Članek
Lugolova raztopina
Objavljeno May 14, 2015

Lugolova raztopina je vodna raztopina joda, ki se v medicini uporablja že več kot 200 let. Jod je nujen zdravje žleze ščitnice, jajčnikov, dojk in prostate. Naša prehrana ne vsebuje dovolj joda, zato ga večini ljudi primanjkuje. Simptomi pomanjkanja joda so mišični krči, hladne roke in stopala, nagnjenost k debelosti, slab spomin, zaprtje, depresija slabost, suha koža in krhki nohti.

Največ joda vsebujejo morska hrana, morska sol, morske alge, maslo, ananas, šparglji, artičoke, temnozelena zelenjava in jajca. Običajno s hrano v telo ne vnesemo dovolj joda. Predvsem ljudje, ki ne uživajo morske hrane in jodirane soli, bi morali v telo vnašati dodatno količino joda, pred tem pa pri svojem osebnem zdravniku preveriti svoje trenutno stanje, saj so prevelike količine joda škodljive in lahko celo izzovejo težave s ščitnico.

V preteklosti so sicer zdravniki jod predpisovali pri zdravljenju oslabljenega delovanja ščitnice in pri mnogih drugih obolenjih. Šele v zadnjem času smo začeli ponovno odkrivati neverjetne koristne lastnosti joda. V literaturi navajajo njegovo pomembno vlogo pri preventivi pred rakom dojk, jajčnikov in prostate.

Jod je ključna sestavina pri tvorjenju hormonov žleze ščitnice. Pri pomanjkanju joda je motena tudi tvorba beljakovin. Hormoni ščitnice so ključni za življenje, saj upravljajo ključne biokemične reakcije, predvsem tvorbo beljakovin in dejavnost encimov v organih, kot so možgani v razvoju, mišice, srce, hipofiza in ledvica, zaradi česar je jod ključen pri razvoju zarodka. Jod je nujno potreben za pravilen razvoj možganov pri novorojenčku in otroku.