Članek
Čebelice
Objavljeno Aug 01, 2014

Se letos čebelarji pritožujejo, da ni letine, da niso točili, če pa so že, je bilo zelo malo. Da, tudi sama se strinjam z njimi. Tudi pri nas ni bilo veliko medu, no nekaj malega je bilo, kaj preveč hvalit pa se ravno ne moremo. Je pa zato toliko več rojev. Letos sem jih celo nekaj fotografirala. No, sedaj se že zmanjšuje količina zalege, toči se zadnji med, ter počasi se pripravlja čebele za zimo. Pripravi se jih tako, da se jih zdravi, to je dimi, da se jim odstrani varoo, ter jim daje sladkorno razstopino, katera nadomesti med, katerega se jim je pobralo. Zaleganje se ustavlja, in počasi matica zalega zimske, to so dolgožive čebele, katere preživijo celo zimo. Poleti živijo čebele samo mesec ali dva. 

No, čebele rojijo takrat, ko je obdobje, ko je največji razvoj in čebele rojijo, ko matica nima več prostora nikamor zalegati. Torej čebele rojijo spomladi, ko je največ paše. Avgusta pa so že delno pripravljene na zimo. 

Ravno danes je pri nas bila veterinarka, katera je specializirana za čebele. Da, tudi to obstaja in samo preverja zdravje čebel, ter svetuje pri zdravljenju in podobnem. Potem ko je odšla, pride naš čebelar ves evforičen v hišo in reče, da je roj. Čez čas se odločim, da ga grem fotografirat, in sem imela srečo, da jih še ni pričel spravljat v škatlo, iz katere jih strese v panj. Tukaj sledita fotografiji rojev, ja kar trije so bili, vendar ne vem ali sta bili 2 ali 3 družine, ni še sporočil.

Letos so predstavljene v Bruslju čebelice, nove pasme :Židane čebele. Z mlečno kraljico in medom, naprej! Dežela kjer se cedita med in mleko :-)