Članek
toliko o verodostojnosti slovenskih medijev
Objavljeno Apr 21, 2015

Nori spini ob rešitvi Janše in zakaj nekje le Uroš Slak rešuje čast slovenskega novinarstva

Bojan Požar, Ljubljana, 21.04.2015 06:00

Ustavno sodišče je torej razveljavilo sodbo v primeru Patria in postopek vrnilo v vnovično sojenje na okrajno sodišče. Zaradi procesnih napak oziroma kršitev ustavnih pravic tistih, ki so bili v tem procesu pravnomočno obsojeni: Janeza Janše, Toneta Krkoviča in Ivana Črnkoviča.

Spomnimo. Četrti obtoženec Jože Zagožen je med procesom umrl, peti obsojenec Walter Wolf pa je odšel v Kanado, ker je tudi kanadski državljan.

Razveljavitev najrazvpitejše pravosodne sodbe zadnjih let je sicer znana šele neuradno (prvi je to vest objavil tednik Reporter), uradno pa bo v prihodnjih dneh. Ko bo ustavno sodišče dokončno spisalo obrazložitev in sodbo vročilo strankam. Takrat bosta iz zapora na Dobu prišla tudi Krkovič in Črnkovič, Janša je že itak zunaj.

Po doslej znanih informacijah dva ustavna sodnika, Ernest Petrič in Mitja Deisinger, pišeta tudi svoji ločeni mnenji, ker sta prepričana, da bi ustavno sodišče moralo "še bolj" odločiti v prid Janši in co. ter izreči oprostilno sodbo. Kmalu bo tudi znano, kako se je znotraj svoje sestave ustavno sodišče odločilo "številčno", je bila odločitev soglasna ali ne, saj naj bi bili še prejšnji teden ustavni sodniki razdeljeni na polovico, menda štirje za razveljavitev, štirje proti, medtem ko se je ustavni sodnik Jan Zobec že pred časom - izločil.

"Razveljavitev sodbe zaradi kršitev ustavnih pravic je v svojem bistvu dosti hujša od razveljavitve sodbe zaradi vsebinskih napak. Kaj je namreč hujšega za pravosodni sistem neke države, za tožilce in sodnike, kot če kršijo ustavne pravice državljanov - tako učijo že v prvem letniku ljubljanske Pravne fakultete."

To so - skratka - doslej znana dejstva, od tukaj dalje pa se začnejo in papagajsko ponavljajo neverjetni medijsko-politični spini, komični, srhljivi in bizarni, kot jih pač premore slovensko novinarstvo, ko gre za prvaka SDS Janeza Janšo. Ko se, kot bi rekel naš kolumnist Bojan Korsika, servilnost (velike) večine slovenskih novinarjev in mainstream medijev do enega pola politike in pobesnelost napadov na drugi pol razvije do noro nesorazmernih razsežnosti.

Insajderji vemo, da se to niti ne zgodi nujno po izrecnih navodili, ampak kar samo po sebi, tako politično prežeto je namreč slovensko novinarstvo.

KOMIČNI, SRHLJIVI IN BIZARNI SPINI

Ugotovitev novinarjev ob razveljavitvi sodbe v primeru Patria bi namreč lahko spremljalo povsem logično poročanje.

Prvič. Sodba je razveljavljena, zato Janša, Krkovič in Črnkovič poslej niso več pravnomočno obsojeni in ostajajo nedolžni, dokler se jim ne dokaže drugače.

Drugič. Razveljavitev sodbe zaradi kršitev ustavnih pravic je v svojem bistvu dosti hujša od razveljavitve sodbe zaradi "vsebinskih" napak. Kaj je namreč hujšega za pravosodni sistem neke države, za tožilce in sodnike, kot če kršijo ustavne pravice državljanov - tako učijo že v prvem letniku ljubljanske Pravne fakultete. V primeru Patria se je to - kršitev ustavnih pravic, namreč - zgodilo kar trikrat, na vseh ravneh, od okrajnega do vrhovnega sodišča. In to v primeru, ki je strahovito odmeval v javnosti, kar bi moralo pravosodje prisiliti, da odloča še toliko bolj previdno in subtilno. Zato je sramota pravosodja še toliko večja.

In tretjič. Da se je slovensko pravosodje znašlo v skrajno zapleteni družbeni situaciji, ki bi jo moralo začeti razreševati tudi tako, da za začetek simbolno odstopita predsednik vrhovnega sodišča Branko Masleša in generalni državni tožilec Zvonko Fišer.

Namesto tega pa je (velika) večina včerajšnjega novinarstva - raje - pograbila spine. Najmanj tri.

Prvič. Proces Patria bo zdaj zastaral (sredi avgusta letos) in Janez Janša ne bo mogel nikoli dokazati svoje nedolžnosti?!

Drugič. Sramote pravosodja se sploh ne omenja?!

In spet tretjič. Razvpita finančna preiskava državnega tožilstva zoper Janšo in družino Zagožen se itak kakor nadaljuje?!

Lep primer takšnega poročanja je bila včeraj medijska hiša Pop TV in Kanala A. Gre tudi za televizijsko hišo, ki je pred dnevi do spinovskega maksimuma poročala o prej omenjeni tožilski finančni preiskavi zoper Janšo.

Najprej so voditelj Gregor Trebušak in kolegice v oddaji Svet na Kanalu A informacijo o razveljaviti sodbe v primeru Patria enostavno stopili skupaj v prispevku s tožilsko finančno preiskavo Janeza Janše in celo s premoženjem Dragana Tošića, domnevnega vodje mamilarskega kartela v Sloveniji, znanega iz sodnega primera Balkanski bojevnik.

Potem pa sta novinarki Vera Ban in Staža Lozar v oddaji 24 ur na Pop TV značilno vehementno posiljevali s tisto noro inkvizicijsko tezo, res nevredno novinarja, četudi po poklicu samo FDV-jevca, torej nepravnika, da Janša ne bo nikoli mogel dokazati svoje nedolžnosti.

Od kdaj pa so v kazenskih postopkih obtoženci primorano dokazovati svojo nedolžnost???

UROŠ SLAK IN JURIJ TOPLAK

Potem je novinarsko čast te ameriške medijske hiše in slovenskega "mainstrem novinarstva" rešil šele (pravnik) Uroš Slak, voditelj oddaje 24ur zvečer.

Z mariborskim ustavnim pravnikom Jurijem Toplakom (pravni komentator številnih medijev Rajko Pirnat se je tokrat, zanimivo, očitno potuhnil) sta povsem preprosto, logično in razumljivo ugotovila, da so Janša in druga dva obosojenca "tehnično gledano" oproščeni ter nedolžni, saj jim država, če pač kazenski postopek absolutno zastara, ni mogla dokazati krivde. Slak pa je dodal še nekaj nujno potrebnih pripomb o še eni veliki sramoti našega pravosodja.

"Zdaj je sramotno padla v vodo tudi zahteva slovenskega pravosodja, naj nam država Kanada izroči Walterja Wolfa."

Janezu Janši, Ivanu Krkoviču in Ivanu Črnkoviču pripada tudi povrnitev sodnih stroškov, doslej plačanih kazni, nadomestilo za preživete dni za zapahi na Dobu, kar zadeva morebitne duševne bolečina, pa lahko vložijo tudi odškodninske tožbe.

Aktualna razveljavitev sodbe v primeru Patria na ustavnem sodišču je posredno dokazala tudi namige, da je pri lansiranju medijskega poročanja o famozni tožilski finančni preiskavi zoper Janšo (uradnih dokumentov tožilstva sicer še nismo videli, vsi samo govorijo o tem) dejansko šlo za medijski spin v kontekstu znanega primera Fišer-KPK in politično-medijskih priprav javnosti na zdaj že znano najnovejšo odločitev ustavnega sodišča o nedolžnosti Janše.

P. S.: In zdaj je sramotno padla v vodo tudi zahteva slovenskega pravosodja, naj nam država Kanada izroči Walterja Wolfa.

Niti o tem včeraj nihče od novinarjev ni rekel niti besede ...