Članek
Kliring "clearing"
Objavljeno Jan 29, 2021

Kliring »clearing«

 

˝Je postopek denarne poravnave, ki poteka preko neke centralne ustanove. V tem postopku prejmejo člani te ustanove, ki so neto prodajalci vrednostnih papirjev, ustrezne denarne zneske, medtem ko neto kupci plačajo ustrezne denarne zneske.˝ https://www.vseobanki.si/

 

˝Medsebojno pobotanje terjatev in dolgov v mednarodnem plačilnem prometu s posredovanjem obračunskega mesta; klirinški sporazum je meddržavni obračunski sporazum; razlikovati je treba enostranski, dvostranski in večstranski kliring.˝ https://www.zvezarfr.si/ 

 

˝kliring tudi clearing -a [klír-] m (ȋ) ekon. obračunavanje zunanjetrgovinskih terjatev in obveznosti med dvema državama v valuti, določeni s sporazumom: referent za kliring / blagovni, turistični kliring / plačevati v kliringu˝ https://fran.si/

 

https://www.bsi.si/financna-stabilnost/nadzor-bancnega-sistema/emir/obveznosti-nasprotnih-strank/kliring

 

Enostranski kliring <unilateral clearing>

kliring, po katerem so dolžniki le iz ene izmed pogodbenih držav dolžni svoje dolgove do tujih upnikov plačati v domači valuti s plačilom na obračunskem mestu; enako lahko upniki iz iste države dobijo plačilo za svoje terjatve le v domači valuti in z obračunskega mesta v državi, ne pa neposredno od tujih dolžnikov; nasprotje dvostranskega kliringa in večstranskega kliringa.

 

Dvostranski kliring <bilateral clearing>

klirinški sporazum, po katerem dolžniki dveh držav pogodbenic izpolnijo svoje obveznosti s plačilom dolžnih zneskov v državni valuti na zbirni klirinški račun države enega od pogodbenih partnerjev; enako dobijo upniki dveh držav izplačane svoje terjatve v državni valuti v okviru razpoložljivih sredstev na zbirnem klirinškem računu.

 

Večstranski kliring <multilateral clearing>

klirinški sporazum, ki povezuje več držav v klirinški način plačevanja in nadomešča več nepovezanih dvostranskih kliringov.

 

Klirinški sporazum <clearing agreement>

pogodba med državami o poravnavanju medsebojnih terjatev po klirinških poteh in delovanju osrednje klirinške organizacije v vsaki državi, ki pri tem pomaga.

 

Zakon o plačilnih storitvah in sistemih (ZPlaSS-NPB4)

154. člen

(poravnava, netiranje in kliring nalogov za poravnavo)

(neuradno prečiščeno besedilo)

 

(1)        Poravnava v plačilnem sistemu je dejanje delnega ali popolnega prenehanja denarnih obveznosti in terjatev med udeleženci plačilnega sistema s prenosom denarnih sredstev ali netiranjem na podlagi nalogov za poravnavo.

 

(2)        Netiranje je postopek delnega prenehanja denarnih obveznosti in terjatev udeležencev plačilnega sistema na podlagi nalogov za poravnavo z:

 

1.          izračunom skupne neto denarne obveznosti ali skupne neto denarne terjatve posameznega udeleženca plačilnega sistema do drugih udeležencev plačilnega sistema kot celote ali

 

2.          pobotom vzajemnih denarnih obveznosti in terjatev med dvema posameznima udeležencema plačilnega sistema.

 

(3)        Skupna neto denarna obveznost ali skupna neto denarna terjatev posameznega udeleženca plačilnega sistema je razlika med seštevkom vseh denarnih obveznosti in seštevkom vseh denarnih terjatev posameznega udeleženca plačilnega sistema, na podlagi nalogov za poravnavo, ki jih ta udeleženec posreduje ali prejme v plačilnem sistemu v določenem obdobju.

 

(4)        Če pravila plačilnega sistema določajo poravnavo s postopkom netiranja iz 1. točke drugega odstavka tega člena , posamezne denarne obveznosti ali terjatve udeleženca iz naslova posredovanih in prejetih nalogov za poravnavo prenehajo z izračunom nove skupne neto denarne obveznosti oziroma terjatve vsakega posameznega udeleženca do drugih udeležencev kot celote. Skupna neto denarna obveznost ali terjatev nadomesti posamezne denarne terjatve ali obveznosti udeleženca iz naslova prejetih in posredovanih nalogov za poravnavo, ki so bili vključeni v netiranje.

 

(5)        Kliring je postopek prenosa, preverjanja, razvrščanja in/ali potrjevanja nalogov za poravnavo ter morebitnega izračuna denarne obveznosti in/ali terjatve posameznega udeleženca plačilnega sistema do drugih posameznih udeležencev plačilnega sistema, pri čemer denarne obveznosti in/ali terjatve udeležencev ne prenehajo.