Članek
Tudi 27 vplivnih Slovenk je samozavest zgradilo šele po bolečih izkušnjah
Objavljeno May 09, 2019

V studiu Mademoiselle so izvedli ozaveščevalno akcijo med številnimi vplivnimi Slovenkami, z žeijo pomagati ženskam, da bi postale bolj samozavestne. Na treningih plesa ob drogu (ki ga poučujejo v Mademoiselle) se vedno znova pokaže, da je samozavest tista ključna sestavina v življenju, ki jo je pri večini deklet prej premalo kot preveč. V sklopu akcije je nastala serija video izjav znanih Slovenk, ki so delile svoje izkušnje in svoje recepte za povečanje samozavesti. Kot je dejala simpatična balerina Ana Klašnja: »Samozavest je tista, ki prepriča!« Oriana Girotto je prepričana, da samozavest prinaša srečo v življenju. Rebeka Dremelj pa opozarja, da samozavest pomeni tudi znati postaviti meje in kdaj reči 'NE'.

 

Pri projektu so sodelovale: Ana KlašnjaMarion CrampeOriana GirottoTanja ŠpaničDamjane BakaričBarbra DrnačRebeka DremeljTereza PoljaničAna Lukner RoljičLea CokNastja KramerUrša ŽoržJerica UrbančičAzra SelimanovičNina Dušič HrenPetra ŠkarjaTajča PavčekTjaši Artnik KnibeeUrša Strehar BenčinaZori JakolinKatja MrzelAnja PrusnikDreja NovakMarija Zmostain Orna Kunst. V kratkem pa sledita še intervjuja s pekvo Anjo Strajnar in komičarko Evo Virc.

Tina Perko, lastnica studia Mademoiselle, se že več let intenzivno trudi odstirati vse skrite plasti plesa ob drogu in ljudem to edinstveno umetniško in športno disciplino karseda približati ter tako podreti številne predsodke in stereotipe, ki so žal še vedno prisotni v naši družbi. Na treningih se dekleta soočijo same s sabo, saj je pogled v ogledalo neizogiben. Lastnica plesnega studia Mademoiselle se zaveda, da se nihče ne rodi z neomejeno samozavestjo: »Če se nam zdi, da nekdo izžareva izjemno samozavest, je to verjetno zato, ker je na njej gradil leta in leta ter ob tem zagotovo izkusil tudi poraze. Samozavest je nekaj, česar se moramo naučiti in tudi pozneje ves čas delati na tem, saj nam življenje in različne okoliščine, v katerih se znajdemo, lahko hitro spodnesejo tla pod nogami in omajajo zaupanje vase in v svoje sposobnosti.« 

Prav zato se je Tina Perko odločila zasnovati družbenoodgovorni projekt Samozavestne ženske, s katerim želi vsem predstavnicam nežnejšega spola dati navdih in jih motivirati, da se v celoti sprejmejo in zaživijo življenje, ki si ga želijo in zaslužijo. K sodelovanju se je odzvalo kar 27 vplivnih žensk, ki so predstavile vsaka svoj pogled na samozavest ter podale nasvete za njeno izboljšanje. »Ženske, ki sem jih povabila k sodelovanju v projektu Samozavestne ženske, prihajajo z različnih področij delovanja, zaradi česar je nastal izjemno zanimiv kolaž različnih mnenj in razmišljanj na temo samozavesti,« pojasni Tina Perko. 

Kot denimo pravi najbolj prepoznavna, simpatična in nadvse predana francoska plesalka ob drogu, Marion Crampeje šele z leti postala bolj samozavestna. »Skozi odraščanje sem se naučila sprejeti samo sebe. Biti samozavesten pomeni biti zadovoljen s svojo celotno podobo. Šele tako lahko srečo tudi izžarevaš,« je strnila svoje razmišljanje o samozavesti.

