Članek
Poplave, 7.11.2014, Dolenja vas pri Cerknici
Objavljeno Nov 07, 2014

Zjutraj, nekaj čez štiri, ali ne vem kdaj, nisem pogledala na uro, pa tudi če sem sem pozabila, mi potrkajo na vrata. Prebudim se, oči pa odpre vrata in reče, da naj grem pogledat vodo. Zaradi same budilke, mi je začelo srce močno biti, vendar sem se umirila. Pomislila sem, da je pač višja voda v strugi, saj je bila že zvečer ob 10:30, ko sem se vrnila iz Ljubljane visoka, vendar je bila še ene pol metra do roba struge, vendar je bil vseeno manjši problem peljati se po cesti, ker cesta je bila že poplavljena. Zvečer sem na facebooku rekla, da jutri pa zagotovo mami ne bo šla v Ljubljano v službo, ker bo poplavilo. Prišla sem v verando, stopila na prag hiše in vidim, da imamo vodo skoraj pred vhodnimi vrati. 

Nikjer nobenega alarma, da bi prebudil ljudi, vode je ulico stran od potoka Cerkniščice toliko, da teče po vrtovih in cesti sami. Voda je visoka in deroča. Dere, šumi. Ker nismo vedeli ali voda narašča ali pada, sem s kredo na tlakovec zarisala črto in dopisala uro. Bila je 4:51. Črta je približno 30cm nižje kot vhod v verando. Enake črte sem naredila tudi ob 6:15 in ob 7h. Prvo sireno sem slišala ob približno 5h, ko je prihajala iz Cerknice.

Medtem, ko sem se zbudila in preden je voda začela upadati, sem morala najnižji del dvorišča prečiti po prstih, da mi ni šlo v visoke gumaste škornje. Sčasoma smo se na nekem predelu zbrali vaščani iz 5 najbližjih hiš in imeli piknik, vendar potem, ko smo ugotovili, da voda počasi upada. Takrat je bilo tako ali tako vse odločeno. Kar je bilo za poplavit je poplavilo, kar se je dalo rešiti, se je rešilo, čistit pa se še ni moglo, saj je bila voda kar konkretno visoka. 

Okoli 6h se je začelo daniti in sem šla pogledat kaj je na njivah, vrtovih, no travnikih konec našega vrta, saj ko je bila noč, sem videla samo to, da je voda do žive meje, ter da je nekje v bližini močno bobnelo. Ko sem prišla ke, sem videla, da se je travnik spremenil v potok, bobnenje pa je povzročal tok, ki se je prelival preko ceste na drugo stran in nadaljeval svojo pot poplavljanja. 

Potem se je voda počasi a vztrajno nižala in do 11h kljub stalnemu rosenju vrnila v svojo strugo. No skoraj. Na delu, med obema mostovoma je na "glavni" cesti še vedno voda. Za zvišanje gladine vode pa so krivi podporni stebri pri mostovih in brv, katero je uničilo, vendar ni odneslo in je velika ovira v potoku. Vendar imamo upanje, da se bo stanje počasi izboljšalo. Ali pa ne, saj sedaj ko pišem (13:28 močno dežuje, resnično, dobesedno lije kot iz škafa), vendar ni nujno, da se bo ta ura ujemala z uro objave, saj dodajam še nekaj fotografij dogajanja. 

Več slik spodaj, ali v albumu.