Članek
Koliko policistov je potrebnih proti nasilju?
Objavljeno Oct 22, 2015


				Foto: A. Čerin.

V soboto bi morala biti nogometna tekma med Olimpijo in Mariborom. V Stožice naj bi prišlo 10 000 ljudi, a tekma je še pod vprašajem, saj zaradi begunske krize ni dovolj policistov za varovanje tega derbija. Ta informacija v medijih mi je ponovno dala misliti, kako nismo pripravljeni kaj dosti storiti za to, da bi se nasilju odrekli. Čisto zares odrekli, ne le z zgražanjem, ampak s spremenjenim načinom življenja.

Zaskrbljujoče je dejstvo, da družba potrebuje policiste, ki bodo nadzorovali obiskovalce tekme. Zdi se, kot da je v »programu dela« navijačev obeh ekip izzivanje nasprotnega tabora in iskanje priložnosti za pretep, motenje tekme, uničevanje stolov v dvorani in kar je še takega destruktivnega. Ljudje pa to opazujemo, po večjem izgredu besedno obsodimo tako ravnanje, potem pa mirno čakamo naslednje tekme.

Poleti je na tolminski prireditvi Metaldays nasilje rezultiralo tudi s posilstvom mladoletnice. Naši mediji so to naslovili kot »neljubi dogodek«. Policisti so prireditev varovali, reševalci so imeli z udeleženci prireditve kar nekaj dela. O vseh drugih negativnih straneh prireditve, na primer umazaniji in neredu mediji niso kaj prida poročali.

Kaj hočem povedati? Način življenja vsakega posameznika vpliva na to, kako se bo odzval kot član večje skupine ljudi. Pomembna je vzgoja za nenasilje, zato bi se temu po naših šolah morali še bolj posvečati. Nenasilna skupnost s svojim ravnanjem spreminja posameznika, ki v svoji ranjenosti išče način izražanja svoje bolečine.

Pri odločni obsodbi nasilja pa morajo sodelovati tudi mediji. Posilstvo ne more biti »neljubi dogodek«, posilstvo je kaznivo dejanje. Prireditve, na katerih je za mlade največji dogodek to, da se napijejo in zakadijo, ne bi smele pristati na kulturnih straneh časopisov.

Družba ne more biti zdrava, če starši neodgovorno pustijo, da njihovi otroci ponoči »bluzijo« po takšnih in drugačnih koncertih ali prireditvah. Od destrukcije do samodestrukcije je namreč samo korak. V okolju, ki ti neprenehoma podaja samo negativna sporočila, človek ne more odrasti v zdravo osebnost. Zato se sprašujem tudi, ali je na primer Metelkova Mesto dejansko kulturno okolje, v katerem se človek razvija v višje kulturno bitje. Neurejenost in zapuščenost tega »kulturnega centra« namreč ne dajeta tega vtisa, prej nasprotno. Kot bi želeli v človeku prebuditi tisto najslabše, njegove najprimarnejše nagone in ga dobesedno razčlovečiti.

Za konec še drugačna slika. Medžugorje, letošnji petdnevni poletni festival Mladifest. Preko 50 000 mladih udeležencev s celega sveta. Nobenega policista. Ponavljam – nobenega policista! Ena redarska služba, ki je usmerjala avtobuse. Nobenega izgreda, nobenega nasilja.

Torej – za katero kulturo se bomo opredelili, kako bomo vzgajali naše mlade?