Članek
Iranske vojne ladje plujejo proti ameriški obali
Objavljeno Feb 09, 2014

IRANSKI mornariški častnik je izjavil, da se ameriškim morskim mejam približuje več iranskih vojnih ladji.

Namen akcije je pokazati svojo moč in sporočiti Američanom, da Iranu ni všeč kopičenje ameriške mornarice v Zalivu. Šlo naj bi torej za načrtovano in vnaprej najavljeno iransko vajo na ravno še dovoljenem delu mednarodnega morja kar najbližje ameriški obali.  Seveda so Američani na najvišji stopnji alarma, če drugega ne, da opravičijo vsako leto višji državni proračun za vojsko. 

Iran svoji ladji pošilja na pot ravno sredi stopnjevanja napetosti na Bližnjem vzhodu, s tem pa hoče Zahodu ponovno pokazati svojo vojaško moč. Vsekakor je ta iranska misija tudi odgovor na ameriško pomorsko prisotnost v bližini obale Islamske republike v Perzijskem zalivu, saj ima 5. flota Ameriške mornarice svojo pomorsko bazo v Bahrajnu, na nasprotni strani zaliva.

"Pomembno je razumeti, da to ni razkazovanje moči, temveč samo sporočilo," je za CNN povedal neimenovani predstavnik ameriškega obrambnega ministrstva. Podvomil je v iranske trditve, da se njihove ladje približujejo ameriški morski meji, in dodal, da lahko ladje svobodno plujejo po mednarodnih vodah.