Oče Brown: duhovnik in njegovo spoznanje o človekovi popravljivosti

OddajMarko Jerina, dne 2015-10-13 ob 11:34:56

Oče Brown, foto: Celjska Mohorjeva družba.

Pri Celjski Mohorjevi družbi je izšla druga od petih serij Chestertonovih detektivk o očetu Brownu. Gilberth Keith Chesterton (1864–1936) je eden od klasikov katoliške in socialne misli, avtor znanih esejev in leposlovja. Modrost očeta Browna je prevedel Branko Gradišnik, pri čemer je prevajanje Chesteronovih že družinska tradicija. Branko Gradišnik je prvi odstavek iz Chestertonovih zgodb prevedel že v zgodnji mladosti, Janez Gradišnik pa je zgodbi Mož, ki je bil Četrtek in Napoleon iz Notting Hillaizdal sredi 80-ih let.

Glavni junak Chestertonovih detektivskih zgodb je oče Brown, duhovnik, ki si je s službovanjem v zaporu pridobil spoznanja o človekovi naravi, predvsem o človekovi šibkosti nasproti skušnjavam. Hkrati pa za mnoga navidez nadnaravne okoliščine hudodelstev uspe najti človeško ozadje. Zaveda se, da se čudeži ne dogajajo tako zlahka kot hudodelstva, vendar je v njem tudi temeljno krščansko verovanje v zmožnost človekove popravljivosti.

Brank Gradišnik je povedal, da je Chestertonov jezik tudi za Angleže arhaičen, moral pa si je izmisliti tudi marsikatero besedo, ki je sicer v slovenskem jeziku ne poznamo. Povedal je še, da so zgodbe o očetu Brownu nastajale v času, ko je bila splošna izobrazba višja kot danes, zato je bilo potrebno dodati marsikatero razlagalno opombo, ki za Chestertonove prve bralce niso bile potrebne.

Prva knjiga v seriji o očetu Brownu z naslovom Nedolžnost očeta Browna je izšla pri Celjski Mohorjevi družbi leta 2013, že leta 2001 pa avtorjevo slavno delo Pravovernost, ki velja za najboljši primer apologetike krščanstva v 20. stoletju. BBC je pred kratkim posnel tudi novo serijo detektivskih zgodb, ki temeljijo na liku očeta Browna, televizijski junak tudi krasi naslovnico knjigeModrost očeta Browna.

Knjigo Modrost očeta Browna lahko naročite na Časniku.

profileimage
Všeč mi je
0
Komentarji
0
Ni komentarjev
Marko Jerina
Marko Jerina
Objavil/a 2015-10-13 11:34:56 (Oct 13, 2015)
Starejša objava Novejša objava
Oče Brown: duhovnik in njegovo spoznanje o človekovi popravljivosti - Časnik

Doniraj! Natisni Sorodni prispevki: Prejeli smo: Srečanje Kluba alumnov Teof Klub alumnov Teološke fakutete vabi na izobraževalno‑kulturno srečanje z naslovom “Aplikativnost teologije“, ki bo v četrtek, 28. novembra 2013, ob 18. uri v Domu sv. Jožefa v Celju.... Prejeli smo: Tabor z Misijonarkami ljubezni 1. Kraj in gostitelj: […]

ZADNJE OBJAVE
Peter Opeka: “Jaz sem sin beguncev”
Oče Brown: duhovnik in njegovo spoznanje o človekovi popravljivosti
Je civilna družba po tednu dni odstavila preplačane tujce?
Raid Al-Daghistani: Koliko ljudi ve za globalno islamsko fatvo proti ISIS-u?
Raid Al-Daghistani: Zahod ‘islamizira’ islam, in ne obratno
Kako širok temelj prihodnosti?
ZADNJI KOMENTARJI
IŠČI PO ARHIVU
december 2019
PTSČPSN
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj