Toplota in golota

OddajLiza Whiteapple, dne 2014-02-17 ob 13:24:29

Sedim v jacuzziju, oziroma, po slovensko v masažnem bazenu. Sicer še ni mehurčkov, čakam. Komaj sem se usedla v toplo vodo, že pričenjam skoraj škiliti od ugodja. Navadno imam probleme z umirjanjem zavesti, zato tudi nisem tip človeka za meditacijo. Postanem nervozna, ker ne znam umiriti misli. Možgani mi non stop delujejo in misli me včasih prehitevajo. Zdaj pa čutim, da imam tako rekoč prazno glavo. Brez misli. No, brez, če izključim misel o tem, da nimam misli.

V savno hodim, ker me toplota pomirja. Že od nekdaj. Nekako dobim asociacijo, kot, da sem cela pokrita z odejo. Na toplem se počutim varno. Zato ne maram zime. Zame ni hujšega od mraza.

Mehurčkov še kar ni, ampak v resnici me niti ne moti. Sedim v vodi in strmim predse. Malce se moram vzeti v roke, da ne postanem prehitro nestrpna.

V masažnem bazenu se mi pridružita dva moška. En starejši in en mlajši. Neznanca. Nekako se izognemo pogledom v oči in se namestimo vsak zase tako, da se niti slučajno nihče nikogar ne dotika. To, da nisem več sama me malce zmoti. Vsi smo sicer goli, ampak, ker ni mehurčkov, je to tudi zelo dobro vidno. Nezavedno se usedem tako, da kolena potegnem k sebi in se tako zakrijem pred pogledi.

Z goloto nimam problemov. Je še ena stvar, ki je zame zelo sproščujoča. Po navadi grem na morju na nudistično plažo. Ni lepše stvari, kot plavati v morju brez kopalk, ko te nič ne veže, na sebi nimaš nikakršne »mokre cunje«. Občutek je osvobajajoč. Mogoče se komu zdi neumno, ampak tako se človek nekako sprijazni sam s sabo. Ničesar več ne skrivaš. Ni oblek, ni ličil….pozabiš malo na vso to maškarado, ki se jo gremo v vsakdanjem življenju.

Potem pa se takole v savni znajdem sama in me ljudje preučujejo. Kot, da je to čudno. Da pridem sama, namreč. Po navadi ljudje prihajajo v parih.

Ko takole razmišljam o vsem tem, se počutim rahlo ogroženo. Kljub temu, da si večkrat ponovim: »Pa ne bodi no neumna, punca….kaj te pa brigajo drugi, tukaj si zato, da si sama s sabo!« Postanem malce nestrpna in se odstranim iz jacuzzija.

V finski savni imam srečo. Sama sem. Pa ne, da bi me ljudje v resnici motili, ampak nekako se mi ne da ukvarjati z vsemi njihovimi projekcijami, ki jih zaznam na sebi.

 Temperatura zraka dosega do 90 stopinj. Ker je suh, to niti ni tako grozno. Topim se in čutim, kako se mi v glavi stvari spet razvozlajo. Koncentriram se na dihanje. Šele po petih minutah začutim kapljice znoja, ki me narahlo žgečkajo, ko drsijo proti tlom. Tišina je. Slišim samo rahlo pokljanje lesa in sikanje vročih kamnov v peči.

Potem pa vstopi mlad par. Sicer je v prostoru precej temno, ampak razločno vidim, kako me oba preučita. Vsak po svoje. Ženska me pogleda ocenjujoče in celo z rahlo zamero, češ, kaj imaš pa ti tu za iskat sama, moški, pa rahlo v zadregi. Občutek imam, kot, da v zraku obvisi vprašanje. Kaj iščeš? Pozornost moških, dokaz, da si lepa, lepo oblikovana, boljša od drugih žensk? Spet postanem nervozna. Še enkrat si rečem, da so te misli trapaste. Kljub temu, se odločim, da imam dovolj in grem ven.

Zakoračim v japonsko kopel. Lepo počasi. Voda ima 40 stopinj. Telo potrebuje čas, da se privadi na temperaturo. Potopim se do vratu in poslušam svoje srce, kako pospešeno pumpa. Spet se pomirim. V bazenu nas je več in nič več ne razmišljam o drugih ljudeh. Sledim toploti, ki v meni sproža naraščajoč, žgečkljiv občutek v prsnem košu. Ta se tako stopnjuje, da postane že skoraj nevzdržno, skoraj orgazmično. To pomeni, da je treba po hitrem postopku ven. Počakam še trenutek in se dvignem iz vode. Za trenutek se mi zvrti. Premaknem se do niše s tuši. Povlečem za vrv, na kateri je privezan čeber z ledeno vodo, tako da se ta obrne in se mi njegova vsebina z enim samim sunkom zlije točno na glavo. Začutim nekako tako, kot bi mi nekdo primazal klofuto, takoj za tem pa iglice od najmanjšega prstka na nogi, do ušes. Počutim se zbujeno, do zadnje celice v mojem telesu.

