Članek
V katerem grmu tiči zajec?
Objavljeno Jan 28, 2016

V tokratnem razmišljanju, namenoma ne bom citirala nikakršnih teorij, ne bom preverjala podatkov, skratka se bom potrudila opisati svoje razmišljanje, brez kakršnihkoli vplivov. Vnaprej se opravičujem za morebitno okornost pri določenih temah, pri katerih stvari, zaradi njihove kompleksnosti, morda težko logično in razumljivo povežem v neko širšo sliko…

Trenutna svetovna problematika je pač takšne narave, da se nevede neprestano ubadamo s pojmom vera. Da ne bom preveč plesala okoli vrele kaše, aktualna je muslimanska vera, islam.  Ampak govorimo predvsem o določeni kulturi, ne toliko o veri, ali pač? Zaradi množičnega seljenja ljudstev se dogajajo stiki različnih kultur, ki so bile v preteklosti bolj ali manj ločene ena od druge.

Naj malce razložim svoje razmišljanje s primerjavo. To kar piše v koranu, je po moje na nek način podobno marsičemu kar piše v bibliji.... Pa vendar, rekli boste, kaj me briga, nisem veren. Torej. Če damo sploh možnost nekemu inteligentnemu diskurzu, potem najprej ločimo kulturo od vere. Kakor pri nas obstajajo ljudje, ki sicer so del naše kulture, pa niso verni, tako je enako sorazmerno verjetno v muslimanskih deželah. Muslimanski svet je prav tako kot krščanski, sestavljen iz veliko držav, ki se med seboj razlikujejo. Tako po karakterju naroda, kot verjetno po običajih.

Da se malce oddaljim od muslimanske in krščanske kulture, bom za primer navedla  zame genialen, čeprav malce žaljiv opis karakterja židov iz filma The Beliver,  kot primer karakterja kulture.

https://www.youtube.com/watch?v=sNPC-7gfLcY

Ok. Če je žid abstrakten, sta si z muslimanom diametralno nasprotna, saj je ta načeloma, do pičice upoštevajoč in izvajajoč koran, tekst iz drugega časa, hudo zemeljski. Ukoreninjen, kar je glede na geografske značilnosti peščenih pokrajin iz katerih izhaja, morda celo razumljivo. Celo okoren, ampak zelo efektiven v izvajanju. Konec koncev, preden se je sploh začela vsa ta blaznost na temo islama, smo, če nič drugega, za večino muslimanskih dežel vedeli, da so dežele z najstrožjimi kaznimi. Šeriatsko pravo. Dobesedno citiranje in upoštevanje korana. Če si pač potoval po teh državah, si vedel, da se  na primer s kocko hašiša v žepu, pač ni najbolj pametno sprehajati okrog,  saj bi se ti kaj hitro pripetila smrtna kazen ali dosmrtna obsodba na ječo.  

No če smo že pri tej primerjavi, kristjan je torej precej površen, moderen in hinavski. Od vseh treh najmanj vzdržuje ritual, če smo pa do kraja iskreni, nas je pa tako in tako polovica kristjanov ateistov. Tudi takih, ki ne vedo kaj ta beseda pomeni. Torej, če tekmujemo s prej omenjenima kulturama, nas zaradi svoje močne tradicije in gorečnosti,  za šalo použijeta. Kristjani se ne obmetavamo s kamenjem, ker se v naši bibliji v to epizodo - kamenjanje Marije Magdalene - vmeša miroljubni Jezus, Marijo odveže grehov in ljudstvu veli: »Kdor je sam brez greha, naj prvi vrže kamen!« No, kakorkoli. Tudi kristjan je lahko hudičevo pravičniški. Tisto kar naš svet v resnici rešuje pred »versko obarvanimi«, medsebojnimi obračuni, ni inteligenca naroda, pač pa morda bolj inteligenca upravljanja, ki cerkev strogo loči od držav in zločine, ki so v nasprotju z njihovimi zakonodajami, sankcionira. To pravim cinično, ker seveda obstajajo tudi zločini, ki niso v nasprotju z našimi zakonodajami. Slovenija je prav lep primer za to.

Torej kulturni relativizem, ali etnocentrizem? Morda nekje vmes. Predvsem objektivnost in želja po večstranskem razmišljanju.

