Članek
Janez KEPIC-KERN: Poklon Francetu Prešernu in tudi Francetu TERSEGLAVU ter KATOLIŠKIM KULTURNIKOM, Slovencem.
Objavljeno Feb 07, 2021

Janez KEPIC-KERN: Poklon Francetu Prešernu in tudi Francetu TERSEGLAVU ter KATOLIŠKIM KULTURNIKOM, Slovencem. SLOVENCI MORAMO KOREKTNO OŽIVITI SPOMIN NA MNOGO IZJEMNO POZITIVNIH

SLOVENSKIH KATOLIŠKIH IZOBRAŽENCEV TER ODLIČNIH KATOLIŠKIH  KULTURNIKOV.

Rezultat iskanja slik za FRANC TERSEGLAV

Op.: citatno, nekomercialni preposnetek podobe F. Terseglava (1882-1950) pomembnega katoliškega kulturnika, publicista, pisca, urednika, predavatelja inorganizatorja. Bil je sodelavec dr. J. E. Kreka in mnogih

pozitivnih slovenskih katoliških razumnikov in kulturnikov.

Odlični časnikar, publicist itd. F. Terseglav je bil eden od soorganizatorjev ORLOV dr. J.E. Kreka (1908-cca 1940) ,leta 1919 je izdal zelo kvalitetno napisano knjigo "ZLATA KNJIGA ORLOV"  ki vsebuje pravila in verske etično-moralne nauke za mlade fante - "Orle".

Rezultat iskanja slik za ZLATA KNJIGA ORLOV

Rezultat iskanja slik za ZLATA KNJIGA ORLOV

Op.: citatni, nekomercialni preposnetek "ZLATE KNJIGE SLOVENSKIH ORLOV", 1910. Avtor Franc Terseglav, 

knjiga je izšla z grbom  slovenske RK Cerkve. 

Bil je urednik in pisec v mnogih katoliških glasilih

ter pozitiven organizator "Orlov"  ter ostalih katoliških združenj.

Odlični intelektualec in katoliški kulturnik France Tersglav je kot avstrijski vojaški ujetnik doživel tudi t.i. Oktobrsko revolucijo v Rusiji.

O stanju v Rusiji je napisal tudi več poznavalskih - še danes nezastarelih zapisov. Politično nasilje v Rusiji je obsojal, zavzemal se je za uveljavitev krščanskega etosa v Rusiji in za zbližanje Rusije z Evropo.

Več o tem res pomembnem katoliškem intelektualcu in kuturniku 

bom napisal - v mojih prihodnjih zapisih.

Profesor Terseglav z maturanti

Op.: citatno, nekomercialno ponatisnjena podoba prof. Franceta Terseglava (1911-1978) , skupaj z maturanti jeseniške Gimnazije. Najbolj priljubljeni in spoštovani profesor Gimnazije na Jesenicah je bil sin publicista Franceta Terseglava (1882-1950).

Kot profesor je bil prislno je bil leta 1974. upokojen po sklepu ZK z Jesenic, ker je dijakom poslal iz zdravilišča razglednico - s popolnoma pozitivnim versko vzgojnim naukom in voščilom.

Upajmo, da bodo na Jesenicah pred gimnazijo postavili kip  in spominsko ploščo v spomin na odličnega profesorja Terseglava

ter Gimnazijo na Jesenicah - poimenovali - po njem.

Spoštljiv poklon obema vrlima intelektualcema, kulturnikoma iz vrst

katoliških ljudi, ki so zelo zaslužni za ohranite in kulturno rast slovenstva in nas Slovencev.

LJ, 7.2. 2021.

L.r. :Janez Kepic-Kern, 68 let, nekaznovan, nealkoholik, polnih 40 let delovne dobe, ex knjižničar iz LJ,

Moji zapisi, zapisi, ki sem jih napisal in jih še bom napisal jaz, Janez Kepic-Kern sem, na meni OK platformo Publishwall - so mišljeni le kot "opozorilni", mene in druge - vzpodbudni - zapisi, vzpodbudni - za nadaljno dodelavo načetih tem, misl itd. ki se meni zdi, da so žive, obetajoče, da imajo pozitiven "potencial" - kot se pogosto reče.

NAJDETE – VSE MOJE ZAPISE – Z VTIPKANJEM BESED: Janez Kepic-Kern – v ISKALNO OKENCE NA PLATFORMI OK Publishwalla.

Podpisani l.r. nisem član nobene politične stranke ali politične interesne  skupine. Moji zapisi tu – niso od nikogar – nič »naročeni« in niso  nič plačani !, Moja ozko osebna mnenja, misli itd. – so pač. Moja ustavna pravica – seveda.

KONTAKT:

E:info@sloveniana.si,

Le za polno predstavljene – seveda.