Članek
Narobe svet, le kam greš ti naš planet
Objavljeno Nov 23, 2014

S tem zapisom se bom zamerila veliko ljudem, tudi tistim, ki jih imam med "prijatelji" na FB, ter ljudmi, s katerimi se poznamo v živo. Take teme nisem do sedaj še odprla, ker se nisem hotela prepirat z nobenim, prav tako se nisem vključevala v debate na to temo, še manj pa v živo odpirala te teme. To pa samo zaradi ljubega miru. Sedaj pa odpiram to temo, da vam enkrat za vselej pokažem kaj in zakaj tako jaz mislim.

100 - letene poplave: to so poplave, ki se zgodijo v POVPREČJU enkrat na sto let (lahko so letos, drugo leto, pa še kako leto potem, nato pa jih 100, 200, 300,... let ni).

hidrologija - veda, ki proučuje vse oblike in tokove vode na zemeljskem površju in v njem (v tleh in podzemlju)

hidrolog - človek, ki se ukvarja s hidrologijo

meteorologija - vremenoslovje, veda, ki proučuje ozračje in pojave v njem

oblaki;- v ozračju zgoščene vodne kapljice ali ledeni kristali (tudi mešano), ki zaradi vertikalnih tokov in upora zraka lebdijo v zraku

onesnaževalec - kdor onesnažuje ali sredstvo, snov, s katero se onesnažuje okolje

onesneže(va)nje - obremenilno vnašanje snovi, organizmov ali pojavov, ki škodljivo učinkujejo na naravo in zdravje ljudi, s čemer se poslabšjo izničujejo naravne značilnosti in vrednote oz. zmanjšuje nevtralizacijska in regeneracijska sposobnost narave, povzroča materialna škoda, otežuje izkoriščanje naravnih dobrin in bivanje ali delo.

 

Ste že kdaj odprli posodo z vodo, ki je bila pokrita s pokrovko, v njej pa je vrela voda? Zagotovo ste. Kaj se je zgodilo, ko ste odprli posodo? Zameglilo se vam je pred očmi, je tako? V vas je puhnila para, sopara oz ne vem kako pravite temu vi. Ko je para dosegla hladne ploš;čice, ali kakšen drug predmet je kondenzirala in nastale so kaplice. Ravno tako nastanejo oblaki in dež. Ko tla segrejejo se v nebo dvigajo vodni hlapi, ki povečujejo vlažnost ozračja. Ko je pri določeni temperaturi prekoračena meja nasičenosti se pričnejo delati oblaki. Vodne kapljice se nabirajo okoli prašnih delcev. Ko so kaplice dovolj velike in premagajo upor se pričnejo spuščati, ter nastane dež. Pozimi te kapljice oblikujejo kristale in kristali tvorijo snežinke. Megla nastane v dolinah, večinoma tam, kjer je veliko onesnaženje, saj vlaga se prime prašnih delcev. Nad določeno mejo megle več ni in nad to mejo sije sonce in so temperature lahko višje kot v dolini. Tak pojav imenujemo temperaturna inverzija. Točno to se je zgodilo februarja, ko je bil žled. V višinah višja temperatura, pri tleh pa je zamrzovalo, zato so vse padavine v obliki dežja, ko so prišle v stik z drevesi in drugimi objekti zamrznile in nastal je ledeni oklep. Tudi nedavne padavine oz bolje rečeno poplave so razložljive. Na razmočena tla je padla rekordna količina padavin. Saj so bile tudi leta 2010 poplave, res je bila voda tokrat za več kot 70 cm višja kot takrat, vendar vseeno. Leta 2010 so se poplave zgodile v dveh dneh, tokrat pa je poplavilo dvakrat v enem dnevu. Torej smo imeli dva poplavna vala, ki sta hitro narastla, nato pa hitro upadla, saj smo bili poplavljeni dvakat v 24urah.

 

Polovica ljudi, ki to bere je že pričela pisati mi grozilna pisma, nekaj mi jih prikimava in skoraj čestita. No, sedaj pa bom povedala še moje mnenje glede umetnega spreminjanja vremena.

 

Prav zanima me, koliko od vas kadi, koliko od vas pije, koliko od vas se vozi z avtom, koliko od vas kupuje v trgovinah, koliko od vas goji hrano doma in koliko od vas, vas diha zrak. No, skoraj prepričana sem, da ni osebe, ki ne bo rekla, da pa diha zrak. Ste že slišali kdaj, da je v naše kraje prineslo saharski pesek? No, potem ste dihali saharski zrak. Ozračje namreč ni pri miru, ampak se giblje. Če se kaj zgodi na določeni točki na planetu ali v ozračju, slej ali prej zračni tokovi tisto raznosijo v vse smeri. Prav tako veliko ljudi se vozi z avtomobili ali potujejo z drugačnimi prevoznimi sredstvi, ki prav tako onesnažujejo ozračje. Tudi živali onesnažujejo ozračne, tudi mi onesnažujemo ozračje. Ne rečem, da ne posipajo oz špricajo z letali, vendar to delajo z malimi letali in nizko pri tleh, ne pa s potniškimi letali visoko nad tlemi. No, sploh ne vem, zakaj bi to počeli, ker se ljudje uničujemo sami. Kot sem rekla, da če do nas pride saharski pesek, lahko pride tudi iz sosednje njive, če sosed šprica s kemikalijami. Torej tudi naša hrana ni tako ekološka in neoporečna, kot se hvalimo, da je. Torej, ali ste prepričani, da tudi tisti, ki govorite, da živite zdravo, ali res živite. Na nekaterih izdelkih piše, da je iz neoknjene narave, pa je to res? Kje na tem planetu je v resnici še čisto neokrnjena narava, prav nikjer. Potem pa š;e vsi pripravki iz takih in drugačnih sestavin, ki jih mogoče v resnici ne potrebujemo ali jih imamo tako ali drugače že preveč v telesu. Ni vse zlato, kar se sveti, in ni vse zdravilni, kar nam prodajajo in ponujajo.

 

In kot zadnje, ljudje ne znajo gojiti hrane, ne vedo ničesar več. Ne vedo kdaj saditi določeno stvar in kdaj pobirati, ne živijo z naravo. Bolj pomembno jim je, da živijo v sterilnih stanovanjih, potem pa so vsi ubogi, ko se prehladijo, saj nimajo lastne imunosti. Otroci so oblečeni v vate, ne smejo se ničesar dotakniti, ne smejo se prosto gibati po stanovanju, saj se pred dvemi tedni sosed ni preobul, ko je iz njegovega stanovanja v copatih prišel v njihovo stanovanje. Aja, to pa je za vas normalno? To, da bi otrok pobral listek in ga dal v usta pa je zanj smrtno nevarno. Ojej, kaj bi šele zame rekli, ko sedaj, pri mojih letih jem korenje, ki je izpuljeno iz zemlje, ter če je preveč umazano ga rahlo s perjem oz listi obrišem in pojem. Ali veste koliko svinjarije vnesem v telo? Joj, pobralo me bo. No, če bi bilo vse skupaj tako strupeno bi že zdavnaj umrla, vendar vem, da če bi vi isto naredili, da bi kmalu močno zboleli. Ni nujno da vsi, bi vas pa veliko.