Tudi znani voditeljici Oriani Girottosamozavest nikakor ni bila položena v zibelko. Kot pravi Oriana, je svojo samozavest dosegla šele pri 40-ih: »V mladosti mi je bilo pomembno, da me ljudje sprejmejo. Pozneje pa sem se odločila, da drugih ne želim več poslušati, saj sem dojela, da nikoli ne bom mogla ugoditi vsem ljudem. Vedno se bo našel kdo, ki mu ne bom všeč. Iz življenja sem umaknila ljudi, ki so mi dajali negativno energijo in tako našla svojo pot, samozavest in srečo. Samozavest prinaša srečo!«

Zelo ganljivo izkušnjo, povezano z iskanjem samozavesti, v sebi nosi tudi Tanja Španič, doktorica veterinarskih znanosti in predsednica Europe Donne, slovenskega združenja za boj proti raku dojk. Tanja je sebe postavila na prvo mesto šele, ko je zbolela, zato vsem ženskam polaga na srce: »Upam, da ne potrebujejo vse ženske takšnega impulza, kot sem ga imela jaz. Takrat, ko te nekaj doleti, si vzameš čas zase, da ugotoviš, kaj je tisto, kar te navdihuje in ti daje energijo.« Tanja Španič odkrito priznava, da če ženske ne bomo same poskrbele zase, se nam lahko poruši vse: »Šele ko sem zbolela, sem sebe postavila na prvo mesto. Naučila sem se reči tudi 'ne' za stvari, ki bi jih včasih z lahkoto naredila, a bi na njihov račun prikrajšala svoje interese. Zdaj tega ne naredim več. Imam svoj urnik in ne spustim ure joge, da bi šla nekam drugam. Raje druge stvari prilagodim svojemu urniku. Je pa res, da je na začetku težko in je za to potrebno kar nekaj samodiscipline. Tudi ko se za to odločiš, se ne zgodi čez noč. Gre za dolgotrajen proces, ki poteka ves čas.« Po njenem mnenju samozavesten človek spoštuje sebe in svoje vrednote, vendar ne v smislu egoizma in zatiranja drugih ljudi: »Treba je spoštovati sebe in druge, predvsem pa verjeti vase in v vse, kar počneš. Ter seveda znati poskrbeti zase. Če je ženska zadovoljna s tem, kar dela, je uspešna in poskrbi zase, lahko zagotovo bolje in lažje poskrbi tudi za druge.«

 

Zanimivo je tudi razmišljanje Damjane Bakarič, novinarke in avtorice knjižnih uspešnic Na tesnobi in Na boljše. Za Damjano je težka izkušnja z izgorelostjo in anksioznostjo, ki jo je prisilila, da se je ustavila in se soočila s sabo. Kot pravi, se samozavest začne s spoznanjem o sebi in z zavedanjem samega sebe - treba se je soočiti s sabo in se spoznati. »Čeprav sem izdala knjigo Na tesnobi in se uspela brez tablet rešiti izgorelosti in paničnih napadov, se mi še vedno zgodi, da mi nekateri ljudje za trenutek omajajo samozavest. In še vedno se bo dogajalo. To je nedovršen proces. A čeprav sem si dovolila, da so me v preteklosti razsuli, v ozadju raste samozavest, ki me iz dneva v dan dela močnejšo. Samozavest si gradimo skozi vse življenje. Samozavest je zelo relativna in nestabilna stvar. V različnih situacijah smo različno samozavestni,« iskreno pripoveduje Damjana Bakarič. 

 

Za Barbro Drnač, največjo plesno poznavalko in zagovornico ter voditeljico legendarne oddaje Parada plesa, je samozavestna ženska tista, ki je mirna in zadovoljna s svojim življenjem, saj je izpolnila svoje ambicije glede svojega življenja, družine, posla, študija, nematerialnih in materialnih dobrin. In kot preprosto povzame: »Samozavestna ženska je srečna in zadovoljna.« Barbra še dodaja, da se moramo manj obremenjevati z malenkostmi ter se izraziti in biti takšni, kot smo. Svetuje tudi obisk kakšne šole ali tečaja javnega nastopanja, saj je po njenem mnenju to vedno dobrodošlo, da izpilimo svoje izražanje. Priporoča pa tudi ples ob drogu.

