Članek
Kuharski podvigi domačih mojstrov
Objavljeno Nov 19, 2014

Ko ti otrok v vrtcu reče, da sadje in zelenjava rasteta v trgovini in da mleko dobimo v tetrapaku, potem bi se morala zamislit cela Slovenija. Še bolj pa me čudi, da mlade punce bolj obvladajo izdelavo umetnih nohtov, se mažejo in ne vem kaj, tako kot strokovnjaki, ne znajo pa niti olupiti krompirja, skuhati testenin, ali pa zavreti vode. Edini pripomoček, ki ga uporabljajo pri "kuhanju" pa je mikrovalovka. Potem pa ti isti ljudje govorijo o zdravi prehrani in idealni postavi. Oprostite, vendar meni gre to na kozlanje. Prav tako tudi ne prenesem nekaterih mega zdravih prehranskih dopolnil in ne vem kako zdravih jagod in drugih plodov, katere niti ne poznam iz drugega konca sveta, čeprav tudi pri nas imamo zelo zdrave rastline. In potem nas nekateri prehrambeni strokovnjaki prepričujejo, da so rastline iz drugega konca planeta tako zdrave, da se sliši tudi izjava, da se ljudje ne morejo zdravo prehranjevati, ker nimajo denarja, da bi jih kupovali, to njihovo zdravo hrano namreč.

Zanima me, kako so bili včasih tako zdravi, ko so si vso hrano pridelali sami doma, saj niso imeli denarja za kupovati hano vse povprek, sploh pa kakšnih fast foodov, pizz, kebabov, ter ostalih najbolj pogostih obrokov mladih in malo manj mladih v teh časih. Ali je kdo od teh premislil, ali bi mogoče, če bi kuhali doma kaj privarčevali? Joj ne, ne moreš kuhat doma, kaj bodo rekli prijatelji, prijateljice, obup, bolje si je uničevat svoje zdravje, kot se zamerit ljudem okoli sebe. Ženske niso za v kuhinjo ampak samo še za v kozmetični studio. Kuharji naj kuhajo, oni so izobraženi za to, mi se bomo pa raje "lišpali" in bili lepi in večno mladi in kot sama dodam, večno neumni. No, mogoče boste spregledale, ko boste pri 50 letih videti kot stare babice pri 90 ali še več. Takrat bi se pa rade naučile kuhat in se prehranjevat zdravo, ampak kaj, ko ne boste imele več denarja in volje, saj boste vse zapravile za fitnes in lepotne posege.

Kaj če bi že sedaj pričeli malo pametneje razmišlat. V Sloveniji skoraj ni več proizvajalcev sadja in zelenjave, večino rane uvozimo. Ta uvožena hrana pa je vprašljive kvalitete. Na kmetiji je vse fuj, vse smrdi. Kako šele smrdi v mestih, ko ljudje iz podeželja se utapljajo v smogu in komaj dihajo, ko več dni ni videti sonca. In potem so meščani najbolj pametni ljudje, ki tako zelo skrbijo za svoje zdravje. Naučite se kuhati in si pripravite doma svojo hrano, ki je zagotovo bolj zdrava kot kupljena ali pa predpripravljena. Saj boste sestavine tudi mogli kupit, ampak če kupite testenine in naredite omako sami, je to že velik napredek. 

 

Mogoče se sprašujete zakaj vam to sedaj pišem. Zato, ker si delam reklamo in ker hočem vaše možgane pripravit do razmišljanja. Če si želite se naučiti kuhanja klik na Dobro žlico ali Kuhanje za vse starosti