Članek
Tartini festival Piran 2016
Objavljeno Jul 27, 2016

O festivalu

Tartini festival je mednarodni poletni festival komorne glasbe, posvečen v Piranu rojenemu Giuseppeju Tartiniju. Poleg Tartinijevih del festival predstavlja tudi dela drugih velikih svetovnih in slovenskih skladateljev ter dela sodobnih ustvarjalcev, ki jih navdihuje Tartinijeva umetnost. 

Več - Program

Hugues Leclère, klavir

Hugues Leclère Hugues Leclère

Ponedeljek  5. 9. 2016   20:00

Tartinijeva hiša, Piran

Program:

  • Frederic Chopin (1810-1849):

Nokturno op. 9 št. 2 
Nokturno op. 72 št. 1 
Balada op. 23 št. 1 

  • Franz Liszt (1811-1886):

Funérailles

----------------------------------

  • Modest Musorgski (1839- 1881):

Slike z razstave / Quadri da un'esposizione / Pictures at an exhibition 

Hugues Leclère, klavir

Hugues Leclère, rojen v Franciji leta 1968, je svoje igranje izpopolnjeval pri Catherine Collard, preden se je kot prvi na seznamu kandidatov vpisal na višji državni konzervatorij za glasbo v Parizu, na katerem je z visoko odliko diplomiral iz klavirja, glasbene teorije in komorne glasbe.

Nastopa po vsem svetu - v ZDA (Cleveland, Bloomington, Boston, San Antonio...) in Kanadi (Montreal), na Daljnem vzhodu (Japonska, Kitajska, Tajska) in v večini evropskih držav: Franciji (Cité de la musique, Radio France, festival Chopin v Nohantu), na Nizozemskem (Concertgebouw in Amsterdamska opera), v Nemčiji (Musikhalle v Hamburgu), Rusiji, Italiji, Španiji, na Portugalskem (festival Coimbra)... K sodelovanju ga vabijo številni orkestri (Camerata Berlinskih filharmonikov, Simfonični orkester praškega radija, Državni orkester Lorene, Državni orkester Auvergna, mehiški državni simfonični orkester, simfonični in operni orkester Nancyja).

Je izjemen izvajalec Debussyja, Ravela in sodobnikov, svojo zrelost pa potrjuje z nemškim repertoarjem (Haydn, Beethoven, Brahms ...), ki ga izvaja kot solist ali v komorni sestavi. Koncertira skupaj z Augustinom Dumayem in godalnim kvintetom berlinske filharmonije.

Njegova diskografija obsega trinajst plošč, med katerimi so svetovne premiere, kot so Ladurnerjeve sonate opus 4 na klasičnem inštrumentu in Witkovskova sonata za violino. Leta 2011 je objavil v živo posnet Mozartov koncert št. K488 in Ravelov koncert v G-duru s praškim državnim radijskim orkestrom.

Poleg svoje koncertne kariere Hugues Leclère poučuje na Regionalnem konzervatoriju v Parizu.