Članek
Za pravice se je vredno boriti doma!
Objavljeno Dec 20, 2014

Eno je dobro da se ve - tujina ni medena!

Ko nastopi moment se za nekaj povsem novega odločiti, kot naprimer zapustiti domovino, je potreben čas duhovnega pretresa svojega instinktuelnega čuta. ali je to samo razočaranje nad državno nikakor urejenim systemom, ki sili človeka za nekakšno odločitev v sebi kaj sam spremeniti, ali pa celo odpoklic v prostor kamor vam bo mesto se mogoče resnično ustvarjati? Oboje pa mora dobiti vrednost teže poguma premaganja vseh bolečin, katere vas bodo dolgo časa spremljale.

Predstavljajte si kot, da se podate na pot plezalcev v skalnate gore brez sigurno ne zadosti potrebnih kakeršnihkoli izkušenj in nikakeršnih pripomočkov in vi se hočete povspeti na vsak način na skalnato goro za katero se v velikih primerih plača tudi z življenje. V nekem mojem podajanju osebnih izkušen sem opisal podrobno primere kakšno ceno smo morali veliko nas vzunaj domovine živči plačati in jo bomo delno plačevali dokler bomo živeli. Daleč nazaj še v Jugoslaviji je prihajalo veliko propagandnega materjala iz zapadnih evropskih razvitih držav v komunistične države in sigurno vse ni bilo tako lepo, kot je bilo opisano, in temu še danes ni drugače.

Marsikdo od nas se niti malo ni takrat zavedal kaj vse ga čaka v tujem svetu in ker mu je bila nuja se je pač odločil in šel slediti svoji usodi, Večina jih je šlo, da si na kratek čas ušparajo za kakšen auto, ki so ga po navadi nato, ko so se vrnili hitro spremenili v odpadni materjal. Nekateri pa plačali celo z življenjem, ker jim je to udba pripomogla! Saj metoda se nekoga nezaželjenega znebiti je bilo z prometno nesrečo pogosti pojav brez pravega krivca. Od momenta, ko zapustite svojo domovino boste si pridobili opasko od svojih poznancev, da ste Auslender, pa še vso dodatno preziranje.

Vse dalje, ko boste od svojega doma odstranjeni, vse bolj boste čutili domotožje za katerega je tolažba samo, ko se zopet podate na kakšen krajši odmor v svoj domači kraj. Kamor koli vas bo pot zanesla v tujino se zna zgoditi, da vas bodo ljudje sprejeli v nekakšnem posenbnem ljubezenskem vzdušju, kot, da so že čakali na vas in vam nudili vso pomoč se čimboljše med njimi počutiti. Vsaj tako sem sam doživel prvič ko smo se iz slovenije v začetku 50-tih let preselili v Srbijo smo bili močno ljubezensko sprejeti in vsi so nam šli na roke. Drugič sem to doživel v Austriji tretjič v Švedski tudi v Hrvaški in nazadnje v Nemčiji, ki je pa pretehtalo vse ostale zelo prijetne občutke ob sprejemu. Tudi od pripovedovanja drugih tukaj v Nemčiji se da podobno slišati, kar je posebno lepo.

Jaz v moji knjigi sem ta slučaj opisal, kot, da sem se vrnil domov po dolgem času in vsi so me nestrpno pričakovali. Bilo je to čudoviti prehodni čas, iz domovine v novo nastalo domovino. Potem se pa prične poglavitno! Kaj znapš tolk veljaš nobeden te ne vpraša za diplomo in vso mogoče brezvezno tituliranje. Glede plačila se prične povsem vspodaj tudo če si ingenir dokzor ali višja medicinska sestra ki pride do spoznanja da je tudi čistilka tukaj pri nam časti vredno delovno mesto. Jaz osebno sem pričel kot pomožni ključavničar se vedno bolj stopnjevalk do vodilnih delovnih mest in z dokazovanjem sem prične dosegati normalna stopnja plačilnih tarif, kot dodatna nadgrajevanja. Vse odvisi pri komu si zaposlen. Pričneš spoznavati v resničnem urejenem systemu življenja demokratična načela v katera v početku je še teško verjeti. Ob gotovem obdobnem času pa postaneš izbrušen demokrat. Ko so te poglavitne stopnje dosežene in jezik obvladujoč se pa poraja misel, da bi se dalo iz prilike, ki se ti nudi pričeti resnično ustvarjati.

Veliko nas se je pričelo še dodatno izobraževati, saj je bila tudi želja tukajšnih delodajalcev, kot želja mene osebno z ciljem se enega dneva napraviti samostojen in pomiriti v konkurenci z preostalimi, ki so domačini ali katerimi koli. V Multi kulti ne igra velike vloge nacionalitet temveč kvaliteta dela in pa tržna cena. Če smo načrtovanje napredka usmirili na dolgoročno gledanje potem smo si lahko sigurni, da bomo svoj v naprej vizuelni cilj tudi dosegli. Vse ostalo so pa lahko smo Avanture momenta in teško zabrisane sledi, ko bi naj zašle v vpozabo. Nič se nepozabi in še toliko majn, če smo delali napake. V času mojega ustvarjanja sem imel vedno eno pred očmi in to, da je potrebno pridno delati in prihranke dobro varčevati kako se v času težav lahko sami rešujemo.

Predvsem pa ne staviti vse na eno karto. Ko sem delal cele noči in poslušal radijo Ljublana sem si rekel; “moji Jugoslovenski sorojaki takrat še pred plebiscitom, doma v večina sedaj spijo in sanjajo kam bodo šli na morje, ko sem jaz vsa dopustna obdobja prvih 25-tih let preživel v mojh poslovalnicah z nepreštetimi nočmi dela, kar čez dan ni bilo mogoče opraviti. In danes z 71-timi leti moje mladost sem še vedno aktiven poslovnež in tudi še danes potegnem dan z delom temno v noč. Ta filozofija življna, ki ga jaz vidim v delu skrbi za moj živahen utrip srca in vsestransko dobro še vedno zdravo počutje.

Biti zdrav pomeni nikoli dovoljiti se sizibilizirati od zdravnika, ko je u stanju te podati v bolniško, če si pričel kihati ali dobil malce vročino in že je predpisano strogo ležanje. Vse to je uničevalec jedra odpornosti, katero je jedro energije zdravja. Statistike govorijo za nas, samostojne in to tako; da bi bila medicina 3x-no ceneje in številčne Skalpel bolnice, ker v večina po nepotrebi operirajo prazne. Danes gledam še kaj koristnega napraviti samemu sebi in še vedno tudi za družbo v kateri se počutim del nje in tem primerno nosim tudi z lahkočo del celotne odgovornosti.v državi Nemčiji v kateri živim že od 06. jan.1970-tega leta!

Lepi pozdrav
Franc Jazbinšek
Wirtschaftsförderung und Information (Slowenien)