Članek
Točilne naprave za pivo
Objavljeno Dec 04, 2019

Točilne naprave za pivo so nepogrešljive v gostilnah ali točilnicah. Vsak pravi ljubitelj piva si bo namreč raje naročil točeno pivo kot pa tisto iz steklenice, pločevinke ali celo plastične embalaže. Vendar to ne pomeni, da je pivo, ki ga kupite v omenjenih embalažah slabo, sploh ne! 

Razlika je le v tem, da iz točilne naprave za pivo direktno priteče sveže ohlajeno točeno pivo v kozarec. Le-ta pa pivu omogoči, da v njem sprosti vse arome in »zadiha«. 


				Točilna naprava za pivo

Tokratni članek bomo posvetili točilnim napravam za pivo. V kolikor vas zanimajo podrobnejše informacije o tej tematiki, vas vljudno vabimo k nadaljnjemu branju. Zagotovo boste izvedeli kaj novega!

Točilne naprave za pivo so zelo praktične in enostavne za uporabo. Ena izmed prednosti točilnih naprav je ta, da je v njej pivo zavarovano pred sončno svetlobo ali toploto kar onemogoča, da bi se pivo pokvarilo. Na trgu se dobijo zelo lepo oblikovane in elegantne naprave, ki privabljajo poglede že samo s svojim videzom. Le kdo si ne bi želel popiti piva, ki bo priteklo iz prefinjene naprave?

Vse kar potrebujejo za delovanje je najpogosteje elektrika, ki bo pripomogla k temu, da bo pivo v točilni napravi ostalo ohlajeno in sveže. Najbolj priporočljiva temperatura za večino točenih piv je pri 2°C. V kozarcu se seveda pivo malce segreje in tako bo pri 3°C odlično zadišal in spustil ravno pravšnjo aromo in posledično odličen okus. 

Na tem mestu vas seveda moramo opozoriti tudi na to, da je za točilno napravo za pivo potrebno redno skrbeti in jo čistiti. Tako je pač pri vsaki stvari, če želimo, da jo bomo imeli čim več let.

Svetujemo vam, da redno čistite cev, preko katere doteka CO2 v točilno napravo za pivo. V nasprotnem primeru se namreč lahko začnejo kopičiti bakterije ali plesen. To pa bo imelo negativen vpliv na okus in kvaliteto piva. Slednje bo kar naenkrat uničeno in morali ga boste zliti vstran. 

V kolikor vam v gostilni postrežejo pivo, ki ima drugačen ali neobičajen okus kot sicer, vam svetujemo, da o tem opozorite natakarja. Na podlagi vaše razlage o neobičajnem okusu pijače, vam bodo zagotovo poskušali ustreči s katero koli drugo pijačo.

Kozarci za pivo

Kozarci za pivo so nepogrešljiv "pivski" pripomoček. :)

Sedaj pa vam bomo na kratko predstavili še kozarce za pivo. 

Kot smo že omenili, točeno pivo priteče direktno v kozarec. Na trgu obstaja veliko različnih oblik kozarcev, ki delujejo zelo elegantno. Med najbolj poznanimi v Sloveniji sta vrča za pivo Union in Laško. Slednja imata tudi ročaj in športno-elegantno obliko, ki pripomore k boljši izkušnji pitja te priljubljene pijače.


				Kozarci za pivo

Vsi pivoljubi pa zagotovo poznajo tudi Heinekenov kozarec. Njegova ukrivljena oblika pripomore k popolnemu pretoku piva. Hkrati pa vpliva tudi na pravo količino pene. 

Pa smo prišli do konca tokratnega članka. Zagotovo se vam sedaj že cedijo sline, ko pomislite na točeno pivo? Hitro pot pod noge in naj vam dobro steče sveže ohlajeno točeno pivo. Na zdravje!