Članek
Po domače o Covidu 19
Objavljeno Jun 29, 2020

Preberite svojim dedkom in babicam, znancem, ki kmetujejo in garajo cele dni, da preživijo in gospodinjam, ki nimajo časa za družabna omrežja, da bodo vsi razumeli.

"Ti Joško in  Marička, zdej me dobr posušta, kr bom povedava. Tale virus, kaku se že reče, kovid to so nam podtaknli d b nas nadzorval in da bi bli k ene ovce, no tko se reče. No sj bomo, č se bomo pstil. Uni tm gor v Amerik in okrog, no sj veš kravatarji in une ta fine z rudečim nohti so se zmisl, da bi bli še veči komandosi k so že in so se spomnl, kokr sam eno vlado za cel svet. Ne sam Janševa vlada, al pa od unga kurca iz Nemčije, al pa Plenkovičeva, sam eno bmel. Svetovno vlado za ceu svet. No d povem naprej, in so nardil plane, da je treba vse zjebat, da nm vzamejo papirnat dnar in nam podturijo kartice namest dnarja, pa d se cepmo da nm vstavjo čipe, k bi mel poj podatke prek računalnikov vse o teb, o nje, men od vseh. Db se kravatar usedu za računalnik, paa reku "aha zdele bom pogledu kok vaga soseda Francka, pa č je kj bolna al pa kok glažev vinčka je včeraj Joško spil". Ja tko ja.
Na čipih bi vse vidl, kok maš dnarja, kva je tvoje, kva ni, una zemlja, pa un gozd, pa siv klio, vse b se vidl. Še vidl b se, če maš uredu prostato, ja kr glej me. Če bi vidu da slabo, te izklop k dalinjca, k nis več za nobeno rabo. K te ne rab več v držav. Ja, to delajo čipi. Njihov plan je db poj zrežiral finančno krizo, db ldje svužbe zgubil. Poj še, db ene politike obtožl, db šli na sojenje pa v zapor, kukr češ d so nardil pravico, sam to j sam tko za naše oči d b mi misl, da so popucal z drekom in db se spet naredu red za tiste k protestirajo. No, kriza v zdravstvu je pa kovid. Cajtngi pa televizija nas fila z kovidom in dela paniko. Bo pršu cajt k bojo djal da se kovid unič lahko sam s čipom, pa nč verjet tem podgana, ni res. Ti se sam odločš a se boš cepu al ne. Naša stara mat se nkol ni cepla, pa j bla zdrava k dren, umrla je pr 97- ih, tko, da odloč se sam, Joško, jz vem, da se nam.
No sj s slišu še za 5G, a ne. Toj pa omrežje za mobilca, pa ista zgodba, sama lumparija jih je. D nej bi bl hitr dubu podatke na internetu pa n vem kaj še, sam to j premočno za ldi. Še žval bo pocrkala zarad tega, no sj to hočjo, da naumo mel svojga futra, da b kr od nih vse kpval. No tko pol kvačkajo, mal čipa, mal 5G, mal finančne krize pa majo kompletek za vsazga posebi k jh rabjo. Vse hočjo nadzirat in kontolirat, podgane.
Da n govorim o populaciji, d nas je pol preveč in o vojnah, db se izmučl, shiral in tist k b prežvel na konc vse spreje lsam za to db meu mir. Sj veš...vse podpišm sama mir m dejte. V glavnm, jst sm vama povedova, da nau kakšen čz cajt reku, nisem vedu. Si vedu, sam si se pa odloču". #Marsen Max

Karkoli odprem od družabnih medijev ali vklopim kanal na TV-ju, berem in poslušam o Covidu -19. V prvem izbruhu virusa sem se namenoma izogibala vsem komentarjem, ker sem tiho upala, da bo hitro minilo in bo to za nami, zdaj pa mi tipkovnica ne dovoli več, da bi  vse skupaj ignorirala. Pa tudi zavest kot posameznik družbe mi daje odgovornost, da sem prav tako pristojna, kot kdorkoli drug za podajanje svojega mnenja. In ga tudi bom, vendar moje razmišljanje in informacije, ki sem jih pridobila bodo namenjene kmetom, gospodinjam, upokojencem, socialno ogroženim posameznikom in tistim, ki ne znajo ali pa ne zmorejo brati. Tako sem se odločila zato, ker bo vsebina zapisana v takšni obliki, da jo znajo razumeti, saj nas mediji ves čas bombadirajo z informacijami, ki se mi zdijo, da niso dovolj pojasnjene in so nerazumljene. Že sama imena kot so Covid, čip in 5G so besede, ki niso ravno vsakdanje za nekoga, ki dvanajst ur na dan gara na kmetiji, da lahko hrani svojo družino. Nekateri upokojenci so zelo aktivni na družabnih omrežjih, ne morem pa reči, da vsi. Za tiste, ki ne znajo ali ne zmorejo brati, pa niso sami krivi in so vsekakor vredni informacij, ki se jih osebno tičejo.