Članek
mBills digitalizira gotovino in ponuja alternativo bankomatom
Objavljeno Jun 14, 2018

Podjetje MBILLS predstavlja novost na področju digitalizacije klasičnega denarja oziroma gotovine. Odslej si lahko Slovenci gotovino zamenjajo za e-denar in obratno na vseh Petrolovih prodajnih mestih po celi Sloveniji.

»V Petrolu si že več let prizadevamo uvajati tudi rešitve, ki niso odvisne od bančnega sistema in sledijo digitalizaciji ter inovativnim poslovnim modelom. S tem Petrol ne želi postati banka, želimo pa najnovejše storitve, ki jih omogoča fintech, skupaj s partnerji, ponuditi uporabnikom. Verjamemo celo, da lahko pri tem uspešno sodelujemo tudi z bankami,« pojasnjuje predsednik uprave Petrola, mag. Tomaž Berločnik.

 

Čeprav se v podjetju MBILLS zavzemajo za strategijo brezgotovinskega in brezpapirnega plačevanja, se zavedajo, da se v družbi zaenkrat še vedno veliko uporablja gotovina. Po podatkih evropske centralne banke iz novembra 2017 je v Sloveniji še vedno skoraj 80 % plačil izvedenih z gotovino. Gotovina se popolnoma ne bo umaknila, kot tudi internet ni izrinil televizije, radia in tiska, a razmerje med uporabo gotovine in brezgotovinskega plačevanja se bo zagotovo spremenilo, pojasnjuje Primož Zupan, direktor MBILLS: »Zato je naš cilj reševati aktualne potrebe, podpirati sodobno miselnost in življenjski stil novodobnih potrošnikov. Le-ti v vse hitrejšem tempu življenja iščejo nove načine, ki bi jim pri upravljanju z njihovim denarjem prihranili čas in skrbi. V določenih situacijah namreč potrebujejo in želijo fleksibilnejšo zamenjavo bankovcev in kovancev v e-denar ter obratno. Ravno to pa smo jim zdaj z rešitvijo mBills CASH omogočili.«

 

Petrol zavzema vedno pomembnejši položaj tudi na finančnem področju

Nova, sodobna storitev mBills CASH, ki so jo razvili v podjetju MBILLS, omogoča vplačilo gotovine v mobilno denarnico mBills in izplačilo gotovine iz nje na vseh Petrolovih prodajnih mestih. »Z novo funkcionalnostjo smo uporabnikom mBills ponudili možnost polnjenja svoje mobilne denarnice v realnem času, neodvisno od bančnih urnikov,« pravi Matjaž Čadež, ustanovitelj MBILLS.

 

»Vizija MBILLS je uporabnikom omogočiti plačevanje s telefonom kjerkoli, kadarkoli, komurkoli. Skladno s tem želimo uporabnikom ponuditi široko paleto lokacij in možnosti uporabe mobilne denarnice mBills. Uporabnikom želimo ponuditi tudi čimbolj preproste in hitre možnosti polnjenja. Vplačilo gotovine lahko opravijo 24/7 in to kar mimogrede - recimo, ko se ustavijo na Petrolu za točenje goriva. E-denar imajo v mBills na voljo takoj,« opisuje Jerica Urbančič iz podjetja MBILLS. 

 

»Ker so Petrolova prodajna mesta razvejana po vsej Sloveniji in odprta praktično ves dan, je logična posledica, da skozi našo infrastrukturo Slovencem ponudimo čim širšo paleto možnosti: da natočijo gorivo, nakupijo živila, plačajo položnice, stavijo na zmago priljubljene športne ekipe, kupijo karte za koncert, prevzamejo paketne pošiljke ali izdelke, ki so jih naročili na spletu, potešijo svojo lakoto z izdelki Fresh, se s prijatelji ali poslovnimi partnerji srečajo v barih ob bencinskem servisu... Tako Petrolove poslovalnice prevzemajo pomembno vlogo v življenju naših strank. V strateškem partnerstvu z MBILLS pa strankam zagotavljamo še najsodobnejše finančne storitve,« dodaja mag. Tomaž Berločnik.

Praksa kaže, kako dobrodošla je možnost kroženja gotovine izven bančnih urnikov

Posameznikom sodobni plačilni instrumenti, ki jih razvijalci fintech storitev ponujajo, v mnogih situacijah pridejo zelo prav. »Fintech rešitve so namreč priročne in poenostavljajo življenje in upravljanje z denarjem,« pravi Primož Zupan.

 

Na podlagi pogovorov z uporabniki v MBILLS ugotavljajo, da si ti želijo možnost izbire in rešitve za vse plačilne situacije, v katerih se znajdejo. »mBills uporabnikom omogoča popolno svobodo izbire. Gotovino lahko na mBills enostavno vplačajo (spremenijo jo v e-denar) ali pa jo iz mobilne denarnice izplačajo. Gre za najhitrejšo pretvorbo med elektronskim in fizičnim denarjem, ki je na voljo, in to kadarkoli, 24/7, tudi v času, ko bančni promet ne obratuje,« pojasnjuje Jerica Urbančič.

 

Uporabniki mobilne denarnice so tako mlajši kot starejši, saj za uporabo zadostuje pametni telefon, mBills pa je na voljo ne glede na banko, mobilnega operaterja in operacijski sistem (na voljo je tako za iOS kot Android). 

 

Svojo izkušnjo z mBills CASH opisuje mama dveh študentov: »Če imaš doma študente in povprečnoplačo, je proti koncu meseca včasih potrebno biti kar iznajdljiv. Hčerka se je v nedeljo iz Kopra odpravila študirat v Ljubljano. V ponedeljek je praznovala rojstni dan. Takoj, ko sem v ponedeljek dobila plačo, sem ji (medtem ko sem šla natočiti gorivo na Petrol) preko mBills nakazala denar za pijačo in pico s prijatelji. Ni ji bilo treba čakati na nakazilo in je lahko prijatelje takoj peljala na kosilo. Čeprav moram priznati, da se kar izogibam novih tehnologij, je mBills izjemno preprosta aplikacija, ki me je že večkrat rešila iz neprijetnih situacij. Prav mi je prišla tudi, ko je hčerka potrebovala denar za plačilo najemnine in je lovila zadnji rok. Ker je bila že popoldanska ura, bi preko banke denar dobila nakazan šele naslednji dan, potrebovala pa ga je tisti trenutek. Preko mBills sem ji ga lahko poslala kar na daljavo in ga je dobila v hipu, s hitrostjo SMS-a.«

Konkurenca ali partnerstvo z bankami?

Vsak nov plačilni instrument, kar mBills tudi je, lahko banke vzamejo kot konkurenco ali kot partnerja. Z bankami si v MBILLS želijo sodelovati. »Vidimo, da se je miselnost v nekaterih bankah že spremenila, v nekaterih pa bodo šele naknadno ugotovili, da so potrebe njihovih strank na prvem mestu. mBills bankam omogoča, da se uporabniki mBills na svoj transakcijski račun pri banki povežejo tako, da se vsako plačilo izvede neposredno iz transakcijskega računa. Pri tem smo pripravljeni z bankami deliti prihodek od naših/bančnih komitentov. Za uporabnike pa je ta možnost pomembna, ker omogoča še hitrejše in še bolj fleksibilno polnjenje denarnice, pa tudi dvig gotovine kar istočasno s točenjem goriva tudi tam, kjer bankomatov ni, oziroma tistim, ki jim mBills pomeni edini elektronski plačilni instrument in nimajo svoje plačilne kartice,« dodaja Matjaž Čadež.