Članek
Živeti ali slediti
Objavljeno Sep 20, 2015

Vsak poizkuša živeti svoje življenje kar na najboljši način. No, vsak poizkuša živeti, vendar nekaterim to uspeva, drugi pa se trudijo preživeti iz enega dneva v drugi dan. Kaj sploh pomeni živeti? Živeti je biti v tem trenutku, biti tukaj in sedaj, se zavedati fizičnega telesa in diha, ter ne preveč razmišljati kaj bo in kaj je bilo. Preteklost ni tako pomembna, da jo je potrebno obnavljati. Tudi kaj bo v prihodnosti se ne ve. 

Sedaj pa pojdimo k naslovu. Živeti po nekih principih, ali jim samo slediti. Kaj je bolje? Kaj je bolj pravilno? Od česa imamo več? Ali so vsi principi dobri in se jim splača slediti ali živeti po njih? Da, veliko vprašanj. Odgovor pa se skriva v nas.

Če bomo iskreni do sebe, ter bomo vsako dobljeno informacijo preverili na več različnih koncih, ter delovali na principu: ne delaj drugemu tistega, kar nočeš, da drugi storijo tebi, boš kmalu prišel do rešitve, ali je nekaj pravo ali ne. Vzameš samo tiste informacije, ki so dobre zate in bitja okoli tebe, ostale pustiš kjer so. Ko ugotoviš, da so neke informacije prave, se pričneš izobraževati bolj podrobno o določeni stvari. Spoznavaš principe, načela in vse kaj sledi. Začneš slediti gibanju, veri.

Kmalu ugotoviš, da bi vse pridoblene informacije lahko udi uporabil in začneš delovati po teh principih. Delaš in se opazuješ, spremljaš, ugotavljaš, ali so kake spremembe. Začneš živeti po teh principih.

Kmalu mogoče tudi drugi ljudje opazijo spremembe na tebi. Če so te spremembe pozitivne, če jih ljudje sprejmejo, potem si na pravi poti. Če jih ljudje ne sprejmejo, potem ali delaš narobe po pravih principih ali načelih, ali pa principi in načela niso pravi in je bolje, da čimprej prenehaš s tem, ter najdeš pravo pot. Vendar vem, ko je človek enkrat v nekaj popolnoma prepričan, potem se ta njegova prepričanja ne morejo tako hitro spremeniti. Tukaj nastane problem. Vendar če si dovolj pošten do sebe in drugih, potem ne bi smelo priti do tega. 

Če si izbral prave principe in načela, potem greš po pravi poti, živiš po principih in načelih, postajaš tak, kakršen si želiš biti. Nič te ne omaja in ljudje, ki te vidijo, hočejo postati taki kot si ti. Do njih si prijazen in brez težav jim zaupaš svojo pot do stanja, kjer si sedaj. Verjameš v to, kar delaš. To je, če živiš in deluješ po nehih principih in načelih.

Če pa principom in načelom samo slediš, ljudje na tebi ne vidijo bistvene razlike. Vsa načela in principe veš na pamet, veš kako delujejo, vendar imaš izgovore, da bi resnično živel po teh principih in načelih. Sam sebi govoriš, da deluješ, vendar ljudje okoli tebe ne vidijo spremembe na tebi. Ko te vprašajo o tvoji poti do sedaj, ti je pomembnejša pot preden si spoznal te principe in načela, kot pot, ki si jo prehodil po teh principih in načelih. Ljudem okoli sebe poveš vse in še več, čeprav ne veš če je nekaj res, ker nisi doživel in šel skozi določene stvari. Sam se počutiš kot da napreduješ, vendar ljudje okoli tebe tega ne vidijo.