Članek
Klimatske spremembe 2019... 2.nadaljevanje
Objavljeno Oct 17, 2019

V prvem blogu z naslovom Klimatske spremembe 1978 in 2007, sem se dotaknil aktualne mainstream teme z postavljenim vprasanjem: "Kdo ima od tega koristi?" in v drugem blogu, Klimatske spremembe 2019... 1. nadaljevanje, nekoliko odgrnil zaveso, ki pokriva temo klimatskih sprememb. Nadaljeval bom s prevodom prispevka Climate and the Money Trail avtorja F. William Engdahla objavljenega v Global Research 25, septembra 2019.

Podnebje in denarna sled… 

Podnebje. Le kdo bi si upal misliti. Mega korporacije in mega-milijarderji, ki v zadnjih desetletjih stojijo za globalizacijo svetovnega gospodarstva in katerih prizadevanja za dvig vrednosti delnic in zmanjšanja  stroškov so povzročila toliko škode našemu okolju, tako v industrijsko razvitem svetu kot v premalo razvitih gospodarstvih Afrike, Azije in Latinske Amerike, so  iste  Mega korporacije in mega-milijarderji, ki so "od samih korenin" vodilni podporniki gibanja dekarbonizacije, na Švedskem, Nemčiji , ZDA in širše.

Ali je to posledica občutka slabe vesti  ali gre morda za globljo agendo financiranja-ovrednotenja  samega zraka, ki ga dihamo, in še kaj več?

 Ne glede na to, kdo verjame nevarnostim CO2 in tveganjem globalnega segrevanja, ki bo v naslednjih približno 12 letih povzročil globalno katastrofo z dvigom temperature za 1,5 - 2 stopinje Celzija, je treba opozoriti na to, kdo spodbuja trenutno poplavo propagandnega in podnebnega aktivizma.

Zelene Finance

Nekaj ​​let, preden so se Al Gore in drugi odločili, da bodo mladoletno švedsko deklico uporabili kot obraz s plakata za nujnost podnebnih akcij ali pav ZDA poziv Aleksandrije Ocasio-Cortez za popolno reorganizacijo gospodarstva okoli Green New Deal, so finančni velikani začeli oblikovati sheme za usmerjanje stotine milijard prihodnjih skladov v naložbe v pogosto ničvredna "podnebna" podjetja.

Leta 2013 je po večletni skrbni pripravi švedska nepremičninska družba Vasakronan izdala prvo korporacijsko "Zeleno obveznico". Sledili so ji drugi, med njimi Apple, SNCF / Société Nationale des Chemins de Fer français/ in pomembna francoska banka Credit Agricole. Novembra 2013 je problematična Tesla Energy Elona Muska izdala prvo Sončno obveznico /Solar asset-backed security/. Danes po podatkih Pobude za podnebne obveznice /Climate Bonds Initiative/ obstaja za več kot 500 milijard dolarjev takšnih zelenih obveznic. Ustvarjalci Pobude za podnebne obveznice navajajo, da je njihov cilj v upravljanje  pridobiti večji delež 45 bilijonov dolarjev vrednega premoženja na svetovni ravni, zavezanega za vlaganja v "podnebju prijazne" projekte.

Bonnie Prince Charles, bodoči monarh Združenega kraljestva, skupaj s finančnimi organizacijami Bank of England in City of London promovirajo „Zelene finančne instrumente“, ki jih vodi Green Bonds. Cilj je preusmeritev pokojninskih načrtov in vzajemnih skladov k zelenim projektom. Ključni akter pri povezovanju svetovnih finančnih institucij z Zeleno agendo je odhajajoči šef Bank of England Mark Carney. Decembra 2015 je Odbor za finančno stabilnost Banke za mednarodne poravnave (FSB), ki jo je takrat vodil Carney, ustanovil delovno skupino  Climate Related Financial Disclosure Working Group (TCFD) z nalogo svetovanja »vlagateljem, posojilodajalcem in zavarovalnicam glede tveganj, povezanih s podnebnimi spremebami «. Vsekakor gre pri tem za nenavadnó osredotočenost svetovnih centralnih bankirjev okoli te teme.

Klimatske sprememne 2019...3.nadaljevanje