Članek
Depresija
Objavljeno Feb 21, 2016

depresija depresíja  -e ž (1. med. bolezensko duševno stanje z zmanjšanim zanimanjem za zunanji svet: bolezni so sledile hude depresije; zapadel je v melanholijo in depresijo; biti v depresiji; duševna, nevrotična depresija 2. potrtost, pobitost: neuspeh pri izpitu je povzročil v njem depresijo; moralna depresija; roman pripoveduje o notranjih konfliktih in depresijah ljudi med vojno / življenjska depresija 3. geogr. del kopnega, ki leži nižje od morske gladine: terenska depresija; depresija ankaranske ravnice 4. ekon. doba v gospodarskem ciklusu, ki nastopi po krizi: splošna gospodarska depresija; depresije in recesije 5. meteor., navadno v zvezi barična depresija področje nizkega zračnega pritiska: barična depresija povzroča slabo vreme

Ko človek sliši besedo depresija takoj pomisli na 1. in 2. točko zgoraj v razlagi iz SSKJ-ja. Sama pa sem danes pomislila, da depresija ni samo naše slabše počutje, ampak še nekaj drugega, vendar nisem bila prepričana. Ko sem prišla do razlage sem se prepričala, da je tudi kopno, ko leži nižje od morske gladine. A ni to super? Meni je. Pa ne to, da je nižje od morske gladine, ampak da sem začela razmišljati drugače, izven okvirjev.

Zadnji dve leti sem sama v depresiji iz prvih dveh točk in imam hude vzpone in padce. Nazadnje sem bila v taki hudi depresiji še nekaj dni nazaj. Sedaj pa sem dobila nek zagon. Dobila sem delo, no ni še delo, ampak obeta se mi. Res da ni ne vem kako dobro plačano, vsaj na začetku, vendar bolj ko bom dobra, bolj se bo meni in projektu zviševala cena in večje bo plačilo. No, vsaj upam, da prej ne bo spet kak padec ali v depresijo, ali pa da ne obupam, ko se mi pa to tako pogosto dogaja. Ampak tokrat verjamem, da se to ne bo zgodilo, saj imam manjšo podporo v ozadju. 

No, in zaradi tega, ker delam in se premikam in načrtujem in ne vem kaj vse nimam časa misliti na depresijo. To je čisto super in da ob besedi depresija ne mislim več na smrt in slabo počutje, ampak na druge stvari, ki se imenujejo isto. Največji napredek. 

Vendar kaj sedaj? Kaj naj svetujem drugim, ki se še vedno ubadate z utapljanjem v smetani, namesto, da bi mahali z nogami in stepli smetano v maslo po katerem bi se spravili ven, kot govori neka zgodba, mislim, da je basen. Da, basni so zanimive, da nam dajo misliti. No, vendar to ni povezano z vašo depresijo. Meni je pomagalo narediti prvi korak to, da sem ugotovila kaj me mori in omejuje. Depresija je vzrok in ne posledica in če najdemo vzrok, potem ga lahko odpravimo. Ali tako, kot jaz pišem v dnevniku, ali pa najdete svoj način, da odpravite, ne samo potisnete nekam v preteklost. Če to naredite, bo naslednjič še močneje udarilo. Verjemite mi. 

Prav tako pa je dobro, da razčistimo pojme, katere uporabljamo v vsakdanjem pogovoru, ker besedam pripisujemo pomenov, ki jih nimajo, ali pa ne poznamo pravih pomenov, ali pa si neko besedo vsak razlaga po svoje. Zaradi tega prihaja do konfliktov. Vendar vsak sam je odgovoren, da ugotovi pavi pomen besede. Če berete to objavo, potem uporabljate splet in tu se najde tudi slovarje. Pomagajte si z njimi, tudi če imate že več kot 50 let. Učiti se ni sramotno, sramotno je ne želeti se kaj novega naučiti, čeprav bi se lahko.