Članek
Klemen Zbačnik, mož, ki je simbolično zažgal Kučanovo biografijo
Objavljeno Dec 28, 2015

Širša javnost ga je spoznala, ko je na začetku septembra s prijateljem na stopnišču frančiškanske cerkve ob robu shoda v podporo migrantom držal napis: »Evropa je krščanski kontinent.« Arhitekt Klemen Zbačnik je bil takrat označen za rasista, islamofoba in ksenofoba, danes je na čelu vplivne Zveze slovenskih domoljubov. Ambicija njenih članov je, da gibanje mogoče preraste v politično stranko, ki bo domoljubno usmerjena, njihova zadnja akcija, ko so simbolično zažgali biografijo Milana Kučana, je izzvala različne odmeve v javnosti. Opozarja na probleme nenadzorovanih migracij in nevarnosti, ki jih migranti prinašajo zahodni civilizaciji. Po njegovih besedah referendumski rezultat kaže, da je v Sloveniji še veliko ljudem še kako mar za tradicijo.

Pred hišo Milana Kučana ste simbolično zažgali njegovo biografijo, ki jo je napisal Božo Repe. Kakšno je bilo pravzaprav sporočilo tega dejanja?

Lahko rečem: nismo inkvizitorji, smo domoljubi. Knjigo smo kupili z lastnimi sredstvi (vsak je dal nekaj evrov zanjo) in je imela funkcijo simbola medijske diktature, ki vlada v Sloveniji. Facebook skupina, kot je naša, torej Zveza slovenskih domoljubov, težko pride v medije. Biografija Milana Kučana pa predstavlja človeka, ki je s Forumom 21 močno zaznamoval tranzicijo. Njegove izjave kažejo tudi njegovo pomanjkanje ljubezni do lastnega naroda, zato je protest pred njegovo hišo pomenil nestrinjanje z vsemi akterji tranzicije, ki niso poskrbeli za regulatorje in učinkovit nadzorni sistem, da so iz javnih sredstev lahko odtekale milijarde evrov med privatizacijo državnih podjetij. Nekdo je najavil protest na spletnem omrežju facebook in prišli smo spontano. Tudi sam ne poznam vseh, ki smo prišli. Nekdo je predlagal, naj opozorimo na prepletenost tranzicijske politike z organi pregona in sodstva. Iz tega izhajajo vsi problemi tranzicije, kjer je izginilo veliko milijard evrov. V tujini strokovnjaki govorijo, da je iz Slovenije po osamosvojitvi odšlo v tujino vsaj 50 milijard evrov.

Beri dalje...