Članek
Sloveniji se po aferi izbrisanih obetajo še odškodnine za izbrisane družbenike podjetij
Objavljeno Aug 26, 2014

Po preverjenih informacijah je evropsko sodišče zopet ugotovilo nepravilno delovanje slovenske zakonodajne oblasti. Do odškodnine bo po novem upravičenih 75.000 družbenikov podjetij, ki jim je država izbrisala podjetje od leta 1999 dalje. 

Problem teh družbenikov sega v leto 1999, ko je ministrstvo za finance vodil Mitja Gaspari in je država na podlagi zakona o finančnem poslovanju po podatkih CINIP iz sodnega registra čez noč izbrisala več kot 17.000 gospodarskih družb. Njihovi lastniki so tako postali avtomatično odgovorni za dolgove podjetij s svojim osebnim premoženjem, čeprav je do takrat veljalo načelo, da družba za dolgove odgovarja s svojim premoženjem, razen če upniki dokažejo zlorabe. Po navedbah CINIP je to prizadelo kar 75.000 ljudi; mnogi dolgove podjetij plačujejo še danes, saj so zaradi zamudnih obresti ti narasli na več deset ali celo sto tisoč evrov, drugi so morali v osebni stečaj.

Kdaj bodo slovenska zakonodajna telesa s svojimi pravnimi strokovnjaki, katerih vrh smetane je tudi Miro Cerar začelo odgovarjala za "eksotično" pisanje zakonov, ki so skregani z vsemi normami in pravnimi standardi demokratičnih držav?

Torej, če ste eden izmed 75.000 Slovencev, ki ste bili kot družbenik soodgovoren za dolgove izbrisanega podjetja se javite na društvo http://www.cinip.si/ . Od države boste lahko iztožili mastno odškodnino. Kdo bo plačal? Ah, ne se sekirat, bo že nekako.