Članek
Janez KEPIC-KERN: 6. del: "KOMINTERNA" IN NJENA - DOMNEVNO - "NEGATIVNA POLITIZACIJA RAZMER" V DRUGIH DRŽAVAH !?
Objavljeno Jan 03, 2021

Janez KEPIC-KERN: "KOMINTERNA" IN NJENA - DOMNEVNO -  "NEGATIVNA POLITIZACIJA RAZMER" V DRUGIH DRŽAVAH !? Koliko vemo po nad 100 letih od ustanovitve vprašlljive in sporne t.i. "Kominterne 1919-1943"

RUSIJA IN RUSI in MI SLOVENCI in naša SLOVENIJA. Čas 1. svetovne vojne, t.i. Oktobrske revolucije in medvojni čas prenosa VKPb boljševističnega stalinističnega komunizma v našo Slovenijo.

Z t.i. OKTOBRSKO REVOLUCIJO  1917 in z nastankom t.i. VKPbSZ so se stiki oz. prej "malenkostni" stiki in odnosi Slovencev z Rusijo, bolje rečeno s SZ, ker SZ ni bila razumljena kot "ruska nacionalna"  država - bistveno spremenili. Veliko več novic o novonastali VKPb SZ je bilo v slovenskih časopisih. In seveda - veliko ljudi v Sloveniji je te časopisne novice -- spremljalo. Delavsko-politični del s simpatijami, meščanski drl Slovencev pa z nelagodjem in verjetno tudi s strahom. Leta 1919 je V.I.Lenin usanovil t.i. "KOMINTERNO"  - komunistično imternacionalno organizacijo.

 S "KOMNTERNO 1919" SO POLITIČNI STIKI SLOVENCEV Z VKPb SZ  POSTALI - SLOVENSKA  POLIT- REALNOST.

Communist International - Wikipedia

Op.: CITATNI, NEKOMERCIALNI PREPOSNETEK ENEGA OD ZNAKOV "KOMINTERNE",, KI JASNO KAŽE NAMEEN OBSTOJA IN DELOVANJA "KOMINTERNE" - ŠIRJENJA VKPb KOMUNIZMA PO VSEM SVETU.

Konkretna dejavnost VKPb KOMINTERNE v naši R. Sloveniji - verjetno ni zelo v detajle znana in dokumentirana..

Splošno navajani in objavljani so samo formalni podatki te organnizacije, najbolj znani voditellji te organizacije npr. Dimitrov, nihče ne zanika povezanosti te Kominterne z t.i. J.B. Titom in z ostalimi slovenskimi stanističnimi komunisti kot so bili I. Maček, E. Kardelj, B. Kidrič, Prežihov Voranc-Lovro Kuhar itd in z ostalimi. Omenim naj, da večina starejših social-demokratov , Slovencev iz  stare JSDS verjetno - nikoli ni vzpostavila stika s Kominterno.

Enako nihče ne zanika,da je bila Kominterna po smrti V.I. Lenina pod osebnim nadzorom in verjetno tudi "vodenjem" J.V. Stalina. Tudi nihče ne zanika formalne in realne prisotnosti tajne službe NKVD v Kominterni. Nekateri še živeči zgodovinarji iin ostali, vezani na ex KP, ZK sistem v ex KP,ZK YU pa vztrajno zanikajo, češ da ni dokumentarnih dokazov, da bi billi komunisti iz Slovenije in iz ex YU  -- kakorkoli povezani z zloglasno NKVD, ki je v tedanji SZ izvajala t.i. karovske "čistke", izvajal likvidacije, pošiljal v t.i. gulge  itd.

Seveda se takim tudi "nedokumentiranim zatrjevanjem" tudi lahko samo - prizanesljivo - nasmehnemo.

Takointako je znano, da so arhivi raznih s strani politike vodenih služb - zagotovo - skrbno prečiščeni oz. da se o določenih dejanjih - kot so npr. t.i. kadrovke t.i. čistke oz. likvidacije - dokumentacija sploh ne vodi, niti ne hrani !?

Torej: velikega vpliva, aktivnosti novoustanovljene Kominterne na Slovenijo in na Slovence v 1920. letih - ni bilo ali pa ni poznana, ni raziskana s strani slovenskih priznanih - zgodovinarjev.

Drugače - pa je z 1930. letih v naši Sloveniji: tedaj so aktivnost in prisotnost Sloveniji "tuje sile" v Sloveniji - lahko zaznali tudi - čisto "navadni ljudje, Slovenci".

V 1930. LETIH SO NAMREČ ZAČELI "ILEGALNI" NAJBOLJ VIDNI ČLANI "ILEGALNE"  stalinistične KPS in KPJ

začeli odhajati na razne Kominternine in tudi - domnevno - na NKVD tečaje v Moskvo.

Približno 1935. leta se je zagotovo začelo tudi t.i "novačenje prostovoljcev" 

za t.i. borce na strani t.i. sovjetsko usmerjenih Republikancev - v Španiji.

Prvi transport teh "ilegalnih bocev" iz ex YU z ladjo Korzika je bil razkrit,

"prostovoljci" so bili zajeti  in usmerjeni - v zapore.

Zati je nadaljnje pošiljanje teh "prostovoljcev" v Španijo potekalo preko Pariza oz. Francije.

Znano, dokumentiranoo je, da je bilo teh t.i. "prostovoljcev - španskih borcev iz Slovenije

nekaj nad 500 SlovencevZdi se, da v zvei z navačnjem in s pošiljanjem teh Slovencev v

t.i. "ŠPANSKO DRŽAVJANSKO VOJNO 1936-1939" 

SLOVENSKE PRIZNANE ZGODOVINARJE -

se zdi, oz. zagotovo,

ČAKA ŠE PRECEJ NEOPRAVLJENEGA ZGODOVINARSKEGA DELA.

Zadnji zgodovinarski posvet na temo Slovencev v t.i. "španski državljanski vojni" je bil leta 2010   v Kopru..Imena, priimki udeležencev, t.i. "prostovoljcev" v tej strahotni vojni - so znani, ki bistvenih nejasnosti s tisto vojno v Španiji - ni razjasnil.

Knjigo s simpozija v Kopru -  si prosim - oglejte - sami

Popolnoma nejasne pa so okolišščine "novačenja" teh t.i. prostovoljcev. Enako tudi ni uradno, zgodovinarsko - pojasnjeno - kdo vse je na t.i. proti-frankistični strani - sodeloval.

Toliko.

Moj zapis je lj vzpodbuda k resni zgodovinarski, idrološko neobremnjeni obravnave zgornjih tem,

javno pomembnih tem iz polpretekle zgodovine. : Po zgodovinarski razjasnitvi dogajanj v zvezi s Kominterno in s Slovenci - bo verjetno čas tudi za kake korektne politične, učnošolske "popravke" itd.

L.r. Janez Kepic-Kern, LJ,, 3.1. 2020.

P.S.

MOJ ZAPIS NI OD NIKOGAR BITI NAROČEN - NITI NI - NIČ - PLAČAN.

l.r. podpisani nisem član nobene politične stranke.

KONTAKT:

E: info@sloveiana.si,

le za polno osebno predstavljene