»Le eno načelo te bo opogumilo,

in to je, da nobeno zlo ne traja večno

niti ne prav dolgo«.

EPIKUR (341-270 pr.n. št.)

Spoštovani predsednik Državnega zbora, gospod Janko Veber!

Spoštovani minister za gospodarstvo, gospod Metod Dragonja!

Spoštovani profesor, dr. Bogomir Kovač!

Iz zapisov v Delu in Financah v petek, 27. Junija 2014, v zvezi z podjetjem Helios, je mogoče zagotovo izluščiti odgovor na zgornje vprašanje in resnico o tem, kdo seje največje zlo v Sloveniji: neodgovorni politiki (ti so v večini)!

Politiki, ki so v Sloveniji povzročili največ zla naj se poslovijo!

Očitno nismo, kot nacija, sposobni za samostojno državo - to je ugotovila tudi podpredsednica Državnega zbora, gospa Polonca Komar, v svojem govoru ob Dnevu državnosti – zato je nujno, da zamenjamo politike ali pa se razglasimo, s soglasjem seveda, za zvezno deželo Švice ali ZDA ali Nemčije ali Danske ali Avstrije. Ne nazadnje takšni primeri že obstajajo. Aljaska je na primer eksteritorialna zvezna država ZDA, tudi Danska ima eksteritorialno ozemlje in še bi lahko naštevali. Da ne govorimo o Veliki Britaniji.

Politika je najprej uspela uničiti večino slovenskih podjetij, sedaj pa se je lotila uničevati podjetij v Sloveniji, torej podjetij, ki so teritorialno na ozemlju Slovenije, toda ne v slovenski lasti ampak v tuji lasti.

In kaj je s tem narobe?

Nič!

Dokler podjetja ravnajo družbeno odgovorno, skrbijo za rast in razvoj, za delovna mesta, predvsem pa za ekonomsko preživetje podjetja v pogojih globalne konkurence, jih je potrebno podpirati.

Če pa jih že ne zmoremo podpirati, jim pa vsaj NE ŠKODUJMO!

Kako politiki škodujejo podjetjem v Sloveniji?

To je zelo nazorno prikazal gospod Gerald Martens, predsednik nadzornega sveta Heliosa, v izjavi za Delo: »Novi Heliosovi lastniki hočejo ostati v Sloveniji, a če bo politika hudo pritiskala nanje, bodo nazadnje odšli – v Srbiji in na hrvaškem bi bili zelo dobrodošli. Zdaj pred volitvami hočejo vsi pomagati Heliosu, kje pa so bili lani«.

Navedba samo potrjuje mojo tezo, da politika pred vsakimi volitvami dobesedno pozverini.

Kdo so politiki, ki so v konkretnem primeru škodovali Heliosu z trošenjem neresnic?

Predsednik Državnega zbora, gospod Janko Veber, je povedal, da »se je neto dolg družbe Helios dvignil s 102 milijona na 407 milijonov«.

Je to res?

Po poročanju Financ in podatkih uprave in gospoda Bineta Pongšiča, vodje revizije pri Heliosu, se je neto dolg Heliosa zmanjšal na 84 milijonov evrov!

Finance poročajo, da verjamejo upravi in revizorju saj si ne bi dovolili predstavljati napačne podatke ker, da »politiki opletajo z govoricami, lastniki s številkami«.

Podobne nepreverjene in škodljive izjave sta dajala minister za gospodarstvo, gospod Metod Dragonja in profesor Bogomir Kovač.

Gospod Martens je slikovito ponazoril odziv nabavnega in prodajnega trga na neresnične navedbe politikov z besedami: »Nekateri kupci so nas že videli v zaporu«.

Se vi politiki sploh zavedate pomena gospodarstva za dejansko neodvisnost Slovenije? Se zavedate, da je gospodarstvo »srce vsake države« in, ko odpove srce umre država? Vam je res vseeno, kaj si o nas mislijo v tujini? Se zavedate, da smo odvisni od izvoza? Se zavedate, da je izmed 50 največjih izvoznikov v Sloveniji (Vir: Finance) velika večina v tuji lasti? Znate sploh brati in si razložiti številke in ne le govoric?

Seveda pa, velecenjeni politiki, kot navajajo Finance, MORA družba Helios izvesti ustrezne prilagoditve oz. prestrukturiranje, da lahko preživi in se razvija.

To ni enako kot pri ravnanju države, ko se ta, pod vašim vodstvom, »uspešno zadolžuje in dviga davke«, da lahko vi politiki še živite na oblasti!

Kako dolgo še?

Tudi država bi morala napraviti »strukturne reforme«, porabiti toliko kot ustvari in zmanjšati, tako kot Helios, neto zadolžitev.

Kako si drznete govoriti o neto zadolžitvi podjetja, ki je v tuji lasti, ob dejstvu, da ste neto zadolžitev države v nekaj letih trikrat povečali?

Bo gospod Han sedaj izrekel modro misel, da »ga je sram takšnih politikov« ali bo preprosto tiho saj gre za njegove oz. »naše iz klana«?

Pričakujem, da boste upravi in nadzornemu svetu ter javnosti poslali OPRAVIČILO zaradi lažnivih in tendencioznih navedb, ki škodujejo Heliosu! Morda pa koristijo predvolilni nadutosti. Boste?

Ker dvomim, da dojemate težo svojih dejanj, bom v svojem imenu in v imenu tistih državljanov, ki se zavedajo, da je treba na vsakem koraku razmišljati kaj bomo jutri delali, da bomo imeli od česa živeti, to storil jaz.

Poslal bom opravičilo z iskrenim upanjem, da se bo v bodoče poslovno okolje države spreminjalo v smeri izboljšanja pogojev za delovanje podjetij. Vseeno katerih ali v slovenski ali tuji lasti. Samo, da ustvarjajo delovna mesta in produkte z visoko dodano vrednostjo.

Julij, 2014 Mag. Ivan VOGRIN

V vednost:

  1. Podjetje Helios: gospod Gerald Martens, gospod Aleš Klavžar, gospod David Kubala, gospod Bine Pangrašič

  2. Poslanci

  3. Javnost