Članek
ZAČENJA SE LETOŠNJA PEVSKA REVIJA PRIMORSKA POJE
Objavljeno Feb 28, 2014

Petek, 28. februar 2014

Na Goriškem se bo danes začela Primorska poje, ena največjih slovenskih zborovskih manifestacij, ki vsako leto združi pevce z obeh strani nekdanje zahodne meje. Prvi trije koncerti bodo nocoj v Braniku, v soboto v Biljah in v nedeljo na gradu Dobrovo v Goriških Brdih.

Na letošnjo revijo Primorska poje se je prijavilo več kot 200 pevskih zborov, ki jih je organizator - Zveza pevskih zborov Primorske - razporedil na 31 koncertov ob koncih tedna. Od teh jih bo osem med zamejci v Italiji, po eden pa med Slovenci na avstrijskem Koroškem in na Hrvaškem. Revija se bo zaključila 27. aprila v Zavarhu v Terski dolini.

Revija odraslih pevskih zborov Primorske se je začela leta 1970 v Kopru. V prvem letu so se zvrstile štiri revije s skupno 49 pevskimi zbori. Do leta 1984 so zbori izvajali po tri skladbe, po letu 1985 pa po štiri, s čimer jim je bila omogočena boljša predstavitev. S povečanjem števila skladb se je povečalo tudi število revij v posameznih letih, saj je na vsaki nastopilo manj zborov, število prijavljenih zborov pa je neprestano naraščalo.

V prvih letih pevske revije Primorska poje so pripravljali tudi seminarje za zborovodje, saj so bili ti večinoma nešolani glasbeniki. V zadnjih letih pa v zborovske vrste prihaja vse več šolanih zborovodij, kar pevcem in reviji omogoča kvalitativno rast tako v programskem kot v pevskem smislu, piše na spletni strani Zveze pevskih zborov Primorske.

Revija Primorska poje se bo letos odvijala tudi na odru v Dolenji Trebuši, in sicer 9. marca, 15. marca v Idriji, dan kasneje, 16. marca v Cerknem in 27. aprila v Trenti.

Vanja Hvala -Primorski val