Članek
Moški in ženske
Objavljeno May 13, 2014

Ja, tokrat sem racionalna in velja za oboje, tako moške kot ženske. 

Ta komentar ste že prebrali, vendar ga dodam še enkrat, saj bom izhajala iz njega:

Sedaj pa poglejmo po vrsti. V osnovni šoli nas so učili še kar vse po vrsti, nato v srednji je bilo že usmerjeno, gimnazija je še kar široko usmerjena, potem greš na fax in vedno višje ko lezeš, bolj na ozko se izobražuješ. Tisti, ki so dr. in podobno znajo delati manj kot tisti s srednjo šolo, sej zakaj bi sploh delali, če smo pa toliko izobraženi. Potem pa še generacija. Tej generaciji, v kateri sem jaz se večini gladko malo jebe za vse. Za delo nočejo niti slišat, je strupeno, dinarčke jim pa mamice pa očiti dajejo.

Sama sem generacija, ki se je rodila v drugi polovici 80. V osnovni šoli smo imeli glasbeno vzgojo, pa spoznavanje narave, spoznavanje družbe, pa geografijo, biologijo, kemijo, gospodinjstvo, tehnično vzgojo in še kaj, kjer se je spoznavalo kaj se dogaja okoli nas. Učili smo se vse o vsem, vendar pač primerno osnovnošolskemu znanju.

V srednjo šolo sem odšla v Ljubljano in sicer na srednjo kemijsko šolo. Tam nisem imela veliko predmetov, za katere sem mislila, da bi jih potrebovala. Na teden smo imeli 10 šolskih ur kemije in predmetov povezanih z njo, tudi prakso. Torej manj širokega znanja kot v osnovni in več ciljno usmerjenega znanja.

Ne vem kako je v gimnazijah, je malo širše, vendar mislim, da ne kaj preveč. Tako ali tako pa gre večina gimnazijcev naprej na fax. Izberejo si smer, katero bodo študirali, seveda še bolj ozko usmerjeno kot gimnazija ali srednja šola. In potem bolj ko se dvigamo po lestvici znanja in izobrazbe, bolj na ozko se učimo.

In ko enkrat dokončamo svojo pot učenosti in smo na vrhu lestvice ne znamo ničesar več, kar smo se naučili v srednji šoli in tista najpreprostejša opravila so premalo vredna za nas in jih ne opravljamo, pa tudi pozabili smo, kako se naredi kaj, zato tudi menjava žarnice postane pravi podvig.

Ker pa vsi niso tako izobraženi pa vseeno ne znajo prijeti lopate v roko, ali pa kuhalnice za žensko, ali kaj drugega. Zakaj mladi ne znajo opravljati osnovnih del? Se imajo za preveč pomembne ali kaj. Mene so že od malega učili, da naj se naučim delati vse, saj mi ne bo nikoli nobeno znanje škodovalo. To nameravam predajati naprej. Vendar zakaj niso vsi taki. Saj če nekaj znaš narediti, in nočeš narediti, ti ni treba delati, vendar če znaš in te veseli, imaš lahko veliko prednost. Zakaj mladi ne znajo več kuhat, ter zakaj nimajo niti volje, da bi se naučili? Jaz ne vem, verjetno pa je vmes lenoba. 

Starejše generacije so drugačen, navajene so delati, redkogdo je, ki ne zna si skuhati, vendar so nekateri preveč zaposleni in se jim ne da kuhati, ko utrujeni pridejo domov. Ne vem no. Zakaj je starejša generacija delavna, mladi bi pa samo na ulice hodili in se pritoževali čez vse in vsakogar, premaknite se, tudi stolpnica ni zgrajena v enem dnevu in če vsak dan daš en kamenček na kup sčasoma nastane velik kup. Premaknite se in razmigajte svoje lene riti, no saj jaz bom jo tudi mogla.