Na torkovi ustvarjalni delavnici, prav na 8. marec – dan žena, so udeleženke sproščale ob pletenju in kvačkanju.

 

Na povabilo gostiteljice Karmen Starešinič Kobe, je v sproščenem vzdušju, ob pretikanju niti, klikanju pletilk in kvačk, mimogrede je nastala kapa, kvačkane košarice in motivi, pleteni vzorci. Udobno zasidrane v naslonjač, so dekleta kramljala in ustvarjala. http://sonna.com.ua/catalog/halaty/

 

Seveda ni manjkalo zvedavih fantovskih pogledov, predvsem pa dobre volje. Delavnico sta vodili Božica Veselič in Tončka Jankovič (KP Kolpa).

 

Naslednja ustvarjalnica Pri Pavliču bo 
v ponedeljek, 21. marca, ko bodo nastajale 
BELOKRANJSKE PISANICE.

V aprilu se pričnejo 
KVAČKARIJE ZA POLETNE DNI 
– ustvarjali bomo lahke poletne oblekice, za čez kopalke…

 

JZ Krajinski Park Kolpa vabi, da se nam na ustvarjalnicah pridružite tudi vi. Vodenje delavnic je brezplačno, včasih pa je potrebno kupiti material za izdelke, ki jih odnesete domov (npr. volna, oz. pletivo za izdelavo izdelka).

 

* * *AFŽ (Antifašistična fronta žensk)
... je bila 6. decembra 1942 v Foči ustanovljena ženska družbeno-politična organizacija, ki je v 2. svetovni vojni imela pomembno vlogo. Posebni odbori AFŽ so zbirali hrano, obleko, sanitetni material… ženske pa so zahtevale tudi enakopravnost in splošno volilno pravico, ki jo do takrat niso imele. 
Ko je bil 8. marec v Jugoslaviji uzakonjen kot dan žena, so se pričakovanja za ženski praznik (poleg pozornosti, proslav, srečanj, sprejemov, svečanih večerij) povzdignila tudi v zabave in veseljačenja. Pravijo, da so moški zaradi evforije in pričakovanj žensk na 8. marec, dan žena, poimenovali tudi praznik AFŽ, oz. borbeni dan žena (vir: Prosti slovar žive Slovenščine)