Članek
Pokal Frater 2017 - 1.del - nadaljevanka
Objavljeno Feb 11, 2017

Piran, 10.02.2017

Člani mešanega pevskega zbora Georgios iz Pirana smo se odločili, da ustanovimo novo sekcijo z imenom "Georgios Deep Sea Fishing Team" in se prijavimo na letošnji Pokal Frater 2017, tekmovanje v ribolovu, ki se bo odvijalo v sredo 15.02. na akvatoriju v piranskem zalivu. Prireditelj tekmovanja je Minoritski samostan Piran, organizator pa RD Oradela Piran.

Naš zbor MePZ Georgios, je bil povabljen na 2. Pokal Frater 2015, kjer smo na razglasitvi rezultatov in podelitvi nagrad in priznanj zapeli nekaj pesmi. Že takrat so nas nekateri spodbujali, da bi se naslednje leto tudi mi aktivno udeležili ribolova. Bilo je prehitro! Letos pa je stvar dozorela in odločitev o sodelovanju je padla čez noč.

V naši ekipi je večina strastnih ribojedcev in ena, ki jih meče nazaj v morje. Priprav smo se lotili izjemno odgovorno in resno. Najprej smo na FB-ju kreirali Zaprto skupino Georgios DSFT (Deep Sea Fishing Team), v njej zbrali aktivne udeležence Pokala Frater 2017, dogovorili sodelovanje z zunanjim svetovalcem za področje ribolova ( D.L.iz Pirana) in podrobno proučili razpisno dokumentacijo 4. Tekmovanja v ribolovu z zasidrenega čolna - Pokal Frater 2017. Na razpisno dokumentacijo ni bilo nekih omembe vrednih pripomb razen velikega razočaranja ob ugotovitvi, da so za nekatere vrste rib predpisane Zaščitne mere, kot jih določa Uradni list EU. Po poglobljeni diskusiji smo se odločili, da bomo v Evropski parlament preko naših poslancev v EP predlagali popravek Zaščitnih mer za določene vrste rib vsaj za 20% navzgor.

Tako bi, v primeru, da Evropski parlament sprejme našo pobudo, znašala Zaščitna mera za orado namesto sedanjih 20cm po novem 20cm+20% = 24cm, in tako dalje. Našo pobudo utemeljujemo s tem, da je preveč enostavno loviti male ribe in jih nato po sistemu 1g = 1točka uporabljati za razvrstitev tekmovalcev od prvega do zadnjega. Mnenja smo, da je lovljenje malih ribic nehumano in nemoralno. Do takšnega sklepa smo prišli na osnovi proučitve rezultatov pregona gospodarskega kriminala v naši državi, kjer se vsi po vrsti ( organi pregona, sodišča, FURS pa še kdo) spravljajo le na drobiž, velike ribe pa se sprehajajo nemoteno po naši prelepi podalpski državici in davčnih oazah.

Zavedamo se, da je veliko vprašanje kako bo naš predlog spremembe Zaščitnih mer obravnaval EP in kaj bo na koncu odločil. Malo sicer računamo na podporo slovenskih EP poslancev, veliko pa ne!

Obvezno berilo za politike

O prvem tekmovanju Pokal Frater 2014 je Janez Mužič zapisal : Patri niso ujeli nobenega fratra

Nato smo skupino na FB-ju odprli za javnost: Georgios Deep Sea Fishing Team

Do začetka ribiškega tekmovanja so preostali le še trije dnevi. Le še štirikrat spimo, potem pa prihaja trenutek resnice....

Se nadaljuje... Pokal Frater 2017 - 2.del