Članek
JAVNO VPRAŠANJE PREDSEDNIKU VLADE
Objavljeno Jan 09, 2020

 Datum: 06.01.2020

 

 

 

 

JAVNO VPRAŠANJE PREDSEDNIKU VLADE G. MARJANU ŠARCU

 

Spoštovani predsednik vlade, gospod Marjan Šarec,

 

Z odgovorom na peticijo »UPOKOJENCI ZAHTVAMO SPOŠTOVANJE ZAKONA«, ki nam ga je vlada poslala 12. decembra 2019, nikakor ne moremo biti zadovoljni. Odgovor je uradniški, brez kakršne koli vsebine in brez kakršnih koli informacij, kaj vlada načrtuje v bodoče za izboljšanje socialnega položaja upokojencev. Tega si upokojenci zagotovo nismo zaslužili, lahko pa takšen odgovor razumemo kot skrajno nespoštljiv do starejše generacije, ki je vse svoje življenje ustvarjala, in je iz praktično popolnoma porušene Slovenije 1945. leta ustvarila moderno republiko z odličnimi štartnimi pozicijami ob njeni osamosvojitvi.

Stranke Lista Marjana Šarca, Socialni demokrati, Stranka modernega centra, Stranka Alenke Bratušek in Demokratična stranka upokojencev Slovenije ste v avgustu 2018 podpisale Koalicijski sporazum o sodelovanju v vladi Republike Slovenije za mandatno obdobje 2018-2022. Precejšen del sporazuma obsega poglavje Pravičen, solidaren in finančno vzdržen pokojninski sistem ter zagotavljanje varne starosti. Pustimo ob strani, da upokojenci predstavljamo skoraj tretjino slovenskega prebivalstva in da se večin spopada s hudimi gmotnimi težavami, kar je posledica slabih vladnih odločitev iz preteklih obdobij. Tako je že davnega leta 1996 Drnovškova vlada za skoraj polovico znižala prispevek delodajalcev v pokojninsko blagajni in s tem povzročila to, da je danes pokojninski sistem finančno nevzdržen. Ta del prispevka je Drnovškova vlada spremenila v davek od plač in s tem odpravila namenskost sredstev za pokojninsko blagajno. Davek od plač je Janševa vlada dokončno odpravila v letu 2009.

Zato vlado javno sprašujemo, zakaj krši Koalicijski sporazum iz avgusta 2018? Če upokojenci ne uživamo zadostnega spoštovanja pri vladi RS, zakaj tak nespoštljiv odnos vladne ekipe do sopodpisnic Koalicijskega sporazuma?

V koalicijskem sporazumu ste se podpisnice zavezale, da boste vsako leto mandata sedanje vlade (2018-2022) dvignile prispevek delodajalcev v pokojninsko blagajno za 0,8 odstotnih točk. Tega vlada ni storila v letu 2019 in tako pokojninsko blagajno oškodovala za nekaj milijonov evrov. Ali lahko pričakujemo, da bo vlada v letu 2020 dvignila prispevek delodajalcev v pokojninsko blagajno za 1,6 odstotnih točk. Pri tem pričakujemo, da bo dvignila prispevek delodajalcev za 0,8 odstotnih točk v prvem tromesečju tega leta, čeprav bi ga morala dvigniti že v letu 2019. Prispevek delodajalcev za 0,8 odstotnih točk za leto 2020 pa bi po naših pričakovanjih morala vlada dvigniti najkasneje do konca I. polletja 2020. Želimo jasen in nedvoumen odgovor vlade, brez birokratskega zavijanja in slepomišenja. Volivci smo tisti, ki se na vsakih volitvah odločamo, komu bomo namenili svoj glas, zato pričakujemo konkreten odgovor na konkretno vprašanje.

Ob tem želimo poudariti, da podrobno spremljamo vladine ukrepe, zato se v odgovoru izognite pisanju o tem, kaj je vaša vlada do danes naredila. Sami dobro vemo, da je za bodoče upokojence naredila nekaj malega, za sedanje uživalce pokojnin pa prav nič.

 

Želimo vam srečno in uspešno novo leto 2020 in vas prav lepo pozdravljamo,

 

 

 

PODPIS-1.bmp    Civilna iniciativa

ZA UPOKOJENCE

 

      Kajtimir Kunc