Članek
Kozarci za pivo
Objavljeno Dec 12, 2019

Kozarci za pivo veljajo za obvezen pripomoček vseh največjih ljubiteljev te priljubljene pijače. Na slovenskem trgu je velika izbira kozarcev, vrčev ali tako imenovanih kriglov za pivo. Nekateri z besedo vrč mislijo na krigel ali obratno. Oboje ima enak pomen, tako da se ne obremenjujte s poimenovanjem. Dejstvo je, da so kozarci za pivo izredno praktični in posledično tudi zaželeni.

Tokrat smo za vas zbrali nekaj splošnih informacij o kozarcih za pivo. Vabimo vas k branju, saj boste v tem članku zagotovi izvedeli nekaj koristnih informacij, ki jih do sedaj še niste poznali.

Najverjetneje je vaša prva asociacija ob besedah kozarci za pivo ravno pivo. Pa na bo to svetlo, temno, filtrirano, nefiltrirano, brezalkoholno ali najbolj popularno točeno pivo. Pri slednjem so kozarci za pivo izredno pomembni, saj omogočajo pivu, da v njih sprosti svoje arome in pripomore k najboljšemu možnemu okusu. Poleg tega »točeno« priteče iz točilne naprave za pivo direktno v kozarec, ki je ravno zato nujno potreben.

V prodajalnah, spletnih trgovinah in drugje nudijo veliko izbiro različno oblikovanih kozarcev ali vrčev za pivo. V zadnjih letih so se proizvajalci izredno potrudili pri oblikovanju kozarcev, da le-ti delujejo čim bolj elegantno. Njihov glavni cilj je seveda bil narediti takšen kozarec, v katerem bo pivo lahko na najboljši možen način »zadihalo«, sprostilo svoj okus in posledično tudi zadišalo. Različne oblike piva pripomorejo tudi k temi, na kakšen način je pivo servirano. Veliko ljudi je namreč zelo navdušenih nad zanimivimi oblikami kozarcev.

Ali ste vedeli, da je paket kozarcev za pivo lahko tudi lepo rojstnodnevno ali božično darilo za vašega najboljšega pivskega prijatelja? V paketu je namreč najpogosteje pakiranih 6 kosov. To pa zato, da bodo lahko tudi ostali prijatelji ali gostje pili pivo iz original kozarca za pivo.

Kozarci imajo največkrat volumen 0,3 L ali 0,5 L, vi pa lahko izberete tistega, ki se vam zdi bolj priročen.

Poleg tega vam nekateri ponudniki ponujajo tudi podstavke za pivo, ki še bolj nadgradijo vašo že tako odlično izkušnjo pri pitju piva.

Na tem mestu vas moramo opozoriti še na nekaj malenkosti, ki bodo poskrbele za to, da bodo vaši kozarci videti kot novi tudi po nekaj letih.

Glede na to, da podjetja zelo rada gravirajo ali lepijo na steklene kozarce njihov logotip, ki mimo grede daje še lepši videz, vam moramo povedati, kako primerno očistiti kozarce.

Svetujemo vam, da se pri pomivanju kozarcev izogibate ali (še boljše) ne uporabljate pomivalnega stroja. Slednji namreč lahko povzroči, da bo napis na kozarcu sčasoma izgubil kvaliteto ali pa se bo izbrisal. V obratnem primeru, ko na kozarcu ni napisa, pa ga lahko brez skrbi umijete v pomivalnem stroju.

V Sloveniji so zelo priljubljeni vrčki Union in Laško ter Heinekenov kozarec. Resnično pripomorejo k še boljši izkušnji pri pitju!