Sprehodim se do ležalnika, kjer imam brisačo. Gola. Pogledi me nič več ne zmotijo. Se jih zavedam, ampak me ne zanimajo več. Počutim se dobro sama v sebi. Mogoče za moment ujamem tisti občutek, ki je bil, ko sem bila še otrok. Ko se nismo obremenjevali s takimi stvarmi. Ko nismo v tej meri projecirali svojih skrbi in frustracij. Ko smo lahko okrog skakali goli in se pri tem počutili svobodne.

profileimage
Všeč mi je
6
Komentarji
27
kostin mozeg
0
Mar 15, 2014
Natanko tako.
#27
Liza Whiteapple
1
Mar 12, 2014
Kosta...sva že dva. Asociacija na mraz = depresija.
#26
kostin mozeg
1
Mar 12, 2014
Nikoli se ne počutim bolje kot takrat kadar sem popolnoma gol. Le kak žep bi si dal narediti s plastično operacijo. Na levem stegnu denimo. :D
Vročino pa naravnost obožujem. Še nikoli mi ni bilo tako vroče, kot me je že zeblo.
#25
Liza Whiteapple
1
Feb 26, 2014
masad masad: O tem sploh ni dvoma.
#24
Liza Whiteapple
1
Feb 26, 2014
hvala Dejan :)
#23
Dejan Kutić
1
Feb 25, 2014
se strinjam s teboj ,da so minili uni časi ko smo res lahko skakali goli in se pri tem počutili svobodno.Drugače pa lepo napisano (y)
#22
masad masad
0
Feb 20, 2014
Torej je v Sloveniji in na svetu nasploh ogromno "nedostojnih", celo norih ljudi.

Če pogledamo na splet, že tako kaže!
#21
Liza Whiteapple
1
Feb 19, 2014
masad masad: Ah, veš, po moje je to tako. Če si bolj ali manj "dostojen"človek v realnem življenju, tudi na internetu ne zganjaš nevemtikaj. Internet je odličen pokazatelj dejanskega stanja družbe, ker cenzure takorekoč ni in ker je možna popolna anonimnost.
#20
masad masad
0
Feb 18, 2014
Ja, mnogi govorijo o nečem napamet, govorijo kar nekaj.
Recimo, Slovenija ima več kot miljon Katancev.
Tudi zato, ali predvsem zato, ker splet pač to omogoča.

V šoli, se mi zdi, smo morali dvigniti roko, če smo hoteli kaj povedati...

Ne bi bilo slabo, če bi na spletu uvedli en tak "šolski filter".
Ampak kaj, ko bi Matjaž Hanžek začel rjoveti: "Kaj pa človekove pravice?"

Pa smo tam. Pri internetni "demokraciji"...
#19
Liza Whiteapple
0
Feb 18, 2014
To tudi jaz vedno sumim :D. Res zna biti.
No, me pa veseli, da se vsaj nekdo potrudi najprej spoznati stvar, preden jo kritizira. :)
#18
masad masad
1
Feb 18, 2014
Sem že "doživel" taka Taka vprašnja (A internet pa uporabljaš?) so mi že postavljali.
Če hočem analizirati splet in priti do njegovih slabih točk, ga seveda moram (s)poznati... :)

Tudi z avtom se občasno vozim kot sopotnik, ampak grem veliko raje peš, na daljše razdalje pa z vlakom.
Avtomobilov pač ne maram, jih pa toleriram, vendar vidim v brezveznem vikend "vozakanju", ki je sabo sebi namen, dosti slabega.

Zasvojence od (dobrega) avta pa sploh ne razumem...

