Članek
Živeti ali slediti - poizkusna verzija
Objavljeno Sep 18, 2015

Kakšna je razlika med živeti oz slediti nekemu prepričanju, veri, skupinam. Kako veš, da ne slediš nekomu, da ti niso oprali možganov, ampak živiš po določenih principih, ki so značili za ta gibanja. 

So ljudje, ki ne poznajo razlike, zato bom poizkusila po svojih močeh razložiti, kako si jaz razlagam ti dve besedi. Mogoče se določeni ljudje ne strinjajo s tem, da je treba slediti nekomu, ali živeti po nekih principih, ampak je treba najti svojo pot. Da, se strinjam s tem, vendar včasih nimaš svoje poti, ampak na poti po življenu slediš nekemu prepričanju, kateri ti pomaga, da napreduješ in se izboljšuješ. To, da živiš nekaj prepričanja po neki strani sploh ni slabo, če živiš na tak način, da deluješ po principu, najboljše za vse, oziroma, ne stori drugim tistega, kar ne želiš, da bi drugi storili tebi, potem v takemu sledenju ali življenju po teh principih ne vidim nobenega problema.

Slediti nečemu ali nekomu ali karkoli že, pomeni, da ga poslušaš, bereš, ter slaviš in osebo ali prepričanje, poveličuješ, ampak na sebi ne narediš popolnoma ničesar. Zapomniš si vse informacije, ki jih prejmeš in brez razmisleka deliš naprej, ne da bi preveril, ali si jih pravilno razumel ali ne. Čeprav ti dajejo praktična znanja, ne narediš ničesar na tem področju, ampak goniš svoje. Ne vidiš problemov, ne vidiš težav, ti samo deliš kar veš. Da, deliš samo tisto kar veš, ne tudi tistega kar znaš, ker v tem je velika razlika. 

Medtem pa je živeti po nekih principih čisto drugače. Ne pobiraš vseh informacij, ki ti jih podajo, ampak večinoma samo praktična znanja, ki jih poizkušaš razumeti in vpeljati v svoje življenje. Ko imaš problem, se spomniš na ta znanja in probleme rešuješ po teh principih. Ni enostavno, je pa bolje zate, kot samo slediti nečemu ali nekomu. Seveda v obeh primerih moraš delati na principu, kar je dobro za vse, čeprav se velika večina ne strinaj s tem principom in ne verjame vanj, ampak to ni moj problem, pa še tema za kako drugo pisanje.