 

Tudi Rebeka Dremelj, uspešna in priljubljena slovenska pevka, igralka in manekenka, se pogumno bori v življenju, ne glede na ovire, ki se ji pojavijo na poti. Rebeka Dremelj pravi, da samozavesti v življenju ni nikoli preveč: »Samozavestna ženska je zadovoljna sama s sabo in to izžareva tudi navzven, kar odseva tudi v njenem dobrem odnosu z okolico. Če si zelo samozavesten, si tudi nekoliko egoističen, kar v današnjem svetu ni nič slabega. To pomeni, da znaš postaviti meje in znaš reči tudi 'NE' ter to resno tudi misliti.«

 

Tereza Poljanič, voditeljica inspirativne serije oddaj z zdravimi in okusnimi recepti 'Zdravo, Tereza!' ter avtorica knjig z istoimenskim naslovom, sproščeno pove: »Samozavestna ženska je ženska, ki 'gura' po svoje, ne glede na to, kaj ji pravi zunanji svet.« Njen recept do samozavesti je predvsem v smeri izstopa iz svoje kože ali vatke, v kateri nam je udobno in se v njej skrivamo. Ko enkrat to naredimo, se bolje počutimo in začnemo delati nepredvidljive stvari, ki nam dajo nov zagon in dodatno samozavest.  

 

Podjetnici, inspiracijski predavateljici in ustanoviteljici Anine zvezdice, Ani Lukner Roljičse zdi nujno, da se ženske med sabo povezujemo, se spoštujemo in se podpiramo, ne da velikokrat tekmujemo: »Preveč rade se primerjamo z drugimi (še posebej so družbena omrežja za to velika skušnjava) in želimo biti/postati nekdo drug. A ključno je, da postanemo me, me - same svoje. Da najdemo moč v sebi, namesto da jo iščemo zunaj sebe. Ta junakinja tvojega življenja si ti,« pravi Ana Lukner.

 

Lea Cok, mlada perspektivna igralka, ki smo jo lahko gledali tudi v seriji Mame, si je izbrala poklic, ki od nje zahteva javno izpostavljanje sebe, svojih čustev, svojega telesa in svojih misli. Po njenem mnenju je pri graditvi samozavesti ključno zavedanje sebe kot celote, s svojimi pozitivnimi kot negativnimi lastnosti. »V nas deluje več dejavnikov. A samo ena oseba jih lahko nadzoruje. To si ti. Čustveno je vsakomur težko preko svojih omejitev, glede tega kar smo. A smisel življenja je ravno to, da podiramo te meje, kdo smo. Saj smo veliko več, kot to, na kar se omejimo.«

 

Novodobna podjetnica in ustanoviteljica Malince, Nastja Kramerse je na podlagi lasnte nedavne izkušnje naučila, da si je treba znati vzeti tudi čas zase. Na drugi strani pa se ji zdi ključno tudi, da v življenju najdemo delo, ki nas izpopolnjuje, saj se to odraža tudi v večji samozavesti. 

 

Tina Perko ob tem poudarja, kako pomembno je, da najprej spoznamo sebe − šele nato lahko postanemo samozavestni. Eden od čudovitih načinov, kako se sprejeti in si dovoliti zaživeti in dihati s polnimi pljuči, je zagotovo ples ob drogu: »Danes smo z vseh koncev in krajev bombardirani z najrazličnejšimi informacijami, zaradi katerih hitro podvomimo vase ali pa postanemo preveč kritični in obsojajoči do drugih. Lahko potrdim, da nam redna vadba plesa ob drogu pomaga, da se otresemo predsodkov in omejujočih prepričanj o sebi in drugih, si upamo stopiti iz cone udobja in začeti premikati lastne meje. Naučimo se sprejemati sebe v celoti, kar nam zelo pomaga tudi na vseh drugih področjih v življenju.« Tina Perko še dodaja, kako pomembno se ji zdi, da o pomenu samozavesti govorimo na glas, se povezujemo in spodbujamo drug drugega. In vse to ves čas na tečajih plesa ob drogu uči tudi svoje tečajnice. Njihovi napredki in vse male zmage jo navdajajo s ponosom in veseljem, saj ve, da tudi tako pomaga ustvarjati boljši svet.