Nekateri psihologi celo pravijo, da se formula glasi: Dober avto = slab tič...
Zna biti... :)
#17
Liza Whiteapple
0
Feb 18, 2014
:) Hja, ampak internet pa uporabljaš ;). Ne vem sicer za FB, ampak internet vsekakor.
Jaz pravim tako. Če imaš zunaj njivico za obdelat, nimaš več toliko časa za neumnosti. Recimo internet. In samota te niti ne moti preveč, med tem ko delaš. Veš pa da delaš zase, za svojo samostojnost in svoje zdravje. Vsaj pri meni je tako. Ljudska neumnost vedno bo, tukaj se ne da nič naredit. Lahko pa nekaj narediš zase.
#16
masad masad
0
Feb 18, 2014
Meni osebno je osamljenost super:
- sam proti vsem (no, mnogim)
- sam proti Zuckerbergu ("iznajditelju" Fb-ja)
- sam proti internetu kot (zame) zelo vprašljivi tehnologiji
- sam proti ljudski neumnosti

Se mi zdi, da so v zgodovini največji dosežki, predvsem pa presežki prišli od osamljenih ljudi (Nikola Tesla, itd.).

Hokej kot kolektivni šport je že v redu, ampak samo za na olimpijado...

Končno pa tudi Tina dokazuje to, kar sem napisal. Pa Kozmos tudi. Končno tudi Fak. Če že o športu...
#15
Liza Whiteapple
0
Feb 18, 2014
Ja, res je. Na žalost. Pač edino kar lahko narediš je, da izstopiš iz črede. Pa če tudi to pomeni, da si na osamljeni poti. :)
#14
masad masad
0
Feb 18, 2014
Najbolje bi bilo eno in drugo. Saj se med seboj niti tako ne tepe, kot se mogoče zdi...

In včasih se mi zdi, da bi morali še bolj nazaj. Mogoče v 1850. Mogoče potem ne bi bilo nikoli več vojn. Takih, kot so bile.

Ampak kaj, ko se človeštvo iz zgodovine ne nauči prav NIČ. Skoraj nič.
Torej skoraj nič ne dajo niti šole... Razen ovc, seveda.
#13
Liza Whiteapple
0
Feb 18, 2014
Zakaj misliš, da se nisva razumela? Saj isto mislim tudi jaz, samo z razliko, da sem jaz imela v mislih bolj naslednje zadeve:
-nazaj k zemlji
-pridelovanje lastne hrane
-pridelovanje svojih semen
-samozadostnost
-itd, itd.....

Mislim, da bi take spremembe odločilno vplivale na odnose med ljudmi in načine izražanja.
#12
masad masad
0
Feb 18, 2014
Žal se očitno nisva razumela.

Sem ZELO za vrnitev v 1965, 1975.
Za vrnitev v PREDinternetne čase!

- delat NAJVEČ 42 ur tedensko
- OBVEZNO proste sobote in nedelje, za veliko večino državljanov
- BISTVENO VEČ ČASA zase, za partnerja, za morebitne otroke
- BISTVENO kvalitetnejša hrana
- NOBENE konkurence poševnookih (mi tu, oni pa tam)
- BISTVENO boljša (v povprečju) kvaliteta vseh tehničnih izdelkov. Pralni stroji, hladilniki, televizorji narejeni za 20 do 30 let delovanja!
- precej manj avtomobilov
- zadovoljstvo magari z dopustom v Kopru, ali nekje v Dalamciji, ne pa frustracija in skoraj depresija, če ne greš na Kitajsko, na Tajsko, ali vsaj na Kubo
- NOBENEGA laganja, napihovanja in nategovanja (drugih) po spletu

To takole na hitro, našlo pa bi se še kar nekaj prednosti...
#11
Liza Whiteapple
0
Feb 18, 2014
masad masad, nasprotno- mislim, da nam nebi škodil premik nazaj. Recimo vsaj za 50 let.
#10
Liza Whiteapple
1
Feb 18, 2014
:D Se kar strinjam. Mi gre pa na smeh, ko si predstavljam sceno. Ja veš- eni se morajo tako na silo počutit osvobojene. Meni je dovolj na plaži. To je nekako kot v savni. Potem pa poberem svoje cunjice in se vrnem v oblečen svet. :)
#9
Bicikl Men
0
Feb 18, 2014
ja, al pa v restarvraciji, k sm videl na lastne oči, ni glih primerno.. čeprav se nekdo verjetn ne bo strinjal..
#8
Pokaži več komentarjev
Liza Whiteapple
Liza Whiteapple
Objavil/a 2014-02-17 13:24:29 (Feb 17, 2014)
Starejša objava Novejša objava
ZADNJE OBJAVE
Beautiful trap
Balada o dlaki Agati
Autunna
Vesoljna dvojina
Kadilski fleš :)
Sivina
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
IŠČI PO ARHIVU
februar 2020
PTSČPSN
12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj