamo, da obiščete strokovnjaka, ki ima na tem področju izkušnje in seveda znanje. To terapijo uporabljajo različni strokovnjaki na področju "nege telesa". Večino terapevtov, ki izvajajo bownovo terapijo je kiropraktikov, maserjev, fizioterapevtov, zdravnikov...

V nadaljevanju bomo pregledali značilnosti te zanimive tehnike in se poglobili v njeno delovanje. V kolikor se poglobimo v način in delo vam bo vsak izkušen terapevt pojasnil, da se bownova terapija začne z t.i. bownovim gibom, ki je izredno nežen. Celotno bownovo terapijo razdelimo na tri različne faze samega delovanja.

Bownov gib se vedno izvaja po tkivu ali mišicah. Le ta sproži posebne vibracije in stimulacije vašega telesa. Te nato "povzročijo" učinek terapije. Vas zanima kako? Tudi če niste zdravnik ali fizioterapevt, se vam bo delovanje zdelo zelo zanimivo. Naši možgani namreč zaznajo te vibracije oz. stimulacije. Možgani reflekso "odgovorijo" v obliki impulzov, ki povzročijo, da se na točno temmestu izoljša vaš krvni obtok. Posledično se obnovi tonus mišice, v telesu pa se začne sproščati endorfine.

Le ta vpliva na hormonsko ravnovesje in vaša čustva. Zanimivo kaj ne?

Bownova terapija tako vpliva na vaša mehka tkiva, ki se tako sprostijo in "obnovijo". V podrobno delovanje se ne bomo spuščali, saj za bralca, ki ni iz tega področja nebi bilo razumljivo. Bownova terapija je sestavljena iz različnih gibov, ki seveda različno vplivajo na telo vsakega posameznika. Glede na vaše odzive, se bo kvaliteten terapevt pravilno odzval. Med izbajanjem bownove terapije se terapevt dotika tudi maridijanov in akupresurnih točk na vašem telesu. Prav zaradi tega je učinek bownove terapije moč občutiti po celotnem telesu.

Bownova terapija bo med izvajanjem izredno prijetna, saj se bo vaše telo popolnoma sprostilo. Lahko bi celo rekli, da je to nekakšna hipnoza za vaše telo. Vas zanima zakaj lahko pride do tega?

S pomočjo teh posebnih gibov se ktivira vaš živčni sistem . parasimpatikus. Le ta ima velik vpliv na vašo sproščenost. Žal pa zgolj sprostitev za odpravo vaših težav še vedno ni dovolj. Zato so tukaj posebni bownovi gibi, ki jih terapevt med mazažo izvaja. Le ti vplivajo na avtonomni živčni sistem. Njegove pozitivne učinke, pa boste lahko opazili že med samo terapijo. Gre lahko namreč za mešane reakcije v obliki mrzlice, toplote, kurje polti... Najboljši in nanjpogostejši odziv na terapijo pa je seveda popolna sprostitev telesa. Želimo si, da se v vašem telesu sprosti prav vsako tkivo.

Bownova terapija za dojenčke

Bownova terapija za dojenčke je ena izmed redkih terapij, ki jo lahko izvajamo na praktično vseh starostnih skupinah. Kot smo vam obljubili na zečetku našega članka, bomo nekaj besed namenili bownovi terapiji za dojenčke. Kdaj jo je priporočljivo izvajati in koliko mora biti dojenček star? Je tehnika bownove terapije za dojenčke eneka tisti za odrasle?

V na daljevanju se bomo osredotočili na vsa ta vprašanja. V kolikor vam kakšen del ne bo jasen, nam vaše vprašanje lahko seveda zaupate v komentarjih!

Bownova terapija za dojenčke je nežna manualna terapija, namenjena fizični in energijski stimulaciji telesa. Spodbudi procese samozdravljenja, zmanjšuje bolečino in sprošča.Na blage poteze se zelo dobro odzivajo tudi dojenčki in otroci. Bownova terapija za dojenčke lahko ublaži krče, zmanjša nemir, sprošča mišično napetost.

Bownova terapija se na dojenčku izvaja na tistih mestih, kjer se nahaja napetost ali določena omejitev, ki jo želimo odpraviti. Največkrat se terapija pri dojenčkih izvaja na hrbtu, trebuhu in vratu.

Bownovo terapijo za dojenčke se lahko izvaja že pri novorjenčkih. Priporočljiva je za tiste, ki so imeli travmatičen porod, saj dojenčku pomagamo že takoj po rojstvu.