Če skočim nazaj in si priznam, da iščemo napačno reč, da kultura ni sinonim za vero, pa čeprav je z njo nepreklicno povezana in, da grožnja v resnici ni ne v enem, ne v drugem, pomislim, pa saj je nemogoče kar koli rešiti. Nemogoče, dokler bodo razne skupine (ki se celo deklarirajo za državo) kot je ISIS, nekje v daljnem svetu prevzemale nadzor nad državami... Si mislimo bolje je pustiti pri miru, naj tam te reči rešujejo sami. Ja. Le, da na žalost cilj fundamentalistov (če to sploh so?) ni zgolj oblast v muslimanskem svetu. Sprašujem se o gibanjih v določeni kulturi, o politizaciji ideje, o neki veri- tako z ene kot z druge strani, o vzbujanju masovnega odpora in strahu.... Verske vojne? Islam se je v zadnjih dekadah močno spremenil. Dejstvo je, da za to ne moremo kriviti samo zahoda. Interesna vojna vzhod-zahod? So na ta način teroristi postali nekakšni svetniki vzhoda?  In potem se dogajajo teroristični napadi povsod po svetu.... Če pa se, bog ne daj, na primer vmeša Amerika in vrže bombo, recimo temu da si umaže roke, je pa cel vrag. Ameriko sovražimo zato, ker je prevzela vlogo rešitelja.  In s tem seveda na nek način, kot velesila, kroji svetovno zgodovino. To počne že precej časa, samo spomnimo se druge svetovne vojne….Kaj pa preostane? Gledati in storit nič? No ne začnimo s teorijami zarote in o tem kako naj bi Amerika sama zrežirala svoj teroristični napad 11. 09. 2001… Desetletje smo poslušali teorije o tem kako je sama zrušila svoja dvojčka in podobna jajca. Kaj porečemo desetletje kasneje? Smo prepričani, da je bil tam začetek? Razlog? Ne vem no... Samo razmišljam... Ja. Spomnim se maloumnega Busha, za katerega priznam, da je bil velika napaka Amerike… Kot je bila reakcija na 11.09., kot je bila na nek način usmrtitev Sadama Husseina, ki je bila po vsej verjetnosti očitno maščevanje, in v tistem času politično neprimerna poteza…. Ameriška domobranska furija?  Ali se je stvar začela tam? Ali pač, bi bilo vseeno potrebno poseči celo malce dlje? Nafta? Interesi kapitalizma? Me razumete? Stvari so precej kompleksne in šle so tako daleč, da v resnici ne vidim več kaj dosti možnosti za miroljubne rešitve. Taktično jedrsko oboroževanje, zaradi katerega tudi posredovanje velesil več ne bi bila niti najmanj pametna ideja… Smešno, ko tole napišem, se zavem kako skrajno je takšno razmišljanje in kako zelo se je svet v preteklem(ih) letu(ih) spremenil….

Če se osredotočim zgolj na okolje v katerem bivam, pa se lahko vrnem spet na začetek razpredanja. Beseda »musliman« je pridobila umazan prizvok. Smo prepričani, da ločimo stvari med seboj? Koliko priseljencev zadnje dekade, bo plačalo davek na versko opredelitev? Kljub temu, da so se odločili (hote ali nehote) za življenje v drugi kulturi? Po drugi strani pa…. Kje je skrajna točka masivne migracije, ko se zaradi priseljevanja ravnovesje v neki kulturi popolnoma poruši?

No, to so moje misli ob aktualnih dogajanjih, ki priznam, da so po vsej verjetnosti precej nepopolne in polne lukenj tam, kjer mi manjka informacija. V vsakem primeru smatram misel za spremenljivko in se prav nič ne sramujem spremeniti svoje stališče, v kolikor doživim razsvetljenje :P. Ne no, izobraževanje je vseživljenjsko. Tako, kot lahko danes rečem, da bi v svojih Faktih, ki sem jih objavila kak mesec ali dva nazaj, vsaj en fakt popolnoma spremenila, ker sem se prepričala v nasprotno, tako puščam svoj proces razmišljanja odprt in v razvijanju, tudi na to temo. Življenje gre naprej, z njim pa, vsaj za nekatere, hvala bogu tudi iskreno zanimanje o razmerah in svetu v katerem živi. Vsaj upam lahko na to, da je še vedno vredno biti posameznik, ki morda kdaj pa le vpliva na spremembo v kolektivni zavesti mase. No, pa ne ciljam ravno nase. Ciljam na čim več takšnih posameznikov.