Članek
Dijaki Gimnazije Celje Center na obisku v Piranu - 1.del
Objavljeno Apr 21, 2017
Vse skupaj se je začelo nekako takole...  Novembra 2016 je bila v Piranu, na trodnevnih intenzivnih vajah, vokalna skupina In Spiritu iz Vojnika pri Celju. Gostovali so v Minoritskem samostanu Sv. Frančiška Asiškega. Srečanje v Caffe Galeriji Piran v petek zvečer, je bilo slučajno. Med pavzo nastopa Dua Nice Price so fantje zapeli in po zaključku glasbenega večera skupaj s pevko iz avstrije še več kot pol ure zabavali goste v lokalu. Z dirigentom Davidom Preložnikom sva se dogovorila za nedeljsko srečanje ob kavi ob 11.00 uri v PKC Georgios. Fantje so dogovor vzeli zelo resno. Prišli so točno ob 11.00 uri. Predstavili so se kar s pesmijo in to ne samo eno... več na povezavi Vokalna skupina In Spiritu na obisku pri MePZ Georgios
V začetku aprila 2017 so me poklicali iz Gimnazije Celje Center. Profesorica Darja Poglajen mi je povedala, da me je poklicala na priporočilo Davida Preložnika, ki je predlagal, da se za dogovor o ogledu Pirana povežejo z menoj. Seznanila me je z njihovo željo o vsebini in povdarkih ogleda za skupino, ki bo 18.04. prišla v spremstvu mentorjev na obisk v Piran..V mailu sem potrdil pripravljenost, da prevzamem organizacijo obiska in da v kratkem pošljem predlog programa ogleda.V odgovoru na moj mail mi je bilo še sporočeno, da bo v skupini predvidoma 53 oseb (1 avtobus), da želijo, da jim bi predstavili Piran in jih opozorili na največje znamenitosti mesta. Ogledati pa si želijo tudi kakšno knjižnico, kajti to je nagradna ekskurzija za dijake "marljive bralce", ki vedno vključuje tudi obisk knjižnice. Vse skupaj naj bi bilo v obsegu 1,5 do največ 2 uri. Na spletni strani GCC so 12.04. objavili obvestilo: Nagradna ekskurzija za bralce v Piran - Vse dijake, ki se boste v torek 18.04.2017 udeležili nagradne ekskurzije za bralce v Piran, obveščamo, da bo odhod ob 07.10 iz Avtobusne postaje Celje...
Jaz, oborožen z željami in informacijami pa sem se lotil priprave programa obiska.V četrtek 13.aprila pa sem v Celje posredoval okvirni program obiska Pirana:
Prihod v Piran: cca 10.00
Odmor in osvežitev: do 11.00 - Caffe Galeria Piran
Sprehod po Piranu: 13.15. do 15.00
Ob ogledu cerkve Sv.Jurija srečanje s predstavniki društva Morigenos in predstavitev njihovega dela..
Plan B: Kolikor brezplačen ogled Mediadoma Piran ne bi bil potrjen, se v terminu predvidenem za obisk Mediadoma opravi ogled cerkve Sv,Jurija in srečanje s predstavniki društva Morigenos.
Takoj po obvestilu z občine Piran, da je lahko brezplačen ogled samo za dijake iz občine Piran, sem se odločil za popolnoma drugačen koncept predstavitve Pirana. Povdarek ogleda ne bo na arhitekturnih zanimivostih, kajti vse o njih se da najti na internetu in prospektih, temveč na ljudeh, ki so tukaj aktivni. Ob obisku Pirana, se bodo udeleženci ekskurzije srečevali z zanimivimi osebnostmi iz Pirana, ki jim bodo v živo predstavili sebe in svoje delo. Seveda je temu sledilo še nekaj dni dogovarjanja in usklajevanja terminov s posamezniki, ki sem jih imel v mislih za uresničitev zamisli.
Sledila je še zadnja izmenjava mailov med Celjem in Piranom!
GCC - Prof. Darja Poglajen

Vljudno vas prosim, če mi lahko napišete, kje naj vas jutri, ko pridemo v Piran, počakamo. Bi bilo v redu na Tartinijevem trgu? Če bo vse teklo po načrtu, bomo v Piranu okrog 10. ure (iz Celja bomo krenili ob 7.00). Do 11. ure bomo dali prosto za kavico in WC, potem pa bomo pripravljeni za sprehod po Piranu in obisk knjižnice. Lep pozdrav iz Celja.

Piran - M.Jezernik

Tartinijev trg je najlažja varianta. Pokličite me na mojo mobi številko, ko pridete na avtobusno postajo Piran. Na vstopu na trg sta dva stebra za zastave. Počakate me pri levem stebru z napisom na kamnu: "Nostris tuta manes precibus Pyrrhanea tellus"  Bom namreč v Caffe Galeriji Piran, ki je oddaljena od stebrov cca. 50 m. Skupaj bomo najprej šli v Caffe Galerijo, kjer bo čas za oddih in osvežitev, ob tem pa se bomo pogovorili o poteku ogleda Pirana, ki bi ga začeli nekako ob 11.00 uri.

							     
Obisk knjižnice je ob 12.30 uri in moramo biti točni. Pri ostalih predvidenih vsebinah nismo strogo vezani na uro.Brezplačen ogled Mediadoma žal ni možen,Pripravil vam bom izvode Programa ogleda in nekaj promocijskega materiala o Piranu.Nekaj stvari pa še ne bom povedal, ker potem ne bi bile presenečenje.Lep pozdrav iz Pirana.
V torek 18.aprila smo bili pripravljeni na vse. Tudi na slabo vreme.
Slabo deževno vreme in zastoji v prometu so bili krivi, da so udeleženci nagradne ekskurzije prispeli v Piran z manjšo zamudo.
Na Tartinijev trg so prišli ob 10.30. Sprejela sta jih dež in burja. Dežniki so bili vsepovsod, samo ne tam, kjer bi morali biti. Nad glavami namreč... Nekako smo se uspeli sporazumeti in na kratko predstaviti. Na hitro smo odšli do Caffe Galeria Piran, da se skrijemo pred dežjem in burjo. Tam nas je že čakal sprejemni odbor v sestavi:Sead Adi Behadini in njegova soproga  Linda Behadini, ki vodita lokal z največ glasbenimi prireditvami skozi leto, razstavami in edini lokal v Piranu, ki ima knjižnico z več kot 200 knjigami. Seveda smo poskrbeli tudi za glasbo v živo. V lokalu nas je za pianinom čakal Franci Čelhar - klaviaturist v glasbeni skupini Prizma.

							 
Po kratki predstavitvi programa obiska in ob zvokih pianina sta Adi in Linda postregla goste iz Celja. Razstava akvarelov z motivi mesta Graz slikarja Marka Jezernika, je poskrbela za popestritev sten lokala.  Nekoliko kasneje se nam je pridružil še Sašo Fajon, glasbenik, skladatelj in dirigent, avtor skladbe Nostris tuta manes precibus Pyrrhanea tellus, napisane za MePZ Georgios.
Dijakom smo razdelili prospekte z mapo Pirana, ki jih je prispeval TIC Piran. Počasi smo se pripravljali na odhod na drugo zanimivo točko v Piranu - Minoritski samostan Sv. Frančiška Asiškega, kjer nas je čakal gvardijan samostana pater Slavko Stermšek.