Članek
Štajerci odhajajo v Avstrijo. 14.147 Slovencev že dela v Avstriji!
Objavljeno Aug 31, 2014

Medtem, ko smo slovenski volilci v parlament zopet izvolili kadre javne uprave, smo končno le začeli izkoriščati naš dober geostrateški položaj. Lega Slovenije, kjer imamo za sosede liberalne kapitaliste, je več kot odlična. Vse kar potrebujemosedaj je učinkovita davčna zakonodaja, kjer bomo te novopečene kapitaliste, ki se vozijo na delo v Avstrijo primerno obdavčili. In kadra v javni upravi imamo za kontrolo izvajanja dovolj. Bodo pa še cariniki pomagali, če bo dacarjev premalo. Kajne?

Poudarki: 

Na mariborski območni službi zavoda za zaposlovanje imajo trenutno le podatke za marec, ko je bilo v Avstriji zaposlenih 14.147 Slovencev. Od tega jih je bilo okoli 11.000 zaposlenih v obmejnih pokrajinah, na Štajerskem, Koroškem in Gradiščanskem.

Po mnenju direktorice mariborskega zavoda za zaposlovanje Mateje Muršak ljudje v Avstriji delo iščejo večinoma zaradi pomanjkanja delovnih mest doma in zaradi višjega zaslužka. Na zavodu za zaposlovanje opažajo, da so zaposleni v Avstriji običajno zadovoljni z delovnimi razmerami in odnosom delodajalcev, saj ti praviloma spoštujejo delovno zakonodajo. "Klicev zaradi sporov z delodajalci ni veliko," so pojasnili na zavodu.

Najbolj so iskani mojstri in visokokvalificirani delavci.

Med najbolj iskanimi poklici v Avstriji so strokovnjaki s področja informacijske tehnologije, inženirjistrojništva, mehatronike, elektrotehnike inelektronike, poklici s področja zdravstvene nege,kovinarji, pa tudi poklici v gradbeništvu, zlasti za zaključna dela: parketarji, polagalci ploščič, tlakov,monterji predelnih sten, krovci, kleparji, fasaderjiter monterji prezračevalnih, ogrevalnih invodovodnih inštalacij. Iskani so tudi poklici v gostinstvu in turizmu: natakarji, kuharji in za sezonska dela še sobarice, hišniki, kuhinjski pomočniki, učitelji smučanja, receptorji.