Koliko obiskov bownove terapije je potrebno

Točnega odgorora na to vprašanje ne moremo ponuditi, saj se ljudje in težave v našem telesu močno razlikujejo. Točno oceno o številu terapij, glede na vaše težave vam bo lahko ocenil terapevt, ki bo za vas izvajal to tehniko. V kolikor stvairi posplošimo lahko povemo, da v začetku bownovo terapijo potrebujete pogosteje. Pribljižno 1x tedensko.  Takšnega ritma se držimo prvi mesec. Nato lahko to terapijo obiskujemo zgolj enkrat mesečno oziroma po potrebi.

Negativne reaktije po bownovi terapiji

Tudi pri bownovi terapiji je možnost negativnih reakcij, ki pa ne vplivajo na vaše zdravje. Gre lahko za kratkoročna poslabšanja, ki se izražajo v večjem menstrualnem toku, simptomi preglada ali gripe. Negativne reakcije so možne predvsem po prvih terapijah, ko telo na to tehniko še ni "navajeno".

Ne glede na to ali je reakcija pozitivna ali negativna pa je to jasen znak za vse, da se telo na bownovo terapijo odziva. V nekaterih redkih primerih opažajo možnost negativne reakcije tudi med samo terapijo.

Težave z zanostivijo - Bownova terapije je lahko vaša rešitev!

V kolikor imate menstrualne težave in težave z zanositvijo je lahko bownova terapija ključnega pomena na vaši življenksi poti!

S pomočjo bownove terapije lahko namreč vplivamo na vaše menstrualne težave, postmenopavzne motnje, neplodnost in vašo hormonsko ravnoveje. S pomočjo strokovne obravnave in bownove terapije boste lahko izboljšali svoje hormonsko ravnoveseje.

Posledično boste pozitivno vplivali na vašo menstruacijo in izboljšali svoje zdravje na tem področju.

Kaj lahko poleg bownove terapije naredimo sami?

Za izboljšanje vašega stranja lahko poleg bownove terapije poskrbite tudi sami. Med terapijo in po njej namreč naše telo porablja veliko vode. Telo med in po terapiji izloča različne strupe prav s pomočjo vode. Ne pozabite na telesno aktivnost, ki jo lahko izvajate s sprehodi. Predlagamo vam daljše sprehode vsaj trikrat tedensko. Tako boste poskrbeli za svoje psihofizično stanje!

Za koga je Bownova terapija primerna?

Bownova terapija je lahko prava izbira za vrsto različnih težav:

- bolečine v hrbtu,

- bolečine v vratu,

- neplodnost,

- migrene,

- menstrualne težave,

- menopavza,

- stres,

- utrujenost,

- napetost,

- po operacijah in poškodbah

- rehabilitaciji,

- različne bolezni, kot npr. parkinsonova bolezen, multipla skleroza, downov sindrom, možganska kap...

Bownovo terapijo lahko uporabljamo v neomejenih "odmerkih", ne glede na vašo starost.

Za vse ostale informacije na vašem primeru vam predlagamo, da se obrnete na izbranega strokovnjaka Bownove terapije, ki vam bo pomagal in svetoval.

V kolikor vam je bil članek o tej terapiji všeč, imate dodatna vprašanja... nam lahko vaše mnenje ali vprašanje zaupate pod komentarji!

https://youtu.be/oH-az0gozt0

Te terapije ne poznam, drugi pa so o njej zapisali https://www.bodieko.si/bownova-terapija

*matic s Nič negativnega nisem opazil, razen tega, da se nam je zagrizel dvom v kosti pri toliko "alternative" z naravnimi metodami.... Čudežne ozdravitve in hujšanja so naš vsakdanjik.

Super, da se vas je nekaj odzvalo na moj zapis. Bownova terapija je naravna terapija, ki jo v Sloveniji izvaja kar nekaj različnih znanih centrov za terapijo. Vseeno nisem pričakoval tolikonegativnih komentarjev. Podobno, kot da bi dejali da masaža telesa ne pomaga in je nateg.

*Gost, hvala! Kako je z vročino na območju kjer živiš?

Zanimivo! Še ena od "neverjetnih" alternativnih možnosti. ;-) V kolikor koga tišči denar se ga bo z lahkoto rešil. Dobro bi bilo zvedeti kakšni so rezultati terapij in kako gledajo nanje uradni medicinci in kje so objavljeni. Za orientacijo, naključno izbran "cenik"! GOOGLE - Bownova terapija cenik Avstralija, javi se!