Dvignjena gredica pripoveduje

OddajKlavdija Hiti, dne 2014-06-01 ob 17:00:53

No, ker sama gredica ne more nič povedat bom njeno zgodbo povedala jaz.

Rada imam mir, in obožujem tiste nežne dotike, ki jih nudi le ta. Večino sem šla na en prostor, kjer sem sedela in se v miru malo posončila, vendar to ni bilo dovolj. Namreč kot zagrizena kuharica obožujem tudi začimbe in ni ga čez sveže začimbe v bližini kuhinje. Prostor, kjer smo imeli začimbe do sedaj pa ni bil tako blizu, zato sem morala nekaj narediti, to pa je bila dvignjena greda. Na spletu sem pogledala veliko primerov kako so narejene in se odločila za svojo obliko. No, čeprav sem res deklica za vse pa očetovih strojev ne upam uporabljati, bojim se urezati, saj je vse tako ostro, moji prsti pa so tako nežni, ženski. No, torej sem očita prepričala, da mi je pomagal narediti lesen okvir za gredico, potem sem sama okvirje napolnila z zemljo, pognojila in tako naprej, ter za konec posadila rastlinice, ki se prav veselo tudi v letošnjem letu bohotijo na njej, klub temu, da jih množično napadajo polži. No, če jih ne bi bilo bi imela še lepše in še več začimbic, ki so resnično čudovite in lepo dišijo. Pričela sem jih tudi že razmnoževati, da se jih podari še drugim, da tudi drugim z njimi polepšam dan. Začimbe iz gredice pa uporabljam tudi za kuhanje, saj če jih nebi, bi res bile vse gredice zaraščene s temi začimbami. Prav tako jih ej potrebno tudi nabirati, obrezovati, krajšati in tako naprej. 

Poleg same gredice imam nekaj začimb tudi poleg nje v lončkih. To so tiste rožice, ki niso prezimne, ali pa so prezimne, vendar si jih ne upam pustiti zunaj čez zimo, saj so navajene na mediteransko okolje. Moram se pohvaliti, da so mi prezimele vse rastline, razen ene mete, ter že jeseni sem ugotovila, da ananasov žajbelj ni prezimen, je pa tako lepo rdeče cvetel, da sem si ga novega kupila letos in tokrat ga bom posadila v lonec. Dve rastlini za kateri nisem bila prepričana ali bosta preživeli ali ne, saj sta bili v obupnem stanju, že suhi pa sta stevia, katera še vedno ni v najboljšem stanju, saj jo sproti pojedo polži in citronka, to je rastlina, ki ima liste z vonjem limone. Zanjo sem resnično mislila, da se mi je posušila, vendar sem jo dala v toplo gredo, kjer sem jo brez vsakega upanja zalivala in pred kratkim sem ugotovila, da poganja listke, čisto vesela, da mi je preživela. Drugič jo moram tudi čez zimo malo bolje zalivat.

No, mislim, da sem povedala vse, kar je za povedat, če koga zanima kaj o zeliščih in začimbah naj se mi javi, tiste, katere premorem in jih lahko delim bom, če ne pa povem kej se jih dobi. Pa še opozorilo k sliki. Moje je samo tisto do grede z mrežo, greda je pa od naše mami, kjer ima noter svoje stvari.

profileimage
Všeč mi je
0
Komentarji
4
Klavdija Hiti
0
Jun 01, 2014
Zakaj pa popravit, kaj narobe, ups, ja vidim, hvala.
#4
Dajana Babič
0
Jun 01, 2014
Klavdija... prosim, popravi naslov. :)
#3
Klavdija Hiti
0
Jun 01, 2014
Nad 15 sem slišala, vendar moja se je na spomlad posušila, ker je nisem zalivala. Bom jo pa tudi sama kmalu prenesla ven, no saj je že skoraj zunaj.
#2
Ana Kos
0
Jun 01, 2014
Citronka! Jaz jo imam tudi, v loncu. Mislim, da če je temperatura, kjer prezimuje, nad 10 stopinj, potem listkov ne izgubi, sicer pa jih. Naj pa ne bi zmrzovalo. Lansko zimo sem jo imela v mrzlem prostoru, nič stopinj, izgubila je listke, pomladi pa spet pognala. Letos je bila v toplejšem prostoru in je ohranila zeleno. Poleti jo preselim čisto ven, 100 km daleč.
#1
Klavdija Hiti
Klavdija Hiti
Objavil/a 2014-06-01 17:00:53 (Jun 01, 2014)
Starejša objava Novejša objava
ZADNJE OBJAVE
Bogokletje
Nezainteresirani
Grajski pun(k)t
Izstop iz vsakdana
Nemoč
Nema zgodba
ZADNJI KOMENTARJI
IŠČI PO ARHIVU
maj 2021
PTSČPSN
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj