Članek
"Kdor izmed vas je brez greha, naj prvi vrže kamen vanjo."
Objavljeno Nov 21, 2014

Ljudje radi obsojamo in moraliziramo. Na trenutke to tudi sama še vedno počnem. Le kaj bi se zgodilo, če bi se vsak posameznik odločil, da bo pa od sedaj naprej skrbel samo še za svoje življenje? Da bo tisto energijo, ki jo vloži v druge, vložil v sebe?  Bi se ljudje potem preveč dolgočasili? Tako radi kažemo s prstom  na druge. Da ne govorim o nevoščljivosti, ki vlada pri nas. Oseba, ki se odloči, da bo nekaj spremenila v življenju in tako stopi iz okvirja, kjer se nahaja 90% ljudi je takoj čudna in je z njo nekaj narobe. Namesto, da bi bili v tem primeru veseli za nekoga, ga raje s pljuvamo po dolgem in počes.  Zakaj? Ker ne živi po naših pravilih? Kdaj bomo doumeli, da smo si različni, da vsak čuti in misli drugače? Saj ni treba, da se vsi v vsem strinjamo, vsak ima lahko drugačno mišljenje. Je to res tako težko sprejeti? Vsakega izmed nas so vzgajali drugačni starši, vsak ima svoje vrednote po katerih živi. Če nam nekaj ni všeč pri drugem in tega ne znamo povedati na spoštljiv način se poskušajmo vsaj zadržati in biti tiho. Vaše besede imajo lahko pri drugem zelo veliko moč.  Si res želite zaradi nepremišljenosti nekomu zlomiti duha? Prepričana sem, da ne.  Kar počnemo, počnemo bolj na nezavedni ravni (vodi nas jeza, strah, ljubosumje) in ravno zato se mi zdi toliko bolj pomembno, da se začnemo zavedati kaj delamo. Tudi, če nam kdaj besede izletijo iz ust, se opravičimo. Dovolimo si priznat svojo zmoto.

Zelo me žalosti, da, če nekdo že zbere pogum in se odloči sledit temu kar čuti, ga  velikokrat nekje na poti drugi tako močno skritizirajo, da revež omaga in preneha. Dejansko preživijo le tisti, ki so dovolj močni in imajo ob sebi nekoga, na katerega se lahko naslonijo. Polagam vam na srce, namesto kritiziranja poskusite z empatijo, še posebej, če osebe ne poznate. Sploh pa, raje se osredotočite nase. Kaj je vaša dodana vrednost? Kaj dobrega lahko daste svetu? Ljudem okoli vas?

Na delavnicah, ki sem jih imela preko Zavoda smo se veliko pogovarjali prav o tem. Ko greste na razgovor, vas bo delodajalec vprašal, kaj je vaša dodana vrednost. Zakaj naj podjetje izbere ravno vas? V čem ste dobri? Koliko od vas si zna ta trenutek odgovorit na to vprašanje v 30 sekundah?

Pa še v razmislek. Ta odlomek bi si morali prebrati tudi tisti, ki so taaaaakoooooo zelo zgroženi nad dejanjem ravnatelja in učiteljice.

Evangelij po Janezu 7,53-8,20

Žena, zasačena v prešuštvovanju

1 Jezus pa je krenil proti Oljski gori. 2 Zgodaj zjutraj se je spet napotil v tempelj. Vse ljudstvo je prihajalo k njemu, on pa je sédel in jih učil. 3 Pismouki in farizeji so tedaj pripeljali ženo, ki so jo zalotili pri prešuštvovanju. Postavili so jo v sredo 4 in mu rekli: »Učitelj, tole ženo smo zasačili v prešuštvovanju. 5 Mojzes nam je v postavi ukazal take kamnati. Kaj pa ti praviš?« 6 To so govorili, ker so ga preizkušali, da bi ga mogli tožiti. Jezus se je sklonil in s prstom pisal po tleh. 7 Ko pa so ga kar naprej spraševali, se je vzravnal in jim rekel: »Kdor izmed vas je brez greha, naj prvi vrže kamen vanjo.«8 Nato se je spet sklonil in pisal po tleh. 9 Ko so to slišali, so drug za drugim odhajali, od najstarejših dalje. In ostal je sam in žena v sredi. 10 Jezus se je vzravnal in ji rekel: »Kje so, žena? Te ni nihče obsodil?« 11 Rekla je: »Nihče, Gospod.« In Jezus ji je dejal: »Tudi jaz te ne obsojam. Pojdi in odslej ne gréši več!«

Z ljubeznijo,

Klavdija