Članek
Poslanci se zaklinjali, da bi na dom sprejeli migrante. Do danes še nihče nobenega.
Objavljeno Feb 10, 2016

Nobeden od poslancev, ki so se še lani jeseni v oddaji Tarča na nacionalni televiziji zaklinjali, da bodo na svoj dom sprejeli migrante in jim tako nudili streho nad glavo, tega še ni storil.

Val humanitarnega navdušenja med politiki je takrat sprožil finski ministrski predsednik Juha Sipilä, ki je dejal, da bo v svojo hišo v mestecu Kempele sprejel migrantsko družino. Ko so ga zdaj finski novinarji vprašali, ali jo je že, je odgovoril, da ne, ker so se pojavili varnostni pomisleki. Zato je udejanjenje svojega sočutja odložil za nedoločen čas, mediji pa so ugibali, ali si morebiti ni premislil zato, ker so v tistem delu Finske zelo protimigrantsko razpoloženi, še posebej potem ko so novembra migranti zverinsko posilili 14-letno deklico.

Voditelj oddaje Tarča Boštjan Anžin je septembra lani, ko je postalo jasno, da se bo migrantski val zaradi zaprtja meje med Srbijo in Madžarsko preusmeril v Slovenijo, sedmim politikom v studiu postavil preprosto vprašanje: »Bi sledili vzoru nekaterih evropskih politikov, ki so bili pripravljeni za begunce odpreti svoj dom?« Matjaž Han (SD) je jasno rekel, da bi, Jože Tanko (SDS) je dejal, da bi jih najbrž sprejel, Matej Tonin (NSI) pa: »Jaz imam 70 kvadratov veliko stanovanje, pričakujem drugega otroka, in če so se begunci pripravljeni stiskati z nami, sem jih pripravljen sprejeti.«

Beri dalje...