Članek
Muha enodnevnica ali res velika želja
Objavljeno Aug 03, 2014

Vsakič, ko omenim, da želim odpreti podjetje in se v njemu samozaposliti dobim zanimive komentarje. Ker bi rada vse skupaj končala, vam najprej kopiram enega izmed mojih monoligov v komentarjih:

Še zdaj mi ni jasno. Na PW sem že od maja, to je 3 mesece, sedaj teče 4. mesec in že cel čas govorim, da nameravam odpret podjetje in gor in dol. Moja ideja ni muha enodnevnica, sem že veliko preštudirala in ne vem kaj vse, vsak drugi me sprašuje, da če mislim resno, da mi ne bo uspelo, ker njemu ni uspelo, naj dobro premislim,... Ne rabim pomoči, ne rabim nasvetov, premislila sem vse dobro in vem, da zmorem. Nikoli nisem od države dobila niti centa več kot ostali. Vsi otroci dobijo otroške doklade, pa subvencijo za prehrano in prevoz, saj sem se vsak dan vozila 50km v srednjo šolo v eno smer. En ali dva meseca mi je občina plačala zdravstveno zavarovanje, ker nisem imela statusa, potem pa je prenehala, ker sem itak padla v mejo kjer je ne dobim. Sedaj sem že leto in pol brez statusa in brez zaposlitve, ter 11 mesecev na zavodu za zaposlovanje. Ne, v tem času nisem dobila niti centa pomoči od države, čeprav sem pred kratkim zvedla, da bi lahko dobivala, vendar se mi zdaj itak ne splača, vsaj tako se meni zdi. Dajte me že razumet, da ne rinem s samozaposlitvijo z glavo skozi zid in ni to muha enodnevnica in da je to v resnici moj beg v svobodo.

Ne vem zakaj se ljudje, od katerih nimaš nič in nikoli ne boš imel nič, najbolj vtikajo v tvoje življenje. Sem dobila odgovor na svoj zgornji komentar, da z denarjem, s katerega bom zaslužila, da ne bom mogla zbežat v svobodo. Kaj pa je svoboda? Kaj je za vas svoboda, to, da ne plačujete položnic, to, da govorite, kar vam je volja, da se lahko zapodite v velecenter in nakupite vse, kar si srce poželi. Ne, to ni zame svoboda. Zame je svoboda nekaj čisto drugega, nekaj čisto preprostega. Zame je svoboda, da lahko delam kar želim, ne da bi morala drugim govorit kaj sem počela, zame je svoboda da lahko skrbim sama zase. Da, sama zase, ne da sem odvisna od drugih. 

V resnici so moje sanje zelo velike, odpreti prostor, kjer bi bila v predprostoru kuhinjica, kjer bi kuhala in poizkušala nove recepte, poleg pa bi bilo nekaj miz s stoli, da bi ljudje lahko jedli kar skuham. Tam bi lahko za mali denar dobili hrano vsi, samo za simbolični znesek, katerega bi si lahko privoščili vsi. Zadaj bi bilo več takoh malih kuhinj, kjer bi se ljudje učili kuhanja. Kuhinje bi bile take, kot jih imamo doma. Prav zaradi tega, bi bila tu tudi možnost snemanja kuharskih videov, oddaj in podobnega. Te sanje sem pospravila v predal. Zakaj? Ker vem, da si jih ne morem privoščiti, ker ne bi tega zmogla, ker nimam toliko denarja. Zato sem zgrabila priložnost in se prijavila v febuarju na en razpis, kjer sem bila sprejeta. Na razpis sem se prijavila z idejo, da naredim preprosto kuharske delavnice pri stranki na domu. Vendar ne, to ne bo ostalo tukaj, vem, da mi bo uspelo in bom preživela prvo leto. Ni to ni moja muha enodnevnica, na tem delam že od marca, lahko bi podjetje odprla že junija, vendar so sedaj počitnice in so ljudje na počitnicah, zato še nimam odprtega podjetja. Zato sem si vzela čas in bom odprla podjetje od konca avgusta do konca septembra, sedaj pa naredila eno veliko reklamo. Hodila bom k strankam na dom, ker pa veliko ljudi noče imeti česa takega pri njih doma, bomo šli lahko tudi v kuhinjske salone, mogoče še kam drugam, kjer imajo primerne kuhinje. Ne, ne delam vsega na pamet, se trudim, zelo se trudim. Tudi FB strani Kuhanje za vse starosti nimam zaradi zabave, ampak ker vse to mislim resno. 

Sedaj pa še to. Če mi ne mislite pomagat, me poklicat, da imam za vas kuharsko delavnico ali kaj podobnega, kar se tiče kuhanja, prosim, ne mečite mi polen pod noge, tudi jaz vem jih ne mečem. Hočem samo živeti in preživeti. Če mi ne bo uspelo, mi pač ne bo uspelo, pa kaj, bom pa se spomnila kaj drugega, z več idejami in izkušnjami. Najaje je priti v podjetje in delati, kar ti pač ukažejo drugi. Jaz nočem biti taka, jaz nisem taka, sem drugačna. No, če mi pa ne bo šlo s kuhanjem, bom pa šlogat začela ali pa imela duhovne delavnice, ter kasirala velike denarje, saj to gre tako, a ne?